Art

 

Këto janë disa foto nga një udhëtim që kam bërë para ca kohësh në Dajt.

Për të parë gjithë koleksionin mund të klikoni këtu : https://www.behance.net/gallery/Dajti-Na...

Me ovacione të gjata dhe emocione të veçanta e ka mirëpritur publiku britanik perfomancën e sopranos shqiptare me famë botërore Ermonela Jaho, në premierën e operas “Manon”, e cila filloi të shfaqet në Operan Mbreterore në 'Covent Garden' të Londrës  dhe të jepet disa herë gjatë javëve të ardhshme.

Një mjedis i vogël sa intim po aq edhe social, me murale edhe në tavan, me njerëz miqësorë e ftues dhe me një gravitet tjetër në hollin me stola të drunjtë për pritësit si stacioni i trenit ku priteshin biletat në sportelin e banakut dhe shërbehet gostia me imazhe nga kuratorja bashkë dialoguese.

Në Odën e të Bukurës krijuar nga Paridi, ndjej energjinë e punëve artistike.  Tek vepra “Simfonia e Universit” shoh në qendër të kompozimit sesi  tre nimfat me violina  performojnë mes galaktikave  melodinë e tyre yjore.

Ndjesia e parë sapo hyra në odën piktorike të autorit Rexhep Ferri është Muri si entitet dhe ftohtësia e tij.  Një ftohtësi që lëviz në teksturat e nuancimeve të grisë duke duke ofruar pak nga secila ngjyrë. Leximi krijesave si prerje hijesh më lëvizi imagjinatën duke ndjekur  hyrje daljet nga njëra portë e hapur në tjetrën , nga arti tek arti. Në kuadrot e  Ferrit ndihet Dora e Mjeshtrit që di të sendërtojë botërat e tij në telajo duke na dhuruar imazhe me raporte koloristike të ekuilibruara skajshëm.

Studiuesi boton fjalorin e parë fotografik në shqip.

Sallat e mbushura plot me të rinj, që qeshin edhe kur aktori s’ka nxjerrë asnjë fjalë nga goja.

Premierë e operas “Tannhauser”- në vitin muzikor të Wagnerit, për nder të 200 vjetorit të lindjes.

Shëtitja në parkun natyror të ngrehur prej ëndrrave dhe përjetimeve të piktorit Gjergj Pali në  Galerinë Kombtare të Arteve; të bën të ndalesh para Mbretëreshës së Pilivesave. Feminiliteti i krijesës artistike, më fton ta rishoh në realen brenda vetes Mbretëreshën me tiparet e Gruas totemike.Thuhet se alfabeti është shkruar prej Krijuesit në krahët e fluturave, por flatrat e pilivesave bartin meloditë e dashurive  të prekura.

Pas pirgjesh me kuti konservash të skaduara dhe kutish të vjetra kartoni u gjetën në Munih para dy vjetësh piktura me vlerë të paçmueshme. Me veprat do të merren fillimisht juristët. Por edhe drejtorëve të muzeumeve dhe ekspertëve për veprat e artit që janë grabitur ka të ngjarë t'u dalë shumë punë. Zbulimi i 1.500 veprave të artit të plaçkitur nga nazistët është për të gjithë një surprizë dhe zbulimi më i madh i këtë lloji në historinë gjermane të pasluftës.

Faqet