Mendje e shendoshe ne trup te shendoshe ! Jeni te lire te jepni keshilla, apo te ndani eksperiencat personale! Si te mbajme trupin ne forme? Filluar qe nga menyra e te ushqyerit e deri tek aktiviteti fizik etj etj !
Si te mbajme trupin ne forme?
I ka kapitalizmi edhe keto tema
. Nuk di cili eshte sekreti, por cdo aktivitet fizik dhe menyre e te ushqerit nenkupton dhe nje filozofi/mentalitet personal(e) per te arritur mireqenjen tende. Filozofikisht kam gjetur inspirim tek stoicizmi, per t’u ushqyer mundohem te ha ate qe ngjan me pak e demshme, fizikisht integroj aktivitetet ne rutinen e perditshme (biciklete apo ecje perdite nga shtepia ne pune). Besoj qe per ta mbajtur mire trupin mjafton te besh dicka qe te kenaq, qe te te ben te ndjehesh prape femije.
u helmatos dhe peshku po ,!
Oqean pa fund shpenzimesh e investimesh nenkupton sot te mbahet trupi dhe shpirti ne forme ne hap me kerkesat …
Sigurisht qe i ka…thuaj jo po deshe
! Na sqaro pak kete stoicizmin,me fjale te thjeshta sikur te jemi 5 vjec! Mos je gje vegan? E me qe ra llafi…se shume eshte hapur kjo praktike,mendoni se evitimi i mishit eshte i mire per trupin? i keq? apo,as i mire e as i keq?
- Ha gjysmen e ushqimit se te mjafton
- Shko ne palester 30 min cdo dite
rruga deri te palestra e lodhshme ,bre ?
5 vjec? Mire. Imagjino qe si femije je perpara nje tavoline mbi te cilen ka bonbone dhe fruta. Nje stoik do te zgjedhte frutin pasi ka degjuar nga te medhenjte qe fruti te rrit te forte ndersa bonbonet te prishin dhembet. Ne kete rast ti si stoik ke vepruar ne akordim me virtytin. Nje tjeter shembull do te ishte nje femije qe shkon per here te pare ne shkolle apo kopesht dhe natyralisht ka ankth ndarjeje nga prindi. Si stoik femija kupton qe nuk mund ndryshoje situaten: nena ose babai duhet te shkoje ne pune dhe edhe pse i merzitur perpiqet te kaloje nje dite te mire, te beje shoke, etj. Ne kete menyre femija ushtron kontroll ne nje situate per te cilen nuk ka kontroll.
Per mishin s’di cfare te them. Ka teori konfliktuale. Me kete ne mendje nuk eshte keq te nisemi nga cfare thone te vjetrit: gjithcka me karar. Personalisht nuk me pelqen shume mishi, sidomos i kuqi (sikur ma refuzon organizmi). Njekohesisht e kam te pamundur te bej sport intensiv pa nje diete ku mishi ka prezence javore.

Dynja se prapthi .atehere kur stomaku yne bluante dhe gure e keshem mishin me tollona .nashi hyn ne restaurant buffet me qindra lloje gjellesh e kufizon veten me nje sallate me nje cope biftek per Te mos hypur ne peshe .steak and eggs jane kure efektive per te mos hypur ne peshe .per keshilla me shkencore e te detajuara duhet pyetur I lebetitmi ai eshte esnaf si dr hamdi sulcebegu 
I ka komunizmi keto lloje pyetjesh qe permbajne edhe pergjigjen. “Si te mbajme trupin ne forme? Filluar qe nga menyra e te ushqyerit e deri tek aktiviteti fizik etj etj !” Ja pra, trupi mbahet ne forme duke ngrene me mase e duke bere ushtrime. Dhe ne pergjithesi, formula magjike per nje jete te mire eshte trekendeshi revolucionar: Mesim - pune - kalitje
zhardin, meqe je vajze e kolme, kujdes me kete shprehje nese ke afer ndonje alabak tirone qe i pelqen shume mishi, sidomos i kuqi ![]()
Nje menyre per te mbajtur trupin ne forme eshte mos pirja e duhanit(eksperience personale kjo), fjetja ose pushimi i mjaftueshem,po ashtu edhe stresi e ambienti ku jeton ndikon ! po nejse…
edhe ngrenia e mishit, sidomos i kuqi
, i ka komunizmi keto, i ka 
Dr Sulcebeja ka qene nga te paktet Doktor Harvardist me sa mbaj mend une
hallet te mbajne ne forme trupore qe cke me te
Encyclopedia e gjalle je 
Ti don me u dobesu? Frutat konsumoji por jo ne darke. Shmangi kto starchy food: buke makarona etc. Hiq embelsirat dhe fast foodin qe iua ka bere trurin sfungjer njerezve.
Pi nga kto cajrat maca, matcha qe i reklamojne per te mrekullueshem…ne shije jane oh my sa te tmerrshme por pas 1 jave mesohesh. Une kam gjet karar me kete lloj diete.
Perdor gjithashtu limonin dhe vajin e ullirit. Limonin konsumoje me gjithe lekure. Do ndjesh sikur t’i ben reset trupit. Arra, bajame, lajthi…nje sasi te vogel everyday.
Mishin e perpunuar mos e perdor fare. 1 here ne jave beja qejfin vetes me mish te kuq, ditet e tjera you’ve got gjoksin e pules, peshkun, vezen, fasulet, bizelet, thjerrezat. Mos harro te perdoresh every day sallate mixe me leafy green vegetables, dhe perime me ngjyre red or orange.
Mire do ishte qe ne darke te konsumoje perime te ziera, tarator me kos. Dhe buken, whole wheat.
Aktivitet fizik 30 min ne dite it’s okay, por po pertojme edhe per ato 30 min. Dhe veglat ne palester are so boring, megjithese per ju meshkujt eshte icik me different. Merru me ndonje sport me mire, 3 here ne jave.
Ju pershendes
… dhe shijoje ushqimin. Te hash me shendetshem s’do te thote te jete me pak i shijshem, perkudrazi hap horizonte te reja degustative.
Dy sportet me te mira per mbajtjen ne forme jane noti dhe tenisi. T’i vene te gjitha muskujt ne levizje dhe nuk jane boring hic.
Sa vjec je ti njehere ? Se mosha ben dhe te veten per humbje peshe, behet ca e veshtire sa me shume madhohesh.Po mbas buke bej sex dhe ne regull je, 
Po dua…
(pyetja duket me shume urdher 
) !! Nuk eshte puna tek mbi-pesha ne kuptimin e obizitetit,edhe qofte 6-7 kile te maresh te rendojne sikur ke shtuar 30,te pakten lenia e duhanit kete me ka mesuar! Sa per ushqimin, dieta ime eshte e thjeshte: gjelle me luge,por kur ma jep ne koke nuk le gje mangut asgjeje…pervec Mcdonald…atje nuk shkoj !! Eshte ceshtje parimi…po nejse
!
Ti vete ke provuar ndonjehere te besh sex direkt mbas buke? Dihet boterisht se mbas buke nuk behen dy aktivitete: noti dhe sex. Ja pyet Pjerin po s’besove.
Kishte lezet ne kohen e komunizmit ishin me te dobet njerezit. I ka kapitalizmi keto shtimet ne peshe.
Ne pishine behet i riperseritshem noti ama.
Ngjan si ndeshje sumosh pas buke. 
Po kam bere, sic e shef gjalle jam si kokrra e molles. 
Hmm si ta them sa vjec jam ? Une jam bere pionier per nje qime si i thone,per pak edhe e humbisja ate shanc
!! Sa per sex…nuk mendohet humbja ne peshe kur praktikohet,te pakten qellimi nuk eshte ai ! ok…se me vret ndergjegjeja ime ish-komuniste,po genjej per moshen…jam me i ri !
Me qe ra llafi…sportin preferoj ta shikoj !
Stop eating like pigs. That’s it. Easy.
thene pa pardon, e gjitha cka kuptova ishte qe artikujt e shkruar ne gjuhe angleze jane pare e shijuar nga neokonolizatorja tek pasi ka shkelur token anglezofolse ? Ndryshe nuk di si te shpjegoj varferia e theksuar e fjalorit te shprehur .
ou , ky shkrim me koicedon me nje tjeter rrefim , nje e njohur lind e rritur ne zone rurale angazhuar qenjesishte ne punet rreth jetes idiliko rurale pasi emigroj ne vendet aglezofolese ne viziten e pare pasi u kthye duke spjeguar progresin e arritur nder te tjera tha , vajza ime rrit e lindur ne nie jete urbane shume dinamike nuk e dine qe speci domatja e patatja apo spinaqi rriten dhe kultivohen ne natyre eshte mesuar ti bleje ne market dhe mendon qe jane prodhim fabirkant…
prandaj nese shtroni pytje a ka nder shqiptare vegan ,vegetarian apo biokonsumues dijeni qe pergjigjen do ta keni formale per hir te trendit …
Nuk e kuptoj kete lloj pyetje. Nuk eshte e veshtire te dish teorine e trupit ne forme. Peshe ka aplikimi praktik.
Mbajtja e trupit ne forme do vetem nje gje: Vullnet!! Po s’patet vullnet ju rrofte dieta, takimi me dietologun, konsulta me dietologun online apo seksi mbas buke.
Po flisnim per ate para buke…![]()
E pra moza cudi, dynjaja po bejne klizma para sexit
, ti dashke me ngrene 
Dafne me vjen keq qe te shoh kaq te shqetesuar per anglishten time, e kam huq dhe thone qe huqi del me shpirtin.
Beji punet e shtepise dhe hekuros.
Ose ndonje I dashur qe flet Frengjisht a Greqisht
Numerimi I kalorive dhe marrja me pak se sa harxhon jane celesi.fiskultura ka dobi Te tjera por nuk eshte mjet shume efektiv per humbje ne peshe.nje ore vrap psh djeg vetem 460 kalori sa nje
I vogel .nese je ne gjendje Te vraposh per nje sahat je fit per Te marre pjese ne olympics .shkurt moshat mbi 40 vjet duhet Te kufizohen vetem me nje vakt ne dite .
Bli nje qen sic kam bere une, e bej gara vrapimi kush del i pari, ose e ka kush e ka. Ose fundja mbaj his leash e ka me t’terheq dhe ty e do vraposh se s’ben. 

great work out. Lol
Nuk egziston nje diete per te gjithe, nje recete per te gjithe, sado te dobishme. Pak a shume te pergjithshmet jane thene e dihen sepse obeziteti dhe humbja e peshes kane dominuar ne postmodernizem.
Fokusohu ne individualitetin tuaj tani, qe eshte nje pune qe do bere personalisht. Sepse me ato hollesira qe nevojiten vetem te paguash mjek privat per kujdesin e trupit tend.
njihni biologjine dhe fiziologjine e njeriut. Vereni aparatin tuaj tretes cfare ritmi ka, si ne teresi ashtu edhe vec e vec ne pjeset e tij (stomaku, zorra e holle, e trashe etj). Njihni dicka mbi sistemin nervor (simpatik, parasimpatik), hormonet, dhe sjelljen e tyre, te gjitha ndikojne direkt a indirekt ne peshen tone trupore dhe duhen verejtur nga ne vete. Krijoni nje edukate te te ushqyerit bazuar mbi to. Kush e tha se njeriu duhet te haje nje nr. te caktuar vaktesh ne dite, perdite. Eshte e mundur te perdoren periudha me te gjata kohore se nje dite e vetme, per te percaktuar vaktet tona.
Mbani gjithnje snacks te vegjel me vete per te mos ia leshuar kontrollin e te ushqyerit, urise .
he na e thuaj ti kete gje qe dihet e nuk e dime, pse ka ndodh ne postmodernizem?
Te gjithe ato qe njoh qe bejne vrap s’kane probleme peshe te tepert. Te vraposh rregullisht te permireson metabolizmin, pra si rezultat djeg kalori edhe kur nuk ben vrap. Limitimi i kalorive nen nivelin e normales per grupmoshen apo/dhe gjinine tende nuk eshte e shendetshme; do te humbesh peshe muskulare pervecse dhjamore.
zhardin, meqe korriksja nuk e thote pse ka ndodh ne posmodernizem dyfeloriteti obezitet-anoreksi se ashtu osh i pune, na e thuaj ti.
Edhe ata që pinë duhan e weed jane koc e lekure
Sportin qe te rekomandoi mimoza preferon ta shikosh?! Qefe qefe kjo dynja. Ku eshte ai i lebetituri te te thote ndonje gje.
Tjeter muhabet ai, me i gjere, “shendeti ne forme”. Megjithese trupi dhe shendeti kane lidhje, sic e tregon edhe titulli i emisionit te famshem te dr. Flamur Topit, ose qe ka gjuhe ku ka vetem nje fjale per te dyja, prape per kulturen tone nuk jane e njejta gje. Sic e vuri me mprehtesi re Variku, cigarja mund te ta shkrije dhjamin, ose nje semundje p. sh. Ajo qe mund te doja te dija une a te diskutohej eshte per keto dy pohime te kunderta. Mbaj mend qe ai balerini shqiptar, Klejdi Kadiu, thoshte qe nuk i le gojes mangut asnje. Meqe eshte ne Itali, i ha makaronat me thase. Por ama harxhonte gjithe ato kalori duke qene gjithe diten ne levizje, duke bere prova etj. Kurse i biri i nje kapitalisti qe ishte dhjamosur duke i pire gjakun popullit si cdo kapitalist, i biri i ish-guvernatorit te Bankes, qe kishte filluar stervitjen e dieten dhe ishte bere goxha cuni, nga rreth 180 kg qe ishte me pare, thoshte qe i duhet kushtuar shume rendesi ushqimit, se nje sufllaqe po te hash, te duhet nje jave stervitje per t’ia djegur kalorite.
Me pak kurajo. Nje i njohur i imi para tre vitesh mezi ecte pese minuta nga pesha e rende. Tani ben rreth 30 km biciklete ne dite. Arritja nuk eshte dhe aq rezultati konkret i nje fiziku te permiresuar sa eshte psikologjike rimarrja e kontrollit te trupit tend.
Na jep më shumë info. Sa peshon, sa i gjatë je e moshën, në bazë të të dhënave mund të jemi më të saktë në këshillat tona.
Edhe numrin e kembes dhe te telefonit.
Djali I kurvenatorit nuk qenka dhe aq avdall sa duket ![]()
I lebetituri thote qe sufllaqia digjet per nje jave ose 10-12 te pallume brenda 24 oreshit me nje pjeshke qe nuk eshte gruaja jote e mundesisht e sheh per here te pare ne jeten tende.
Them se ka te bej shume edhe sistemi metabolik, i cili eshte i trashegueshem. Ka njerez qe hane cdo gje dhe nuk shendoshen ndersa te tjere shnderrojne ne dhjam edhe feten me te vogel te bukes apo nje pjate te vogel makaronash. Pyetja e varik me siper per moshen eshte gjithashtu e rendesishme sepse tendenca eshte, qe sa me shume plakesh, aq me i ngadalte edhe metabolizmi dhe kjo con edhe ne shendoshje.
Arritja nuk eshte dhe aq rezultati konkret i nje fiziku te permiresuar sa eshte psikologjike rimarrja e kontrollit te trupit tend.
Kjo eshte ! Edhe manikin dyqanesh nuk do behemi,se sikur ta shpifin keta/o top-modelet …por edhe qe te te merret fryma se ngjitesh ne kate te katert sikur nuk shkon ! Dicka ne mes them une,pikerisht kete “rimarrja e kontrollit te trupit tend” !
Eshte e realizueshme. Pak nga pak. Sinqerisht te ky person qe po flas kam pare ndryshim shume te madh , fizik sigurisht, por edhe ne sjellje: eshte me i thjeshte, kenaqet me gjerat me te thjeshta ne jete, eshte me i afruar me familjen pasi kujdeset te beje aktivitete edhe me to.
Nuk eshte vetem personale pyetja, e bukura eshte qe te ndahen eksperiancat e c’do kujt e te nxjerr c’do kush perfitim ! Por me qe pyet. 1.68 per 84kg… ! Synimi eshte te shkoj te 76…pesha ku ndihem ne forme, se rehat ndihem edhe keshtu sic jam,pervec kur takoj shkalle mbi katin e katert! p.s ahhh se per pak…37vjec muajin e kaluar, kemba 44,floket geshtenje, sy te zi, pa tatuazh …anti-kapitalist ose anti anti-komunist !!
Qenke fiks si une para nje viti. Sot kam arrit rrezultatin qe deshiron ti. Kam provuar cdo lloj djete pasi kam vullnet te hekurt, por resultati eshte vetem nje yoyo.
Nje diete e ekuilibruar, dhe aktivitet fizik eshte zgjedhja me e mire. Palester 5 here ne jave nga 40 min. Tre dit bej pesha, e dy dite vrap 3.5 miles. Ne weekend te pakten nje ore ne kembe. Ke nje vakt cheat, ha cte duash, vaktet e tjera mos ha kurre me shume se cke nevoje.
Harro peshoren dhe resultatet afat shkurtera, cdo sfide e ke me veten, dhe nga nje bol mund te kthehesh ne nje person atletik.
Une per vete jam kam arritur, vetem me vullnet e durim 
Te degjoje intervisten e tij, te dukej djale shume i thjeshte. Pse u kam krijuar njerezve pershtypjen sikur jam nga ata te fortet, i tha drejtueses. Ama gjeje biznesin qe ka hapur: fast-food.
Me falni per nderhyrjen: per cilin djale, te kujt, behet fjale dhe si eshte i lidhur me kete teme?
Te Fullanit thame. Ja lexo pak me pare se c’thashe per punen e tij e te Kledi Kadiut per te pare c’hyn te tema.
ndoshta se bente foto ku tregohej duke fshireb bythen me euro?
Edhe me makina te shtrenjta, po keto i bejne edhe te perkedhelurit, djemte e “nouveau riche”.
Mbas buke laj dhembet. Perdor dhe fill per te pastruar dhembet. Qe mos rrish me koken ke frigoriferi.
Të censurosh buden është kulmi. Peshku paska ik për fije batanije
Censurohen mesazhet pa lidhje me temen. Buden je i lire ta sjellesh tek diskutim i lire.
Po ja buda një çikë si i shëndoshë në foto. Mbase lumturia duhet gjetur tek zhaba
gjembi, nuk e di nese e ke vene re qe 3 nga 4 imazhet e censuruara te mijat kane peshore diete ne kembet, pra formalisht jane ne teme.
Megjithate, nuk ankohem per censurimin, ti si admine duhet te kesh nje arsye pse i ke censuruar.
un e konsideroj si pagese demshperblim per raste te tjera ku formalisht mund te kene qene imazhe jasht teme.
Hmmm…me qe ra llafi, vrap 3 here ne jave, 2.5 litra uje ne dite e po doli ndonje futboll ne fundjave… per te ardhur ne forme ! Receta qe kam vendosur te praktikoj deri ne gusht ! Sic ka thene nje njeri me i zgjuar se une(me ra llafi,antikapitalist tjetri)…ca u kuptua te jetosh si i semure per te vdekur i shendetshem !! Pershendetje anti-kapitaliste !!
1 gallon rekomandohet, afro 3.8 litra. Do vesh ne banje cdo cerek ore, po kusuri qe te zuri.
E meqe doli muhabeti te ujti, luani ndonjehere me letra, domino etj me shoqerine/familjen dhe bejeni qe humbesi te pije nje gote uje me fund. Nuk duket si denim i rende, vetem kur te degjosh stomakun te beje glluk-glluk pas gotes se 5 a te 6. Po te jesh nga ata qe s’dine te luajne e humbasin shpesh, you’re fucked.
Mire e ke ti shok,por nje fjale goje te pish 3.5 litra uje ne dite ! 2 L - 2.5 L edhe mezi…iken ato kohe kur abuzonim me alkolin e drogen e uji ishte i vetmi shpetim, ca ti bejme… vese kapitaliste!!
Shok, ju informoj se regjimi sportiv i ndjekur nga une eshte: Vrap 3 here por edhe 4 here ne jave ! Pas 2 muaj ndjekje te ketij regjimi sportiv me nje vullnet te hekurt e gati gati vetmohues ne disa rethana, kam kenaqesine tu shkruaj ulur nga divani duke ngrene patatina(nje here ne jave,1 pako…ok 2 pako ) se nuk kam zbritur nga pesha pothuajse fare!! Me duhet te pranoj se ndihem shume me mire ne aspetin psiko-fizik fale ketij regjimi,por objektivi qendron akoma larg! Po nejse, nuk dorezohemi…vazhdon…
Te pershendes duke ngrene nje kasate 
Yyyy kasata. Sa kohe kam pa ngrene, nja 15 vjet.
megjithmen Manjola eshte banale populiste animaliste si zhizheku.
megjithmen. manjola nordh per zhivzhvejkun
Menyra me e rahatsheme qe kam gjetur per te mbajtur trupin ne for e “intermittent fasting” (agjërim me intervale). Menyra me e preferuar eshte 6/18 ose 8/16. Qe do te thote the hash sa te duash per 6 ose 8 ore dhe te agjërosh per 18 ose 16 ore.
Ama nuk duhet as te pish gjera qe mund te ken kalori, dhe as psh te perdoresh qumesht apo sheqer ne kafe.
Pertej ulljes nga pesha, ka shume advantazhe te tjera (dhe pse shkensa nuk eshte 100% e bindur nese advantazhet qe kan gjetur tek mijt jan totalisht per perkthyera tek njerezit).
Un e kam bajtur per nje vit dhe jam ndjer 100% me mire. Edhe floket me jan rritur me ngadal (nje shej qe forteson teorin e jet-gjatesis)
Plus, menura sesi funksionon sistemi i trupit, do te thote qe edhe ne te 16-ten or pa ngren, ka kapacitet te shkosh ne palester etj. Ideja eshte qe nese nuk e ushqen trupin, ai do perdore reservat per tu ushqyer.
shum interesant kjo qe thua. A ka mundesi te na japesh me teper hollesi, ose ndonje link?
Nuk funksionon per te gjithe. Kur ha trupi depoziton gjithcka si dhjam, pasi e di qe do fastosh.
Duhet te hash tere diten, nga shume pak, keshtu trupi meson se ska pse te vere fat, pasi sje morto di fame
Ky po flet per procesin biokimik te glukoneogenezes qe ndodh per te mbajtur nivelin konstant te glukozes ne gjak i domosdoshem per te kryer funksionet jetike, pasi jane konsumuar rezervat e karbohidrateve ne organizem, pra pasi ka ndodhur edhe glikogenoliza. Ky proces ndodh kryesisht ne laboratorin biologjik te organizmit, pra ne melci, ku trupit i duhet te krijoje shtigje shtese metabolike qe te prodhoje glukozen e cmuar, duke shfrytezuar enzima dhe substrate te ndryshme. Per kete ai perdor psh acidet yndyrore qe vijne prej indit dhjamor, aminoacidet qe vijne prej indit muskular, pra sic thote populli trupi ha veten e vet. Kjo puna e eficences ne palester pas 16 oreshit duhette kete te beje me rritjen e kontributit te laktatit per t’u shnderruar ne piruvat me kalimin e oreve e me tej te futet ne ciklet e sintezes se glukozes, pra si te thuash arritja e adaptimit te organizmit ndaj gjendjes se urise, ai momenti kur nuk ke uri por ke fuqi. Rruget shtese mund te kene edhe kosto shtese se produkt i reaksionit nuk eshte vec glukoza por edhe substanca te tjera si psh fosfati, nivelet e te cilave duhet te ruhen brenda normes me mekanizma te tjere. Keshtu ne lojen metabolike nderthuren natyrisht edhe faktoret hormonale, si shkaqe, pasoja apo mekanizma mbrojtes, ndaj eshte mire mos me marre hov me artikuj interneti si perqafuesit e dietave te ndryshme se mund te rezultojne ne disbalanca hormonale e elektrolitike. Ndaj eshte mire konsulta me dietolog e personalizimi i dietes. Por akoma me mire do te thoja, eshte mos-obsesionimi pas imazhit, mos-ngrenia per arsye emocionale (emotional eating ose grykesia si i thone kristjanet). Mungesa e dashurise per trupin eshte edhe paradoksalisht deshira per ta kthyer trupin ne imazh, nderkaq qe njeriu mjafton te haje ne menyre te balancuar 3 vaktet pa sforcim dhe eshte ne rregull e ne perputhje me cka ndodh gjate ciklit cirkadian. Ndaj keto trendet e dietave qe dalin here pas here dhe palestrat qe premtojne trupa perfekte kane sukses mbi natyrat e dobeta qe lodhen e sforcohen e sa mezi e dobsojne veten, e rrine me aknthin e trupit perfekt sa edhe lur shkojne per pushime nuk e shijojne ate peshkun e shkrete e ate cope embelsire nga halli se mos iu prishet imazhi i trupit perfekt. Nje trup qe ti s’e do, nuk te do. Kujdesi i tepruar nuk ka shume ndryshim nga neglizhenca.
Ok. Termi ne Anglisht eshte “intermittent fasting”. Mund te besh kerkimet tua, por un e kam provuar per 6 muaj. Si kunder recomandimeve shkensore un kam ngren mbrenda nje ore e gjysem. Pra kam filluar te ha ne 5pm dhe maximumi kam perfunduar ne 6.30 pm.
Per reth 1-2 muaj kam humbur 10kg, dhe per 5-4 muaj me eshte dashur te agjeroj me me fines per te humbur 5kg extra. Qe do thote trupi ambjentojet dhe nuk eshte se humbet vjam pa karar.
Personalisht, pas 16 oresh (dhe nje rast pas 24+ oresh) kam pasur kapacitet te vrapoj per mbi 11 kilometra.
John Sonmez (mund ta gjeni ne youtube) ben palester dhe ka ber shume be shume milje vrap ne agjerim. Aji madje ka disa vidjo ku ju kthen perfjithe komenteve “tradicional” ku shprehin mendimin qe nje njeri dhe ha vetem njeher ne dit do vdesi. John Sonmez eshte arsyja qe un ka filluar agjerimin, dhe eshte arsyeja qe e kam ber 22 ore dhe jo 16.
Si per cdo gje te “re” shkenses it duhet kohe qe te bej kerkime te pa kontestueshme (dhe pse te dhenat para prake flasin mire per kete menyre JETESE), por ka shume njerez qe e kan provuar dhe jan te knaqur
Ky tipi ben palester. Ne vidio ai thote qe agjeron 2 her ne jave. Han buk ne 6pm dhe nuk han deri ne diten tjeter - ne 6. Dhe shkon ne palester. Dhe thote qe energjia a te eshte a hatashme. Dhe e gjitha ka te bej me catabolism. Dhe, sic thote dhe ai vete, mund te flasim gjith diten. Thjeshte experiencat personale te ketyre individeve jan pro kesaj metode
Ky tipi eshte shkenstar dhe ben fasting intervista originale eshe mbi nje ore e gjate. Dhe ky tipi ben ushtrime shume te forta qe do thote, eshte ata qe derdhin djerse te hatashme, ngrenja nje here ne dite eshte mese e mjaftueshme. Dhe ky, si un, nuk ha per 22 ore.
Sic thote dhe ai, nga ana evolucionare, “ne nuk do ishim ketu sot nese te paret tan num do kishin mundur te rezitonin ore te tera pa ngren”. Ky tipi eshte ne kete agjerim per PES vite
SHKENCE
Shkensa flet me shume superlativa. Un kam lexuar qe thone te ngrit jet-gjatesin, te mban te ri tj. Ama keto kerkime jan ber vetem tek mijt, qe do thote jo domosdo jan te perkthyera tek ne.
- TED Talk: Neuroscientist Shows What Fasting Does To Your Brain
- Neuroscientist Shows What Fasting Does To Your Brain & Why Big Pharma Won’t Study It
Opinionet e mia personale
- tre ditet e para jan te veshtira.
- Nuk djen lodhje ne as nje moment.
- Nuk ndjen plogeshti mbas ngrenjes.
- Kur ha, practikisht mund te hash cte duash.
- floket, mjekra dhe thojt rriten me ngadal - gje qe perputhem me shkensen.
- ndihesh me pran trupit, gje qe me shume respekt eshte e kunderta e asaj qe thote Aquamarine. Per her te par jam ndjer sikur isha i kujteshem ndaj trupi. Por jam me Aquamarine kur thote, nuk duhet ta keni menjen tek imazhi i trupit. Ama kjo te pakten per mua ska lidhje me imagjin. Ju betohem imazhi eshte plus. Kur degjon “agjerim 22 ore” tingedhon si dhunim i trupit dhe femijet, adoleshentet, femrat shtatzan NUK DUHET TA BEJN. Edhe per femrat ndoshta nuk eshte i mire, ka disa qe thone mund te ndikoj tek ciklimi mujor etj. Ama nuk ka lidhje me imazhin.
- shkenca thote qe te jep dhe jet-gjatesi, nuk eshte konstatim egzakt, por nje extra benefit.
po pra, ha vjamin e ruajtur. Perdor vjamin e deposituar per energji.
Nuk jan artikuj ne internet. Shkensa ka folur dhe ka shkentar/doctor qe vete jan ne agjerim.
Shum prej tyre sigurisht qe nuk do ta rekomandojne. As un nuk po e rekomandoj, thjesht, ka njerez qe e bejne dhe nuk kan as nje problem ansor Shkensa ka ber teste ne mij, do duhet fonde dhe experimente rrigorose perpara se dietologu te te jap aprovimin, per drushe rrezikon licensen.
Totalisht dakort me kete. Ama nuk ka lidhje me imazhin. Te pakten per mua. Rezultatet paraprake rezultojne qe humbja e vjamit eshte minimumi i benefiteve.
Eshte e vertetuar tani me qe shumica han per arsyje emocionale. “emotional eating” eshte “ngrenia per arsye emocionale”. Nje problem i dokumentuar gjith andej.
Ose per tu ber obez. Ne tegjith kemi degjuar fenomenin e te ngrenit per tu ndjer mire.
Shkenstaret perdorin evulimin per te suportuar shume gjera. Nese perdorim ate logjik “3 vaktet” jan shpikje shume e re ne historin e njerezimit.
**Nje gje duhet then, kjo nuk eshte djet, dhe madje as nuk eshte gje e re. Edhe Platoni ka then “I fast for greater physical and mental efficiency”, plus shum religjione e kan. Philippus Paracelsus, Plutarch, Benjamin Franklin, Plato dhe Mark Twain kan shprehur te njejten gje. Dhe sic thash, evulicioni yn e mbron tezen qe 3 vakte jan si pasoj e jetes (relativisht) moderne.
Tani filluan perrallat popullore.
Reli te falenderoj per gadishmerine per te ndihmuar, nuk e prisja nje pergjigje kaq te detajuar. Interesi im nuk ishte per te bere kete diete, por lidhur me ngrenien primitive, siç thua edhe ti ne komentin drejtuar Aquas.
Ska perse.
Ama, dua ta ri-perseris. Kjo menyre mua me pelqen, shume njerez e kan provuar me vitet te tera AMA nuk po bej rekomandime. Beni cfare te doni
Dhe sic mund ta vertetoni nga te tjere, nuk eshte djet por stil jetese.
Nuk ka te keqe te besh rekomandime per nje gje qe e ke gjetur te mire.
Kjo pune e dietave eshte problem i madh, kete kerkon te thote edhe Aqua ne komentin e saj. Me Aquan nuk eshte hera e pare qe flasim per keto gjera, keshtu fjalet e saj kane nje kuptim me tjeter se duket ne pamje te pare, dhe sa te duket ty qe je i ri ne kete muhabet.
Duhet qe mos te keni nevoj te parashtrojm cdo koment me “nuk eshte personale”
thjeshte, ju pergjigja per teper per te shprehur me mire ate qe un kam gjetur gjat argjerimit.
Komenti im eshte te ndjehesh rehat ne sqarime, pavarsisht nese ti ndjehesh apo nuk ndjehesh rehat kur sqaron. Kjo se per eksperience kush tregon nje gje te re si ide apo si djete, duket sikur po ben reklame djetes apo idese. Pra mos u ndje i akuzuar nga ana ime, sherben si mbrojtje paraprake.
Reli, trupi i njeriut e zhvillon glukoneogenezen ne darke, nuk rri pa u djegur ai vjami yt edhe kur nuk agjeron por ushqehesh pa e tepruar ne te 3 vaktet. Jane shume popullore dietat agjeruese “mos ha darken” me qellimin per t’u dobesuar dhe shumica keshtu bien nga pesha. Okay deri ketu, ja rame nga pesha. Por pse te agjerosh gjithe kohes me qellimin e mbajtjes se nje trupi te shendetshem kur po aq i shendetshem eshte regjimi: ha mengjes, dreke, darke pa abuzuar. Pse t’ia ndalosh vetes darken me agjerim te perhershem te behesh i ashper me trupin tend. Mbi te gjitha agjerimi si koncept shpirteror ka te beje me stervitjen e vullnetit qe ti te mos e kesh mendjen tek kenaqesite fizike, konkretisht te ngrenet apo te pangrenet (deshira per te pasur trup te bukur) mbasi te mbarosh agjerimin, por te mesosh te respektosh trupin tend dhe ushqimin. Kjo gje vlen edhe per aspektet e tjera te agjerimit si meditimi e reflektimi rreth dashurise universale, sakrifikimi i deshirave me qellim lartesimin etc. Nuk shoh asgje te keqe tek e ngrena e 3 vakteve, nuk te shendoshin dhe performanca fizike e mendore eshte okay. Pse me agjeru perjetesisht me qellimin e te qenit ne forme fizikisht e menderisht duke ngrene sa te duash per 6-8 ore e me pas duke i ndaluar trupit cdo ushqim.
Nuk te do pra, nuk relfekton bukuri e hijeshi. Vec ai qe eshte komod me veten e transmeton bukurine e tij tek te tjeret. E ke degjuar shprehjen ‘filani eshte si rob i vram’?
Shiko Aqua se ti arsyeton si mjeke, sakte por si mjeke. Kjo djete ka nje kuptim pertej mjeksor kimik organik etj, i referohet nje kohe kur njerzit hanin nje vaft. Ne thelb kjo diete ka te njejten ambicje me djeten paleo te propozuar nga ai palo komentuesi qe teper e ka haje edhe nje cope buke te ngurtesuar ne epoken e paleolitit te mesem.
Kjo ishte dhe arsyeja e interesimit tim per kete diete, dhe ne kete drejtim duhet bere diskutimi, sigurisht ndihmuar nga shpirti i tarokeve. 
Okay atehere, le te themi qe dieta me agjerim nuk shkakton asnje dem ne organizem. Perse duhet t’i fusim kete ‘taksirat’ vetes gjithe jeten kur shume bukur mund te konsumojme te 3 vaktet, edhe keto pa shkaktuar asnje dem? Them taksirat se e shpjegova me siper, nuk behet per qellime meditimi e reflektimi shpirteror por per qellime bindjeje te te pasurit te nje trupi fiber dhe te rritjes se performances psiko-fizike.
![]()
![]()
cfare figuracioni
Po mire nuk mund te perdoret kjo diete, per vete natyren e saj primitive animale ne kuptimin pozitiv te fjales, per te na afruar me shpirtin animal te natyres qe tani e kemi humbur pothuaj krejt per shkak te angazhimeve moderne ha e ha e ha vazhdimisht?
Ha e ha e ha vazhdimisht moderne, e vere re edhe si degjo degjo degjo vazhdimisht muzike, ose shiko shiko shiko filma vazhdimisht si korrikse 100 kilshe e dhjamosur, aq sa na ka neverit edhe neve sinemane.
Nga palluqja lexo lexo lexo libra vazhdimisht kemi shpetuar per shkak te krizes se librit. 
Midis nje pehrizi dhe nje tjetri, dy-tre nivele Candy Crush Saga, plus konsultimi i Fjalorit te drejtshkrimit te gjuhes shqipe.
Duket qe e ka te transmetuar gojarisht shqipen; me duket gje e lezetshme
Me qe kishe permend muziken, do te te shkruaja lexo lexo, … po i paraprive vete 
Perdoret por perkohesisht. Nuk flas dot ne terma afatgjate pa qene e sigurt qe eshte ‘safe’. Se dyti, kete po thoja, njeriu nuk duhet ta sforcoje trupin kur mund te konsumoje sipas nevojave te organizmit 3 vakte pa e tepruar me emotional eating e pa u frikesuar bobo shtova ne peshe. Une jam pro cikleve ne jete, edhe agjerimi eshte mire te jete ciklik, keshtu eshte edhe i shendetshem per trupin e mendjen. Une mendoj qe hapi i pare i afrimit me natyren eshte zbatimi i rregullave per qetesine shpirterore, mos abuzo, mos sforco.
po e them prap para teje: teatro teatro teatro vazhdimisht Teatrin!
Intermittent fasting e kam bere natyrshem, oreksi me vjen pas dreke dhe nuk kam aspak ne mengjes. Me aq sa kam kuptuar, te mban ne peshe konstante, edhe po ta teprosh ndonjehere. Nuk te dobeson po nuk i hodhe nje sy kalorive.
he mer square thuaje dhe ate komento komento komento vazhdimish Komentin
, dhe rri rehat!
Aqua dmth ti mendon se 3 vafte ne dite jane ideali? Pse? Per arsye mjeksore fiziologjike, apo simbolike kohore, taroke etj?
Rehatohu, rehatohu, rri rehat😁
Ligji i Frank Starlingut per zemren — qe thote se forca kontraktuese e fibres muskulare rritet me rritjen e gjatesise se fibres deri ne nje pike pertej te ciles sado te gjatet fibra, tensioni dhe forca tkurrese bien dukshem — aplikohet ne menyre analoge ne shume fusha te jetes.
Dhe ligji i kosumerizmit ashtu thote 6 vakte ne dite 
Square, tani kuptoj qe dieta atebote futi vetem nje kafe fernet ne mjes paska qene Intermittent fasting.
Normale. Ama nese do duronim te mos tepronim nuk do behej puetja.
Nuk ka lidhje me cfare po them. intermittent fasting eshte ndryshe, nuk eshte djete. Eshte menyre jetese. Dhe po te lexosh literaturen nuk eshte per hir te peshesh apo per imagjin. Eshte menyre jetese. Si pasoj nuk eshte djete.
Sepse eshte me e thjeshte, edhe me praktike, dhe deri me tani shkensa flet fjale te mire per te. Tani, me te drejt do thuash: “nuk eshte practike per mua”. OK, mos e bej.
Me duket se ju pergjigja, Nuk eshte ashpersi, eshte menyere jetese. Nese do ishte ashpersi nuk do rekomandohej. Dhe fakti qe mund te besh palester edhe ma ndren do those nuk je as pak ne cforsim
Sepse nuk ka as gje te keqe. Lexove kund te kunderten? Ama sic thash me siper, nese agjerimi me ore te tera do kishte gje te keqe nuk do ishim ketu sot! perpara agrikultures njerezit hanin kur te kishin. Dhe nes agjerimi do kishte qe te keqe nuk do kishte support.
Trupi ka ushqim te mjaftueshem, e para. E dyta, pse jo? Persa kohe nuk ka as gje te keqe, dhe persa kohe fuqia eshte me e madhe sesa “ok” dhe persa kohe resultatet paraprake shkensore japin dhe me shume benefite (si luftime e disa semundjeve di djabeti), pse jo?
Ferneti duhet te jete sa nje vakt, them
Deri tani nga ana fiziologjike 3 vaktet jane shume okay per trupin, sigurisht duke perzgedhur edhe ushqimet sipas kohes. Une theksoj gjithmone qe nuk duhet abuzuar me sasine e te ngrenit dhe jemi ne rregull. Nuk me pelqen shprehja qe thote Reli “ha sa te duash per 6-8 ore e me pas agjero”. Agjerimi le te behet per periudha te caktuara te vitit, si nje reset per trupin.
O reli, pa lexuar fare komentin, vetem si forme paraqitje, komenti jot per Aquan eshte nje mitralim gjithearmesh! Duhet bere kjo dieta jote se te jipka takat t’modh!
un e pata problemin tek “nuk do” trupi nuk ka deshira.
E dyta. Njerezit qe jan ne agjerim nuk transmetojne ndonje shej jo komod e as shemtarak. Qe do thote, konstatimi juaj eshte perrall popullore
Reli jemi skic, aq skic saaa ti kam frike se s’e kupton qe jemi skic. Nuk thashe qe kush agjeron eshte rob i vrame. Se dyti faleminderit qe me iluminove me informacionin e vyer se organet e trupit nuk kane korteks cerebral e nuk mendojne per rrjedhoje.
Good luck me dieten tende dhe mos thuaj jam kunder emotional eating se e shof qe mezi i priske ato 6-8 oret e neserme ku mund te hash sa te duash 
As nuk e njoh Aquan, nuk e kam fare me te. Thjeste debat. C’eshte kjo pune, mundohesh te sqarosh menimi dhe urra-burra “e ke me Aquan”. Ajo/ai nuk po kupton ose nuk e din qe agjerimi nuk ka efekte negative, un po e sqaroj, dhe hop "komenti jot per Aquan eshte nje mitralim "
E di cke. Me cito njeher te kemi dalur kundra Aquas? Nje here. Thjeshte rreplike mendimesh.
Nuk duhet te jete nevoja ta them po ok. Aqua moj, nuk e kam fare personale
Po e di more djalosh, as Inkuizitori mos kujto se po mendon qe e ke me mua, thjesht po mundohet me sqaru. Njs nuk je i pari qe keqkupton nderhyrjet e inkuizitorit per aquan. 
Waw! kaq te prekshem qenkeni?
Se kuptoj fare por ok. Nuk ka problem.
Ha, hajde sqarim hajde “pa lexuar fare komentin”
Na shkatarrove me kete qe citon cdo fjali e me pas vershon.
ajo dieta jote te ka dhene energji te teperta si duket, ca i ke me tepri edhe ngaqe ndoshta je djelmosh, vazhdo se nuk ia dal dot me ty. 
Ne fakt kjo nuk dihet akoma. Ndoshta nuk ka efekte negative nga ana fizike, por nga ajo mendore, truri nuk eshte ne ate forme sa do ishte pas te ngrenit.
Sidoqofte, aksioma te tipit “Everything in moderation “ ose “Arusha me barkun bosh nuk kercen” nuk kane dale kot.
- Jan ber experimente me mij dhe rezultatet jan tegjitha positive.
- Shkenstar dhe doctor kan mbi 5 vite qe jan vete ne agjerim dhe nuk kan as nje effect negativ
Pasta te vjen keq kur keto i quaj perralla. Eshte perrall.
Sheqeri eshte nje shemull qe sa me shume ta eliminosh aq me mire.
Tani do thuash “faliminderit qe me tregove qe shqeri eshte i demshem nuk e dia HAHA”
Jo, sigurisht e dije, prandoj “Everything in moderation" eshte kot.
Po vetem keshtu behet debati on line, i drejt. Deri me tani nuk ke replikuar as gje me citim, thjeshte je duke bere ate qe e bejne tegjith, duke u kapur ne gjera pa lidhje. Ke mbetur tek “ajo djeta jote”. Citoj per mos ta ber personale. Se ja, e bere persona. “djeta jote … energji te teperta … djalosh” e cfare vlere kan? Dhe c’lidhje kan me temen?
E di, e di, shaka, ama pa pike vlere.
Tani ti po kap detajin (sheqerin) kur une perdor parimin (ne kete rast embelsia) dhe kur ne diskutim hahet detaji me parimin, parimi fiton. Ta kam fjalen qe ajo qe thashe une i perket nje filozofie, qe gjerat ne jete duke perfshire edhe te ngrenet, edhe fizkulturen, edhe te piret, edhe seksin, edhe cdo aspekt tjeter te jetes, duhen bere ne ekuiliber. Po nuk hengre sheqer, ha nje luge mjalte ose nje frut, por embelsine prape e do njeriu. Edhe ai agjerimi qe ben ti, ne thelb, ne nje fare menyre eshte ekuilibrim se ha sa te duash e pastaj nuk ha, domethene shkon penduli i ores ne nje ekstrem (ha sa te duash) e pastaj duhet nje force po aq e madhe (agjerimi) qe ta sjelle ne ekuiliber.
Nejse, kot fol te flasim se nuk eshte se do ndryshoje njeri mendim me 2-3 postime.
P.S.: E vetmja gje qe nuk duhet ne gjithesi jane mushkonjat. Akoma s’kam arritur ta kuptoj cfare roli luajne pervecse te perhapin semundje.
Nuk fiton parim. Edhe nese shqeri duhet, nuk duhet ne moderim me ushqime te tjera. Nese ha 3 her ne dite dhe vetem nje lug mjalt nuk eshte moderim. Moderim do ishte embelsir mbas cdo vakti. Nese nje lug mjalt ne dite ti e quan moderim ateher si mund te thuash qe ngrenja nje her ne dit nuk eshte moderim?
Qe do thote komentin tend me siper e dogje vete? Nese edhe agjeri eshte ekuilibrim, ku e kishe problemin? Ku hyn aksioma
Mire mo ti i di me mire gjerat, c’te them une?
Embelsire pas cdo vakti ti e quan moderim? Ne cilin planet? Po makaronat me buke jane moderim apo ekses?
Aksioma hyn tek ajo qe ti krahason moderimin e perhershem me ate me ekstreme. Eshte njesoj si te thuash qe nje person qe ka luhafje tensioni eshte njesoj me dike qe tensionin e ka konstant, thjesht sepse ne nje moment te caktuar te dites, te dy e kishin 12 me 8.
Nejse, agjerim te mbare.
Mendoj, a funksionon ndonjehere kjo menyre komunikimi?
Ne mars. (Service à la russe)
Kjo eshte e gjith ideja. Nuk eshte extrem. Eshte thjesht nje menyre me te cilen nuk jemi mesuar. Ama per trupin nuk eshte extrem fare. Kete se them un por rezultatet paraprake shkensore, rezultatet e njerezve qe jan ne agjerim per mbi 5 vite, dhe historia para-agrare
Ka shume njerez qe nuk kan kapacitet ta bejn kete, dhe ne fund te fundit, nje jete ka njeriu, perse te mos haj c’ti doj qefi? Ama nuk eshte e nevojshme ta arsyjetome me perralla. Dhe njeher, nuk eshte extreme. Nese te duke, tjeter gje.
Persa kohe energjija nuk te humbet, dhe shkenca me experimentet e saj e aprovon, dhe njerezit qe jan ne agjerim nuk kan as nje efekt negativ, c’te ben te mendosh qe eshte extrem? Elementi i pa-zakonte. Ama a eshte, ose, a ka qen ndonjehere arsyje logjike per te qen kunder dickaje?
(Dhe, ok, nese mendon qe nje luge qesher qenka moderim. Kemi, duhanin, alkolin, etj. - Ideja eshte “everything in moderation” nuk eshte argument.)
Faleminderit.
Acqua dhe Kthupi na i prene krahet. Une sapo po thosha shyqyr qe eshte ashtu si thote Reli me djeten e tij (me perjashtim te kafes me qumesht, aty edhe ai m’i preu krahet). Une tani po ha nje vakt ne dite, vetem darken. Askund nuk e kam gjetur kete diete, ashtu me vjen. Per mengjes dhe dreke ha vetem ndonje “snack” dhe pi kafe me qumesht, si edhe i fut ndonje nga keto hapet me vitamina e minerale. Kam hequr vetem pak vjam. Po shyqyr qe i dha mbeshtetje “jomjekesore” i Mothi kesaj djete. Megjthese besoj ajo qe thote Kthupi eshte ajo ka me shume kuptim dhe qe e kemi thene edhe here te tjera: gjella me kripe e kripa me karar. Te tre vaktet, po jo si derr
square, po si kemi harru dje pa thon me kryesoren:
sekso sekso sekso vazhdimisht Seksin!
Ne vere me ate vape qe keni ju ne Shqiperi vetem nje vakt mund te hash…
Une ka nja 15 vjet qe nuk jam ne Shqiperi (nuk e permbush kriterin e Shkabes per 25 vjet me duket), po ne vere ne Shqiperi sikur tre vakte vetem buke me djathe e shalqi te hash (edhe ca speca me gjize e me domate), dhe i thu jetes ku te kam pa. Nejse, besoj edhe Acqua po e thote tani qe nuk eshte mire te hahet (shume) ne darke. Mengjesi duhet te jete vakti kryesor
Puna eshte o Arban se trupi i njeriut ka nje cikel cirkadian, cdo gje behet ne oren e caktuar edhe ushqyerja duhet te jete ne harmoni me ritmin metabolik, nivelet e hormoneve nuk jane te njejta gjithe diten edhe ato kane oraret e tyre. Nuk eshte hera e pare qe shpiken dieta e stile jetese, po sikur te ishin aq te thjeshta proceset fiziko-kimike qe ndodhin ne trupin e njeriut do diskutonim ndryshe. Pa u marre fare me reaxionet e shumta ne melci, e sheqetesimet ne stomak, vec balanca elektrolitike psh eshte nje element shume i rendesishem i mbarevajtjes se te gjitha organeve, edhe te mendjes, eshte goxha i komplikuar ne menyren se si funksionon madje edhe per t’u korrigjuar (psh korrigjimi i crregullimit te natriumit ne gjak ta sjelll ne maje te hundes) dhe studimet te ashtuquajtura shkencore me 40 a 50 veta te testuar ne nje periudhe te shkurter kohore per mua nuk vlejne fare. Plus tani qe po me bie ndermend, fryma e njeriut ne gjendje ketoacidoze mban ere aceton, si molle e prishur, gje e rregullueshme, por qe prape cdo gje te con tek pyetja: pse me i fut keto taksirate vetes? Per ate premtimin e bukur “ha sa te duash per 6-8 ore”, ngaqe nuk heqim dot dore nga emotional eating, e kur thote Kthupi duhet me i be force shut down, e ndezje me force trupit perdite?
Jo moj jo, thashe qe nuk e bej per ndonje diete, por meqe une punoj kryesisht pasdite dhe per fat te keq zgjohem vone, rreth ores 10, kur zgjohem nuk kam uri fare, vetem me pihet ajo e uruar kafe. Fut dicka ne goje pikerisht qe te mos “skip” ndonje vakt. Po do ti qe edhe nga ora dy-tre nuk kam uri. Vetem kafe prape, dhe prape dicka sa per te genjyer stomakun. Uria me merr nga ora pese. Darken e ha heret, nga ora 6.30 - 7.00, po ha si derr (me perpara haja shpesh e nga pak dhe nuk i perzieja ushqimet, stili Varika…ut. Po pas darkes i fus edhe gjys ore biciklete ne shtepi duke pare rastesisht CNN-in. I heq nja 100-150 kalori. Gjume nga ora 12 ose 1.
Po mire s’e kisha me ty e kisha ne pergjithesi, une po flisja ne parim, se as ne te tjereve s’na del koha ta mbajme perfekt regjimin, ne mengjes 1 banane 1 kafe edhe ca nuts me icik kos me qellon te konsumoj shpejt e shpejt. E rendesishme eshte qe je i falur se ste paska kap 25 vjecari i emigracionit 
Aqua, e ke vene re se sa gjen aplikim ne kete rast shprehja albaneze:
me fol me ty duhet me honger nje furre buke!

Mua ne fakt nga kjo teme m’u kujtua dhe shprehja pak vulg: e ngopi zorren. 
Ose mullen, edhe me vulgo-popullore.
Mulla 
ah sa fjale e tmerrshme
Mua me pelqen ajo ll-ja qe permban, s’di pse shume fjale qe lidhen me te ngrenit shume e kane: bullafiq, palluqe, bullice, llupes.
Ndoshta krijimi i fjales mulle eshte frymezuar duke kundruar lopen qe ha barin

E kisha fiksuar qe rri ne Shqiperi. Nuk e di pse. Ne c’cep te botes jeton?
Sigurisht, mulla eshte perdorur per bagetine ne fillim, pastaj edhe per njerezit, me ate ngjyrim-kuptimin bark i madh a i fryre.
Bota eshte e rrumbullaket, keshtu qe nuk ka cepa
Mbase ngaqe e pyeta Alben me zamete se nga e di qe jam emigrant. Po kjo nuk do te thote qe nuk jam. Megjithese une jam expat. Ketu i cakerdiset kategorizimi Shkabes prape, se per te ka vetem shqiptare dhe emigrante.
Harrove kategorine e trete: Refugjatet.
Shkaba nuk njeh kategori te tille (madje as Alba me zamete, qe perzien ne nje sfere me te gjere se shqiptaret emigrantet me refugjatet). Per Shkaben ka vetem shqiptare (ata qe jetojne ne Shqiperi) dhe emigrante deshtake e bukeshkale qe ai i ka bere lanet dhe nuk i quan me shqiptare.
Nuk eshte e vertet ama!
Shkoni prapa ne histori para kohes agrare dhe shiko si ushqeheshin njerezit. Nese do ishte e demsheme nuk do ishim ketu so.
Nuk eshte djet. Se sigurisht tegjitha djetat stil jetese jan, merr cdo thoj djete, nese ka effect do kete persa kohe e ben. Por kjo nuk eshte djete. Nuk ka sesi te klasifikohet si djet.
Nuk eshte taksirat. Ka shume njerez, si Arban, qe thjeshte nuk ju vjen te han.
Un ti dhac tegjitha arsyjet, Energjia fisike eshte e para. Ama, nuk eshte se ha aq shume edhe ne 6-8 ore. Plus vendos, kush eshte emotional eating ne kete rast, mos-ngrenja apo ngrenja
Aha, qenka nje nga ata. Ok. Ama shume njera qe ne i marrim si te mirqen na kjo menyre testimi kan ardhur.
Ideja eshte, nese ka njerez qe mendojn qe kjo menyre tingellon e dobishme me jeten qe bejne. Beni kerkime reth “intermittent fasting”. Ndoshta eshte per ju. Se problemi eshte, nese njerezit qe e kan provuar nuk din gje, nese shkensa qe e ka testuar nuk di gje, atehere … Vetem imagjinoni ku do ishim
po për atë muhabetin,të ngelet takat kur rri 20 orë pa ngrënë?
Nga juve bukeshkalet e Amerikes, po te doje njeri te futet ne ate emisionin “Naked and Afraid “ me thoni se njoh une nje nga producentet. Humbisni 15 kile ne 3 jave.
Po. E kam then diku me siper. Un kam ber 11km vrap ne oren 16-te pa ngren. John Sonmez (mund ta gjesh ne youtube) ben gjysem-maratona pa ngren. Peter Attia (Surgeon) ka 10 vjet qe e ben kete dhe thote ka me shume energji me kete metod. Dhe, ajo lodhja qe te vjen pas ngrenjes (zakonishte si pasoj e karbohidrateve) zduket.
Tre ditet para jan paksa te shtira.
Por, mos e provo pa ber kerkimet tuaja. Thjeshte nuk eshte logjike te anashkalohet thjeshte sepse nuk perputhet me normen.
reth 7 minuta:
ka shume njerez qe mendojne qe eshte e gjitha ne ngrenje dhe ushtrime. Por nuk eshte e gjitha. Nese ti dryshon menyren sesi ha, trupi yt do ndryshoj. Dhe, vetem ky koncept tingellon si gje kot, njerezit pastaj thon “cpo thua, po mundohesh te sheses kuro supernaturale”. Jo, menyra sesi ti openon do nryshoj, do dryshoj sepse nuk do jesh i njejti person. Kush je varet ne shume gjera, por nje prej tyre eshte sa energji ke. Nese dryshon menyren sesi ha, do ndryshosh energjin qe ke, ndjesit, dhe veprimet.
(Nuk eshte perkthim pik per pik sigurish)
Ama kjo bie ndesh me “cdo gje me karar” apo me iden e ngrenjes tre vakte pa marr parasysh veten tende. Ka shume e shume njerez qe nuk duhet te agjerojn, jo sepse normat deri me sot thone dryshe, apo sepse … cfare u tha me lart … nese se do trupin ai nuk te do ty apo kudi un, perralla te kesaj natyre. Por disa njerez thjesht nuk munden, ama ato pa tjeter duhet te heqin dore nga “everything in moderation” dhe te gjejn ate qe ju pershtatet. Sespe duke ndjekur normat, normale qe nuk do humbasesh gje, ama nuk eshte se perfiton.
Ku eshte ai misionari i paleos te kishit bere nje duet te forte.
Tamam kur mendoje se i kishe pare te gjitha…
Hmmm shok e shoqe pershendetje !! Me duket e pasjellshme te mos komunikoj kolektivin e peshkut reth zhvillimeve psiko/fizike personale ! Lufta e ashper me vetveten vazhdon shok, me sakrifica e probleme ! Po filloj me sakrificat nese shoket me lejojne, vrapi shok nuk me terhiqte me si ne fillim, sidomos kur dielli perqendrohet vetem mbi koken tende e 30’ grade te duken 44 !! Keshtu shok, ka 5 jave qe kam filluar palestren, sakrifice e madhe…kudo qe hedh syte reth e rotull sheh njerez qe te shohin ! Me shume cardio programi im , e kombinuar me ndonje gym machine tjeter per krahet! Problemi fizik shok eshte tek vrapi ne palester ( running machine), disa here ndodh qe me jep dhimbje shpine, e me bezdis ! Ndonje keshille? Po nejse shok…kemi edhe lajme te mira!! Jemi ne gusht pothuaj, e sipas planit erdhi dita e shperblimit,pas gjithe asaj djerse,lodhje,sakrifice, stresi fizik e psikologjik u ndala te shoh frytet e kesaj pune kolosale…titanike me sakte!! Shume emocion, sy qe vezullojne , dhe nje frymarrje e thelle shoqeroi nr 82 ne ekranin e peshores…kam rene 2 kile !! Perseri nje frymarrje e thelle dhe nje shikim i shpejte reth e rotull palesteres…me nje ndjenje krenarie te brendshme qe askush nuk e kupton ! p.s. pastaj del nga palestra…e duke ecur mendon…dmth ka 5 muaj qe po me del shpirti,per dy kile? Po i kam £$%&£$%&* mu ne sport , palester…kapitalizem i poshter, keshtu me mashtrime do fitosh gjithmon?!!
Nejse shok, pas debatit me veten,rahjes se ideve,autokritekes se brendshme,vendosa shtyrjen deri ne dhjetor te planit per te pare e analizuar me sakte frytet e punes…ndoshta duhet me shume kohe shok? Pershendetje revolucionare
!
Nuk duhet pare vetem pesha sepse nga stervitja qe ben mund te kesh shtuar peshe muskulare. Si te duket vetja? Ndihesh/dukesh me ne forme?
Sigurisht qe ndiem me ne forme, ndodh qe ndiej lodhje te tepruar ne disa raste por ndoshta kjo vjen nga sforco e tepert. Pertej te gjithave , megjithse trupi nuk ka ndryshimet qe une si injorant i fushes pretendoja ose parashikoja,nuk jam penduar aspak per fillim e ketij regjimi sportiv!!
Nuk duket keq si fillim komunist, por mbaje vath ne vesh qe shumica derrmuese e kapitalisteve deshtojne ne kete inisiative. Mund ta tjerr shume gjate se ka shume marifete per t’ja dale me sukses kesaj inisiative te klase puntore, por shkurt mund te them (gjate ndoshta shkruaj nje shkrim sepse ja vlen kjo teme):
Te gjithe i fillojne keto inisiativa sportive dhe dietore duke vrapuar si lepujt ne pranvere dhe duke ngrene manaferra per shkak shpresash pranverore hormonale, por shumica nuk arrijne gushtin, iken vapa me gushtin. Nje test shume tregues per fitimtarin proletar rend o marathonomak eshte vrapimi me llape jasht edhe ne llucat dhe acarin e dimrit.
Resistere …Resistere …Resistere…
!!!
I ka kapitalizmi keto o shok. Po te ishim akoma ne komunizem, dhe me muskuj do ishe, dhe nga pesha do bije.
Nuk di ku e ben palestren ti, por ketu tek une s’shikon njeri. (Ka po ashtu plot njerez te moshuar qe vijne, vec te rinjve. Te moshuarve ua paguan Sigurimi Shendetesor palestren: sheh 80-vjecare qe perpiqen me mish e shpirt te ngrene pesha e te ekzekutojne ushtrime.) Ndoshta te duket?
Palestra s’duhet te te jape dhimbje, pervec atyre kalimtareve te fillimit. Dhimbjet e shpines nuk jane lajm i mire, keshtu qe bej kujdes. Nuk di a ta lejon abonimi qe ke, por ne palestren time eshte mundesia te kombinosh Yoga-n me pishinen, peshat, klasa biciklete etj. Pishina eshte e mrekullueshme per kycet dhe shpinen, per shembull, por nga ana tjeter eshte plot klor (e mori dreqi!!!).
Pjesa me e veshtire per mua ka qene te vendosja, pas leximeve, se si duhej te sillesha me ushqyerjen para dhe pas palestres. Duke e thene qe ne fillim qe pesha s’ka qene ndonjehere problem. Keshtu, pas hulumtimeve ne revista shkencore, por edhe keto te marra me pak rezerva, kam vendosur qe te ha nje ore para palestres dhe gjysme ore pas saj. Ne te dyja rastet jo duke e tepruar. Proteina dhe karbohidrate. Niveli i elektroliteve eshte shume i rendesishem vecanerisht gjate dhe pas palestres, sidomos nese djersin. Keshtu qe sa me shume uje dhe lengje te fresketa. Uje me leng limoni, sheqer dhe nje therrmije kripe do ishte ideale.
Qe ke rene pak ne peshe eshte lajm i mire per trupin tend dhe per avenirin e peshes sende.
Une, o shok/shoqe, po te kisha pak me shume nge, do hapja nje teme ku te pershkruaja se c’kanaqesi te pamate me shkakton vajtja ne palester. Perpiqu t’ia gjesh anen kesaj kenaqesise, edhe me krahe te lehte!

Une e bej palestren ketej nga bota anglo-saksone , do ti qe te shijon palestra ketej,dmth mer kuptim me shume se sa bie fjala te shkosh ne palester ne boten latine ! Ndoshta nuk u shpjegova mire,por pikerisht kete bej…kombinim te vrapit me ushtrime per krahet apo biciklete ! Nuk para i pelqej klasat…ka njerez qe te shohin !Ashtu si kudo ku hedh syte ne palester sheh njerez te cilet perpiqen ti shpetojne veshtrimit tend, dhe kur ti nuk e ke mendjen edhe ata te shohin! Po nejse, ja kam gjetur ilacin,kufjet ne vesh e jam ne boten time !! Sa per shpinen, vetem vrapi me jep kete shqetesim, nuk di ! Ushqimin une e kam zgjidhur me 2 ore…dmth nuk ha 2 ore para e nuk ha 2 pas, keshtu me tha dikush dhe e besova pa u dokumentuar shume,mbase gabim !Pishine nuk ka ketu…ama ka SAUNA…qe me zgjat jeten…sa qejf e kam, 2-3 here ne jave !! Pershendetje shoqe!! Fitore te tjera na presin !!
!! p.s. ahh per dicka vetem me vjen keq, qe nuk e kam filluar palestren apo aktivitetin sportin me pare,sikur 6-7 vjet me pare, pausa pa aktivitet te rregullt pas periudhes “teenager” zgjati shume…por histori e gjate !
nji ish bashkfshatari im e ka provuar gogen. funksionon thojt e https://youtu.be/x9F6Y__uHjA
Une s’vrapoj kurre, pervecse mbi bar, ne park, pikerish per te ruajtur gjunjet dhe shpinen. Ne palester, ecje te shpejte, kombinuar me lartesi, per 15 minuta. Kontrollo edhe cilesine e atleteve.
Sa per te ngrenen, me vjen per te qeshur sa here kujtoj nje here ne Tirane, e kam zakon qe regjistrohem edhe aty per kohen e qendrimit, dhe pas palestres nxora nje banane dhe po e haja gjithe qejf. Kur me kthehet pastruesja e palestres: Nuk hahet pas palestres, me tha gjithe inat, s’ta ka thene njeri ketu? Ja kshu. Kurse nje here tjeter, s’kisha ngrene sa duhej para Yoga-s. Ishte mengjes, kaloi ora dhe vendosa te mos haja me shume se disa luge kefiri me fara dhe fruta, perndryshe do me dilte nga hundet (nga pervoja kjo). Aty nga gjysma e klases m’u erren syte. S’e di si e mbarova.
Me thene te verteten s’e di si mund te shohesh te tjeret gjate nje klase Yoga. Vemendja eshte e ndare mes pasqyres, thembres dhe traineres.
S’di pse edhe une e kam shume siklet te me shohin te tjeret, ose qofte edhe te jem me te tjere kur bej stervitje. Prandaj nuk shkoj ne palester, po e kam bere shtepine bicim palestre, megjithese ne shtepi nuk ke te njejtin perqendrim e sigurisht edhe larmi. Po me kujtohet dikush qe ka thene qe per ne joprofesioninstet tre lloje ushtrimesh mjaftojne: pompa, ulje-ngritje dhe ato palosje-shpalosjet per muskujt e barkut. Edhe nje vrap ose ecje e shpejte edhe mire je.
Eshte bere e sikleteshme jo vetem ker te shohin te tjeret, por edhe kur sheh ti te tjeret me kuriozitet (e jo vetem kur behet sport), qe eshte nje lloj vesi qe mund te quhet katunar, meqe ne katund je i spiunuar nga te gjithe se njerzit njihen me njeri tjetrin, gje qe nuk ndodh ne indiferencen e qytetin.
Tani eshte bere e sikleteshme te shikohet/te shohin te tjeret sepse akti i veshtrimit eshte akt i rendesishem njohje qe kerkon harxhin energjish, kerkon impenjim. Akti i veshtrimit nuk eshte kurre neutral, eshte shume i impenjuar. Kjo gje duket qarte kur veshtrohet nje femer, ne fakt nje femer zhbirohet (ne muhabet e siper ve re se duhet pare etimologjia e kesaj fjale, mund te zbuloje shume kuptime interesante dhe eksituese). Prej ketej kuptohet qe edhe indiferenca kerkon energji, sepse eshte e shtirur. Kjo gje vihet re jo vetem kur kalon femra e kolme qe veshtron rete ne qiell me sy te perenduar, nderkohe qe mashkulli veshtron i etur e nofullvarur gungat dhe xhungat femnuere ne toke, por edhe ne paradhomen e pritjes se studjos se mjekut ose dentistit ose berberit, duke prit radhen, njerzit bejne indiferentin per tjetrin e ulur prane (te rinjte me teper, sepse pensionistet llafosen si dikur, dmth si katunaret). Indiferenca nuk ekziston perveç si shtirje. Ne kete kuptim e tere bota eshte nje palester gjigande ku atletet me djerse ne balle luajne sportin: “kush ben poza me te bukura”.
Poza me e bukur dhe me moderne eshte bredhja ne trotuar te qytetit me celular ne dore duke evituar te gjithe pengesat, nje lloj vrapi me pengesa ku pengesa eshte mishi njerzor. Shiko, shiko, po kalon njeriu modern, atleti i oksidentit, i lidhur digjitalisht me Peshkun.
Domethene ti po thua qe Finis nuk ka te drejte. Po per kete punen e sikletit te shikimit te te tjereve, vecanerisht femrave, ke te drejte. Nje arsye pse nuk shkoj ne palester jane pikerisht ato. Ne punen time ka nje palester te vogel falas. Nja gjashte muaj pasi e kisha nderprere palestren, e fillova prape, po do ti qe e kishte filluar edhe nje derr pjeshke. Nuk i shmangeshe dot, palestra shume e vogel. Nja dy here desh rashe nga ajo pista e vrapit, si quhet. Keshtu qe bleva nje biciklete, ca vegla te tjera i kisha, dhe qe prej atehere bej ne shtepi.
Mos me ngatrro me Finis, sepse “Finis ha sempre ragione”.
Ne fakt po te drejtohesha ty, dhe me kete koment qe sapo ke bere me dole ne shteg. Palestra, sidomos si mode e sotme dhe menyra se si behet sot, ka nenteks seksual. Bile ka edhe tekst seksual, nje kulturist ne thelb ben gare me cazzo-n: kush ka me teper deje, muskuj dhe damare, kush ngrefet me teper. Ushqimet e tyre jane kryesisht me baze hormonale seks. Simboli i palestres dhe kulturizmit eshte cazzo-ja. Edhe figa kur ben palester fillon e i ngjan cazzo-s.
P.S.
Kjo qe thashe me siper duket edhe lloji i ndalimeve qe duhet te respektojne kulturistet. Nuk duhet absolutisht te konsumojne alkol dhe te pijne duhan, por nuk kane ndalime ne seks, biles nxiten te bejne seks ne menyre te shfrenuar, stimulon prodhimin e hormoneve. Per shume prej tyre kjo eshte arsyeja qe ushtrojne kete sport, per te bere seks gaz drrase; e kam fjalen per arsye te te vetedijshme, se edhe pakica tjeter e mbetur ka po te njejten arsye, megjithse te pavetedijshme.
ja erdhi tani komunisti i nershem is replying… te na flase per seksin kapitalist 
Nuk thashe qe po i drejtoheshe Finis-it, po me ate qe the e nxore te gabuar, meqe tha se ne palestren e saj as nuk e sheh njeri dhe as ajo nuk sheh njeri. Me kete nentekstin seksual nuk na the ndonje gje te re, dihet ajo pune, pavaresisht se ka edhe arsye te tjera pse behet dhe duhet bere. Une per shembul me shume dua te dobesohem se te ve muskuj, per hir te te keqijave te dhjamit te tepert. Pastaj fakti qe femrat nuk i pelqejne ata me bark eshte nje e mire shtese, ose e njekohshme.
Ne shtepi nuk mundem, e kam provuar ! Varet nga njeriu ! Per mua eshte e pamundur, ne fund te fundit palestra(vrapi ,aktiviteti sportiv) eshte edhe nje motiv pikerisht per te dale nga shtepia ! Sa per veshtrimet e shikimet vertet qe jane bezdi,por si te gjitha gjerat e reja qe nis,e fillon ne maje te gishtave deri sa te ambjetohesh,ne kete rast vendos kufjet e nuk do te dish me ! Personalisht palestren nuk e shoh si dicka seksuale , nuk po them qe nuk ka vend edhe per ndjenjen seksuale…po ku ka vend qe nuk e has ate ndjenje nese deshiron? Palestra per mua sot eshte si gjimnastika,basketbolli e futbolli qe kam praktikuar me pare,me diferencen qe sot nuk jam me 20 vjec e nuk mund ti praktikoj dot ato sporte , keshtu qe gjej ngushellim te palestra , e cila me duket se nuk njeh moshe ! Po ashtu sporti eshte dicka qe i lidh njerzit, e i afron…tregohen legjenda per miqesi apo edhe dashuri te lindura ne te njejtin ambient sportiv,apo ne palester ne rastin ne fjale. Pertej te gjithave , personalisht nuk eshte se e dashuroj,por te pakten nuk e urrej palestren apo vrapin ,e ua keshilloj te gjithve pa perjashtim moshe,seksi apo ideje politike
!
Nenteksti seksual dhe teksti seksual nuk perbejne gje te re, konteksti seksual perben gje te re - Sigmund Fropjd
Mbiteksti deshnit te theshnit ti dhe Frojdi.
Une jam deri diku me ate mendimin qe me shume veshtrimet e shikimet jane ne mendjet tona. Nje femer mbase mund edhe t’i kete bezdi, se bota eshte e mbushur me meshkuj te etur. Une thjesht dua intimitet. Edhe kur kam pasur te dashura ne shtepi, prisja sa te shkonin ne pune, te dilnin me ndonje shoqe a ku di une, dhe atehere beja. Ne fakt u be nje ngaterrese mes vajtjes ne palester qe te na behet trupi i bukur per te na pelqyer femrat dhe vajtjes ne palester per te gjuajtur femra aty.
jo mbiteksti mund te thote vetem i Modhi
, sepse edhe Frojdi eshte tekstualisht nen Malonin.
çfar ngaterrese ka ketu? s’ka si te kete ngaterrese, sepse eshte e njejta gje.
Kot nuk thone, e preu me sy.
Gjeneratori i biznesit
Eshte ceshtje prioritetesh or shoq. Shkoj ne palester per t’iu kushtuar trupit, per ta falenderuar per muajt dhe vitet qe me ka sherbyer, per t’i kerkuar falje per heret kur s’kam fjetur kur/sa dhe si duhet, kur s’e kam ushqyer kur/sa dhe si duhet, per heret kur e kam marre te mireqene qe zemra do rrihte me te njejtin numer rrahjesh per minute, stomaku do treste sa here t’i hidhja ushqim, qepalla do rrihte sa here qe doja dhe syri do shihte edhe germen me te vogel ne liber.
Ritualet e ciftezimit do te mund te zhvendoseshin fare mire ne ambjente te tjera.
Sigurisht nuk eshte e njejte gje. Kjo qe thua ti eshte njesoj si nje femer te thote p. sh., bera operacion plastik qe te me pelqejne meshkujt dhe bera operacion plastik qe te gjuj doktorin qe ma beri eshte e njejta gje. Une sapo e thashe qe femrat ne palester kane qene nje nga arsyet qe nuk shkoj aty, jo te jene arsyeja qe shkoj aty. Ose me sakte, ndersa femrat jashte palestres ishin arsyeja qe shkoja aty, ato brenda palestres u bene arsyeja qe te mos shkoja.
Nuk jane e njejta gje sepse nuk kemi te njejten gje si koncept per boten. Ne kete rast ti flet per kontekstin e shkuarjes ne palester, dhe per me teper kontestin tend me ca femra qe bejne gjimnastike, se ca femra shofin e ca nuk shofin, e ku di un se çfar situatash qe kane rendesi vetem per ty. Kurse un flas gjithnje per mbitekstin, e qe andej mund te flas per tekstin, nentekstin etj. Dhe kjo jo vetem per palestren, por gjithçka. Pranej si zakonisht: njeri thumbit, e tjetri patkoit.
Qe palestra eshte ne mode sot eshte nje shenje e kohes pagane qe perjetojme: kult adhurues i trupit ne ekstrem, me qellim eliminim e shpirtit.
Kjo epoke si mode emertohet sakte me nje shprehje pop albaneze.
nje cope mish me dy sy!
Nje trup ne levizje ka tendence te vazhdoje te levize.
Palestra te bytha, po bytha nuk leviz nga karrigia. Kompromiset qe bejme ne jete.
Une e di se per cfare flet ti dhe ku e ke hallin ti, po ne ate konteksin dhe jo mbitekstin e nentekstin ne te cilin po diskutoja me antikapitalistin Arb, duhej ta sqaroja qe nuk e kisha fjalen per ta pare “palestren si dicka seksuale” ku mund te gjush pjeshka.
Qe pergjithsimet jane ne mode sot eshte nje shenje e kohes pellazge qe perjetojme.
Ti s’paske degjuar qe shkuarja ne palester nuk eshte vetem qe te behesh si Arnoldi por dhe te kujdesesh per shendetin dhe jeten ne keto kohe qe e kalojme me shume ulur se ne levizje.
Un vetem kete qe thu ti kam degjuar, por kjo qe thu ti thuhet per te mos lene te degjohet kete qe them une.
Ti nuk ke degjuar akoma edhe qe e gjithe zhurma qe degjohet ne shoqerine e tregut te lire, fjales se lire, seksit te lire, palestres kamasutra te lire, behet qe te mos degjohet çfar thote i Modhi
.
Me jepni liri ose me jepni vdekjen!
Te behesh si Arnoldi duhet te kesh gluteus maximus te medha, prandaj me me kujdes ne perdorimin e emrit te mister universit, qe si cndodh eshte nga planeti yne.
Pastaj ku o problemi per ta pranuar palestren si pjese te arenes me te madhe ku tregojme puplat per tu ciftezuar. Pse duhet te kemi turp nga biologjia jone?
Japim liri aq shume sa s’kemi nevoje te japim vdekjen, se jeni te nordh qe pa lindur!
Ky eshte cinizem i rendomte. Duhet pare me pragmatizem, benefitet, jo moden: njerezit qe preferojne te luajne ngamprapen se sa te rrine pale para TV-se? Shyqyr!
Cudi si paska rene ne peshe pa paleon kjo dhe pa ngrene mish te gjalle qe te mos e zeje kanceri
Imagjino t’i hidhet njeriu i sotem qingjit ne fyt OMG!!! 

Qengj ku ma gjen. Nuk ma do mendja se njerezit e shpellave hanin qengja. Eh, nuk jane keto pune per kalamajte e pallatit, do thoshte i Mothi.
Mish te gjalle me bollek besoj.
Ja dhe dieta metalike:
Madje edhe pa e prere me sater e thike, po duke e shqyer si paleo i vertete.
Doktori im kinez ka një dietë fantastike: ha sa dhe çfarë të duash, por ta përtypësh kafshatën derisa të bëhet thuajse ujë në gojë.
Avash avash do behemi kanibale. Jane politika te fshehta keto te ngrenies se mishit te gjalle 

Nuk eshte cudi.
Kur them une qe besimi i verber te dogma dhe te “nje lule” eshte i rrezikshem, s’me degjon Edisoni.
Keshtu e shijoj cokollaten(70% perberje kakaoje minimalisht, zvicerane mundesisht), po ja qe nuk eshte indulgjence e here-pas-hershme por e shpeshte. Tani, nuk e di demin real qe me shkakton ne trup, po ja qe me qeteson sidomos ne momente te veshtira dhe stresuese te dites.
Po i njejti doktorr këshillon të hash pa vrasje ndërgjegjje. 
Po ja qe ndergjegja nuku varet nga doktorret.
Psh pse ndergjegja e vret te ngrenin duke i kujtuar te pangrenin? Ose faktin qe dje ishte i pangrene barkthate qe hante nje racion buke misri ne kooperative, e sot eshte i ngrene 100 kilsh me plendesin plot?
Si e shpjegun doktorri kete lidhje te ndergjegjes me te ngrenen, ose me te hongermen qe eshte nje term qe perfshin shume aktivitete te tjera perveç thjeshte ngrenies me luge e me piru?
Eshte me mire se cokollate me qumesht.
Sigurisht që ndërgjegjja nuk varet nga doktorri. Ajo varet nga secili.Të ngrënët është lidhja me vetë jetën. Vrasja e ndërgjegjjes duke kujtuar të pangrënin nuk e shpëton të pangrënin, por rahaton medemek të vrarin nga ndërgjegjja në mosveprimin e tij. Vrasja e ndërgjegjjes e 100 kilshit kur kujton kohën e bukës së misrit i përgjigjet një mekanizmi tjetër. Me siguri që nuk i nevojiten 100 kilet për të jetuar, përkundrazi duhet të ketë nja 20-30 që e pengojnë, dhe pyetjet i hanë kokën si mola: pse? për të mbërritë këtu u bë e gjitha kjo? Plus presioni i shoqërisë për të qenë fit dhe i bukur.
Lidhja me ushqimin është lidhja me veten, me të tjerët, me tokën, me vetë jetën. Të marrësh aq sa të duhet nuk është e lehtë, sidomos kur vjen nga një shoqëri ku frika nga uria është rrënjosur thellë për tu mbuluar më tutje me dëshirën për tu bërë si bota në reklamat e Rai-t me tavolinat plot. Vrasjet e ndërgjegjjes nuk janë veçse perde që të pengojnë të shohësh se për çfarë ke vërtetë nevojë, të kesh një veprim të ndërgjegjshëm, jo jerm, të dëgjosh trupin tënd.
Kështu foli doktorri.
vertet qe nuk shpeton te pangrenin, por eshte i vetmi stimul per te shpetuar te ngrenin. Te shpetohet i ngreni nje here, pastaj shofim e bojm per te pangrenin, te cilin e mundon zilia - “e vret ndergjegja”
- ndaj te ngrenit 100 kilsh :
“ah sikur te kisha edhe une me honger si ai, biles me teper se ai, t’ja kalojme atij, t’ja kalojme Nexhit, te behemi 100 kilsha me Benc te zi si te Nexhit qe na la pangrene!”.
Problemi eshte se tani jane per qamet te gjithe, nuk merret vesh kush eshte me berrnut se tjetri. E me keq nga te gjithe eshte doktorri qe s’di çfar flet, e jo vetem por se di qe e ka honger edhe ai me keq se te gjithe.
më marrsh të ligat e doktorrit, dëgjove?
pas de publicité. merci.
Ndjenja e fajit eshte ndjenje iluzive qe indukton tek njeriu stanjacion, pra e pengon per te vepruar qe te rregulloje jeten e vet dhe te te tjereve. Kjo sdmth qe nuk duhet te na vrasi ndergjegja pasi ngacmimet e ndergjegjes jane e vetmja menyre per te kuptuar vleren reale te gjerave te jashtme, pa kaluar ne mbivleresim apo nenvleresim, dhe mbi te gjitha per te vrare iluzionin e sigurise nepermjet ndjenjes se mirenjohjes ndaj cdo te mire qe te rrethon.
Mire si koment, e vetmja pasaktesi eshte se ndjenja e fajit, alias mekati origjinal, nuk eshte iluzion, por eshte reale si ndjenje, ne kuptim qe e ben çdo ndjenje iluzion, biles edhe veten. Ky eshte shkak qe njeriu eshte komplet nje iluzion, pa lidhje me realitetin origjinal, nje kukuarakua per çdo gje qe ben.
Pra mbasi thene kjo, tani mund te them se ke plotesisht te drejte, ndjenja e fajit eshte iluzion. ![]()
Arb, me c’kuptoj, ti hallin e ke para se gjithash me gojen. Dmth me llacin. Frengu ka nje shprehje: po hengre keq në femijeri, ashtu do hash gjithe jeten. Ne vijme andej nga vijme (dhe kete é dime) dhe nepsin e kemi si mekat qe do na shoqeroje gjithe jeten (në nje fair menyre).
Do vuash cik në fillim, por ul dozen é të ngrenit në darke, dhe rrit ate të mengjesit.
Palestren vazhdoje sigurisht (nuk ngela unë qe kam 25 vjet qe bej, të them: ndaloje). Por shiko (eduko) barkun. Dmth gojen. Me pak mund por i dilet. Për mendimin tim, eshte themelori tek ty (nisem kryesisht nga mosha)
VFLP
Pra pa ndjenje faji nuk prodhohet grykesia e atij te ngrenit apo lakmia e atij te pangrenit. Do ishte interesant shtjellimi i maskave qe vendos ndjenja e fajit.
I ke te percaktume nga kisha katolike, me duket se jane shtate mekate (7 komponente te mekatit origjinal), gryksia eshte nje prej tyre. Prandej edhe Dante i kishte vendos grykesit ne nje rreth te veçante ne ferr.
Sipas meje gryksia eshte me e pergjithsme se thjeshte e ngrena pa karar, kisha katolike akoma nuk ka kuptuar qe mekati kryesor eshte t’i japesh mekatave vetem vlere konkrete, materiale. Psh gryksia duhet kuptuar si lakmi e pangopshme per çdo gje.
Psh po te jete i vertete ferri i Dantes, Korriksja, albano-idi dhe Stalker do jene perkrah me gryksat duke pa vazhdimisht te njejtin film per miliona e miliona vite me rradhe pa pushim: i modhi Andy Warhol duke ngrene nje hamburger.
Prit sa ta gjej videon
Qe ku e ke videon e te modhit Andy:
(o Zot bej te vertete endrren time hakmarrse fashiste kunder komunisteve te blogut llup e llup e llup pa pushim ne ferr sinema porno muvi)
Filmi qe i ka ndare njerzit ne kete bote, do i bashkoje ne boten tjeter - Tiku i Moth
(shkoni e pyesni mamin tuaj qysh e tek)
Them se eshte e percaktuar mekatare si ndjesi, dmth kisha thote mjafton qe njeriu te ndjeje grykesi dhe pastaj denimi i vjen nga qeveria lart qe mat me sinjal elektromagnetik kualitetin e ndjenjes. Ndoshta kisha duhet te jete me e qarte kur te shpjegoje qe 7 mekatet s’kane te bejne vec me perfaqesuesit standard te mekateve, por te qartesoje qe cdo gje e tepruar te ben dem.
e sqaron kisha edhe kete e sqaron, i ka sqaruar te gjitha kisha ne shekuj, mos kujto se budallejt e sotem antiklerikale femen sumen jane me te zgjuar. Jane te zgjuar vetem per te kopjuar kishen ne shekuj, e per tu hequr si origjinale.
Kisha i ka sqaruar te gjitha ekuilibrat, vetem nje gje nuk sqaron dot: Jezuin, qe eshte teprimi per ekselance.
Fale kesaj teme zbulova librin (librat) e nje doktoreshe amerikane: Victoria Sweet. Kerkimit i duhet shtuar ndonje llaf me shume, si “books”, “author” etc., perndryshe te njejtin emer paskesh edhe nje aktore filmash per te rritur. Ka nja dy video ne rrjet po ashtu – Sweet autorja dmth.
Ky punim i fresket (CME&EDU) te sherbeje si shembell per Relin dhe Edisonin, qe te mesojne pak si t’i qasen, si ta besojne studimin shkencor dhe si te vleresojne besueshmerine e gazetes se internetit:
CME / ABIM MOC / CE
Does Vegetarian Diet Improve HbA1c; Cut CV Risk for Diabetes?
Authors:
News Author: Marcia FrellickCME Author: Laurie Barclay, MD
Faculty and Disclosures
CME / ABIM MOC / CE Released: 8/10/2018
Valid for credit through: 8/10/2019
https://www.medscape.org/viewarticle/899972
Clinical Context
Diet and lifestyle are the mainstay of diabetes management, and vegetarian dietary patterns have been shown in several prospective cohort studies to be associated with lower risk for type 2 diabetes (T2D), coronary heart disease (CHD), obesity, hypertension, cardiovascular (CV) mortality, and all-cause mortality. Similarly, several systematic reviews and meta-analyses of controlled trials show benefits of vegetarian dietary patterns for glycemic control, blood lipid profile, body weight, and blood pressure (BP).
The American Diabetes Association (ADA) and Diabetes Canada guidelines include recommendations for vegetarian dietary patterns for diabetes management but suggest the need for further research, and the European Association for the Study of Diabetes (EASD) guidelines have not specifically recommended any vegetarian dietary patterns. The goal of this systematic review and meta-analysis by Viguiliouk and colleagues of RCTs was to summarize the evidence for the effect of vegetarian dietary patterns on glycemic control and other established cardiometabolic risk factors in persons with diabetes, as an evidence base to update the EASD clinical practice guidelines for nutrition therapy.
Study Synopsis and Perspective
Vegan and vegetarian diets help lower glycated hemoglobin (HbA1c) and cholesterol levels and improve other cardiometabolic risk factors in middle-aged, overweight people controlling their type 2 diabetes with medications, said authors of a literature review published online in Clinical Nutrition.[1]
Effie Viguiliouk, MSc, with the Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Center at St Michael’s Hospital in Toronto, Ontario, and colleagues, analyzed findings from 9 RCTs involving 664 participants who were taking oral glucose-lowering drugs, insulin, lipid-lowering agents, and/or anti-hypertensive agents.
They found that vegetarian diets compared with nonvegetarian diets improved the primary outcome of HbA1c by 0.29%.
Although the HbA1c reduction may seem moderate, Cara Schrager, MPH, RD, CDE, of the Joslin Diabetes Center in Boston, Massachusetts, pointed out that the improvement is the same as the therapeutic threshold the US Food and Drug Administration uses (FDA) when considering new medications for diabetes.
Ms Schrager told Medscape Medical News that this level of reduction suggests that patients could consider moving toward a plant-based diet with primarily vegetables, fruits, whole grains, and legumes, perhaps even before they move to diabetes medications.
Vegetarian Diet Also Helped Reduce BMI
Other results included reductions in fasting glucose of 0.56 mmol/L; lower-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) (0.12 mmol/L); non–high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) (0.13 mmol/L); body weight (2.15 kg or 4 lb, 12 oz); body mass index (BMI) (0.74 kg/m2); and waist circumference (2.86 cm) with the vegetarian compared with nonvegetarian diets.
No significant differences were seen in BP, fasting insulin, HDL-C, or triglycerides (TGs).
Only diets that excluded meat and fish (from vegan [no animal products] to vegetarian diets that included eggs and dairy products) were considered vegetarian in the meta-analysis.
The authors stressed that the link between diabetes and heart disease is strong and well-established.
“Sixty to seventy percent of people who have type 2 diabetes die of heart disease,” study coauthor Hana Kahleova, MD, PhD, director of clinical research at the Physicians Committee for Responsible Medicine, said in a press release.[2]
“This study shows that the same simple prescription – eating a plant-based diet – can reduce our risk for heart problems and improve type 2 diabetes at the same time.”
The researchers acknowledged, however, that the findings had a low-to-moderate confidence level, and they encouraged further study.
Findings Build on Body of Evidence: No Downside to a Plant-Based Diet
Katherine Zeratsky, a registered dietitian nutritionist (RDN) at the Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, told Medscape Medical News that this new review adds to a body of evidence that indicates eating less red meat and more vegetables can benefit people with T2D.
Many of the noted reductions in this study fit with what others have shown, she said.
“We know that weight in and of itself is a strong risk factor for diabetes – so it makes sense that a plant-based diet will have a large impact on health overall,” she said, although countering that she wished the evidence “was stronger.”
Still, as with all nutrition research, she said, "It’s very difficult to say with absolute certainty that if you do this, this will happen."
Nonetheless, for most patients, she added, there isn’t a downside to trying a plant-based diet.
It Doesn’t Have to Be All or Nothing: How to Move Away From Meat
Still, fewer than 10% of people in North America and Europe have adopted vegetarian diets, according to national survey data cited by the authors.
Ms Zeratsky emphasized that moving away from meats and toward vegetables, fruits, and whole grains does not have to be an all-or-nothing effort.
A good start is cutting meat consumption at a meal from 8 oz to 6 oz and filling the plate with more fruits and vegetables to curb hunger, she said.
Ms Schrager suggested adding “meatless Mondays” or trying the diet one day a week at first.
“It is a shock to the system if you suddenly stop eating a certain group of foods,” she said.
Some foods, such as lasagna or chili, have comparable meatless versions, she noted, and beans can add bulk. Adding protein sources such as tofu and tempeh can also give dishes a meaty texture.
More Studies Will Help Answer Questions
Mr Viguiliouk and colleagues said more RCTs will help answer questions this one could not, including what kind of plant-based diets have the most beneficial effects and how a vegetarian diet might affect people with type 1 diabetes.
Ms Schrager said she also suspects, though this study did not address it, that the microbiome has an important role in the mechanism that links vegetarian diets and improved diabetes outcomes.
The mechanism may be related to more than the low-calorie and low-fat aspects and may be rooted in the better balance of gut bacteria produced by the amount of fiber in the vegetarian diet, she hypothesized, adding that she would like to see if further research sheds light on this.
The review was funded by the Diabetes and Nutrition Study Group of the EASD. A complete list of disclosures is available on the journal website.
Clinical Nutrition. Published online June 13, 2018.
Study Highlights
A search of Medline, Embase, and Cochrane databases through February 26, 2018 identified 9 RCTs (total N=664) that examine the effect of vegetarian dietary patterns for at least 3 weeks in persons with diabetes.
Vegetarian diets were defined as those excluding meat and fish, either vegan (no animal products) or those allowing eggs and dairy.
Most participants were middle-aged, overweight or obese, and had T2D controlled by medications, including insulin, oral glucose-lowering, lipid-lowering, and/or anti-hypertensive drugs.
HbA1c was the main study endpoint in these trials, and secondary outcomes were other glycemic control markers, blood lipids, body weight/adiposity, and BP.
2 independent reviewers determined risk for bias and extracted data, which were pooled using generic inverse variance method and expressed as mean differences (MD).
The Grading of Recommendations Assessment, Development, and Evaluation (GRADE) approach was used to evaluate the overall certainty of the evidence.
Vegetarian dietary patterns were associated with significantly lower HbA1c (MD, −0.29% [95% CI: −0.45, −0.12%]), fasting glucose (MD, −0.56 mmol/L (95% CI: −0.99, −0.13]), LDL-C (MD, −0.12 mmol/L [95% CI: −0.20, −0.04]), non-HDL-C (MD, −0.13 mmol/L [95% CI: −0.26, −0.01]), body weight (MD, −2.15 kg [95% CI: −2.95, −1.34]), BMI (MD, −0.74 kg/m2 [95% CI: −1.09, −0.39]) and waist circumference (−2.86 cm [95% CI: −3.76, −1.96]).
Fasting insulin, HDL-C, TGs, and BP were not significantly affected by vegetarian dietary patterns.
Although the overall certainty of evidence was moderate, it was low for fasting insulin, TGs, and waist circumference.
According to their findings, the investigators concluded that vegetarian dietary patterns improve glycemic control, LDL-C, non-HDL-C, and body weight/adiposity in persons with diabetes.
Although the findings support inclusion of vegetarian dietary patterns in diabetes management, more research is needed to improve confidence in the pooled estimates, which was only moderate to low.
Uncertainty resulted from serious imprecision in pooled estimates for HbA1c, fasting glucose, fasting insulin, LDL-C, non-HDL-C, TGs, and BP; indirectness for fasting insulin, body weight and adiposity outcomes; and inconsistency for HDL-C and TGs.
Future research should include more high-quality randomized trials of the effect of vegetarian dietary patterns on glycemic control and cardiometabolic outcomes, particularly in persons with type 1 diabetes, and to examine possible differences in outcomes for different forms of vegetarianism.
Large randomized trials should also address clinically significant outcomes such as cardiovascular disease (CVD), nephropathy, retinopathy, and mortality in people with diabetes.
The 0.29% improvement in HbA1c with vegetarian vs nonvegetarian diets was only moderate but similar to the therapeutic threshold used by the FDA when considering new medications for diabetes.
The findings therefore suggest that adopting a plant-based diet rich in vegetables, fruits, whole grains, and legumes could be a reasonable first step in diabetes management, even before a trial of pharmacotherapy.
Given the strong association between diabetes and heart disease, a vegetarian diet may also reduce CV risk and improve T2D.
For most patients, a vegetarian diet will have no adverse effects.
For persons unwilling to avoid animal products altogether, it could still be beneficial to reduce meat intake and proportionately increase fruits and vegetables in the diet.
Potential mechanisms underlying the association of a vegetarian diet with better outcomes in diabetes may include a better balance of gut bacteria related to increased fiber, as well as reduction of calorie and fat intake.
Study limitations include serious imprecision in pooled estimates across several outcomes, with inability to rule out clinically important harm related to TGs and BP or clinically trivial effects of lowered HbA1c, fasting glucose, LDL-C, non–HDL-C, and waist circumference.
In addition, only one trial enrolled persons with type 1 diabetes, and the small number of available trials precluded subgroup analyses or estimation of publication bias for any outcome.
In several of the included trials, patients reduced their use of oral anti-hyperglycemic agents, suggesting that vegetarian dietary patterns might lower the need for medications.
In Europe and North America, approximately less than 10% of the population follow vegetarian diets, suggesting that there could be important public health benefits if more people adopted vegetarian diets and lowered their risks for uncontrolled diabetes and CVD.
The acceptability, adherence and suitability for long-term use of vegetarian diets are similar to those of other therapeutic diets.
Vegetarian dietary patterns also are less expensive than those based on animal products and have environmental benefits, which may promote adoption and adherence.
Clinical Implications
Vegetarian dietary patterns improve glycemic control, LDL-C, non–HDL-C, and body weight/adiposity in persons with diabetes, according to a systematic review and meta-analysis of RCTs.
The findings support inclusion of vegetarian dietary patterns in diabetes management, but more research is needed to improve confidence in the pooled estimates, which was only moderate to low.
Implications for the Healthcare Team: In several of the included trials, patients reduced their use of oral anti-hyperglycemic agents, suggesting that vegetarian dietary patterns might lower the need for medications.
CME Test
To receive AMA PRA Category 1 Credit™, you must receive a minimum score of 75% on the post-test.
Question 1 of 2
You are a member of the healthcare team for a 62-year-old man newly diagnosed with T2D. According to the systematic review and meta-analysis of RCTs by Viguiliouk and colleagues, which of the following statements about the evidence for the effect of vegetarian dietary patterns on glycemic control and other established cardiometabolic risk factors in persons with diabetes is correct?
Vegetarian dietary patterns did not affect the primary endpoint of HbA1c
Vegetarian dietary patterns were associated with significantly lower fasting insulin, HDL-C, TGs, and BP
Vegetarian dietary patterns were associated with significantly lower body weight and BMI
The overall certainty of evidence was high
Question 2 of 2
According to the systematic review and meta-analysis of RCTs by Viguiliouk and colleagues, which of the following statements about clinical implications of effects of vegetarian dietary patterns on glycemic control and other established cardiometabolic risk factors in persons with diabetes is correct?
The findings do not support inclusion of vegetarian dietary patterns in diabetes management
The meta-analysis proves that person with type 1 diabetes will have lower mortality on a vegetarian diet
Long-term use of vegetarian diets is less feasible than that of other therapeutic diets
The 0.29% improvement in HbA1c with vegetarian diets was similar to the therapeutic threshold used by the FDA when considering new diabetes medications

Meditimi është një mjet i mirë jo vetëm për të humbë peshë, por dhe për të mbledhë mendjen.
Meditimi eshte i mire, por me e mira e te gjithave eshte, siç i themi ne te vendit amë: hiç mos e rruj fare! Dyst menja!
Menja dyst osht rezultati. Meditimi osht rruga.
E pse u dashka hec e bo rruge per nje rezultat qe arrihet pa hec fare? Boje menjen dust dhe ta do menja qe nuk hec se s’ke nga t’shkosh. Ku te shkosh me menjen dyst? Si mund te shkohet ne nje vend me menjen dyst? Si mund te kihet nje qellim me menjen dyst?
kjo është për ata që s’e kanë mendjen dyst.
Atehere termit “dyst” i jepni nje kuptim ndryshe nga vendi amë. Çer nuk ka bo UDB-ja, paska fut hunet edhe ne drejtshkrim.
bythëlartësia është një nga mëkatet më keqndjellëse. Dhe rruajtja, si për qëllim njehësimi me turmën, si për qëllim përveçësimi, shkon kundra natyrës.
meditim !
Seks tre here ne jave , te Henen nga ora 17 deri ne oren 19, te Merkuren nga ora 19 deri ne oren 21, te Premten nga ora 21 deri ne oren 23 , te shtunen ne oren 16 nje kile rrush, te Djelen ne oren 18 bajame me pak Mjalte, te Marten ne oren 17 nje ore futboll kalceto, te Enjten ne oren 19 nje ore xhiro me biciklete.
Meqe doli nega arkiva e lashtesise kjo teme, lexova komentet te cilat ishin ne nivel te larte krahasuar me sot. Vura re qe peshqit vlersonin dhe kishin stime per njeri tjetrin, e per kete arsye komentonin ne nivel, ne nivelin e stimes perkatees. Pra nuk eshte pune inteligjence te jesh person si duhet.
Hë se harrova:
Bolet e Marlonit
dikur nuk njihej
Si Të Konsumoni Zhardhokun e Marlonit
Ky zhardhok ka shije të hidhur dhe pikante. Ai mund të zihet dhe të hahet si një perime duke e marinuar me kripë, vaj e limon. Sipas dëshirës, ju mund ta prisni zhardhokun në feta e t’i piqni ato në furrë ose në skarë me pak yndyrë, kripë, limon e erëza (agroweb)