Mumja e dinozaurit zbulohet në fushat e naftës në Alberta

60 postime 5197 shikime 19 maj 2017 në 08:24 e paradites
bsalaj

Fosile 110 milionë vjeçare e një nodozauri. Robert Clark/National Geographic

Kafsha ndoshta ngordhi ashtu siç jetoi, duke i sfiduar grabitqarët me mbulesën e fortë dhe 110 milionë vjet më vonë, fytyra i ka mbetur e ngrirë me atë vështrimin e egër prej zvarraniku. Sesi ka ngordhur ky banor i tokës që ushqehej me bimësi, nuk dihet, por një pjesë e trupit të tij përfundoi në fund të një deti të lashtë. Mineralet i kanë ruajtur mbetjet pothuajse të paprekura, dhe gradualisht e kanë kthyer trupin e dinozaruit në një fosile. Dhe kur e gërmuan në 2011-ën, shkencëtarët e kuptuan menjëherë se ishte specimeni më i mirëmbajtur i llojit të vet. “Për ta thjeshtuar, është një mumje dinozauri — është vërtetë e veçantë,” tha Don Brinkman, drejtor i ruajtjes dhe kërkimit i Royal Tyrrell Museum në Drumheller, Alberta. - Craig s. Smith/NYTimes

“Mumja e Dinozaurit” e zbuluar ne minierën Millenium gjashtë vjet më parë më në fund është gati për publikun që mund ta vizitojeë tanimë në Muzeun Royal Tyrrell. Në Kanada, sigurisht. :wink:

Manjola_Tirana

ngushllime tsinqerta familjes
ps:pr zotin na vdiqt me kto kronikat e zeza

Balzac

Cne qe kishte vajt ne fushat e naftes. Sa km bente me nji mbushje?

aleko

Cdo gje trasformohet por nuk humbet. Une them qe ky nodozaur mumje ti kthehet familjareve te tij apo pasardheve te tij per ta ruajtur si kujtim.

varik

si ka mundesi qe keto gjera num gjinden nga anet tona? nese bota ka qene e populluar nga keto bisha per miliina vite, atehere duhet te kishte kocka edhe ne ballkan

anon64581289

ka 110 milione vjet me pare ky specimen, per çfare ballkani flet ti ? gjate gjithe kesaj kohe bota ka evoluar komplet (ka pasur kataklizmat per te cilat flet bibla, arka e Noes, etj).
gjithe gjithe historia njerezore eshte 6000 vjet, thote nje studiues francez. çfare jane 6000 vjet ne krahasim me 100 milione vjet.

Cecua

Dinosauret jane shpikje e shejtanit. Alhamdulillah!

Pazotesia e inxhinjereve per ta nxjere fosilen nga toka ne forme nafte bruto eshte maramendese.

varik

ajo qe thua ti vlen edhe per vendet ku gjenden keto mbetje. pyetja ime ehste : si ka mundesi qe gjenden vetem ne disa vende?

ku e dime ne qe keto nuk jane fake news?

anon64581289

ka shume mundesi te jene fake. çfare s’bejne per lek anglo-saksonet.

Cecua

Feik normal! Pune e shejtanit.

maverick

Dinosauret jetuan ne Mesozoic dhe ishin kafshe qe jetonin me shume mbi toke ose shume afer detit.

ne kohen qe dinosauret jetuan mbi toke, pjesa me e madhe e balkanit ishte nen uje dhe ne thellesi te medha.

Xixa-g

Cili studiues francez, more të keqen e Kurreshtarit? dhe për çfarë histori njerëzore bëhet fjalë këtu?

Humanoidi i parë (p.sh. australopiteku Lucy) llogaritet të ketë jetuar 3,2 milion vjet më parë.
Neandertalët e parë evropianë datohen 450.000 vjet
Homo sapiens sapiensët e parë datohen tashmë 100.000 vjet,
Mbetjet fosile më të vjetra te gjetura në Shqipëri (vegla dhe mbetje materiale të aktivitetit njerëzor) datojnë rreth 80.000 vjet…
dhe ti thua 6000 vjet! ç’janë 6000 vjet?

anon64581289

ata humanoidet qe thu ti kane qene kafshe. po flasim per NJEREZIT, robi me kulture dmth. i vetedijshem mbi rolin e tij.
ndersa ai autori eshte : Joseph Arthur de Gobineau

Manjola_Tirana

e thjeshte Watson, te ne nuk kane vdekur. ne i kemi ne mes tene madje edhe i votojme

varik

Nese ballkani ishte nen uje, duhet te gjenim speciet qe jetonin nen uje, pak a shume si kjo bisha ketu, apo jo?

Ato qe shohim neper muze jane prej plastike, dhe muzete e pranojne vete

Ku e dime qe nuk jane fake news?

maverick

ka ca qe thone qe toka eshte e sheshte, dhe se rumbullakesia e tokes eshte fake news.

nuk eshte e mundur gjithmone qe speciet te kesaj madhesie te gjenden per shume arsye qe perfshijne mundesine e preservimit dhe mundesine e gjetjes.

varik

Token e sheshte e hedh poshte kollaj, mjafton te hypesh ne maje te tyrbes e dallon se eshte rrumbullak, shihohet me sy

Po si na e verteton se ajo skulptura aty lart eshte e e vertete?

maverick

skulpturen aty lart nuk e njoh dhe nuk kam se si te provoj ne nje ane apo tjeter.

thjeshte ju pergjigja pyetjes tende lidhur me balkanin dhe me dinosauret ne pergjithesi.

anon64581289

profesionalist i dinozaurve ti kshu ?

maverick

Earth Scientist

anon64581289

paske bo studime koti, shpresoj te kesh kap ndonje rroge te pakten.

maverick

meqenese e thua ti, duhet te jete e vertete.

varik

Meqe nuk flet si amator, pse ska mbetje te specieve qe jetonin nen ballkanin e nenujshem? Sa thelle duhet germuar per te gjetur dicka?

anon64581289

te vertetat i quajme keshtu sepse VERTETOHEN. nashti te mbetet te na e vertetosh neve qe ke bo studime ploti dhe jo koti ?

maverick

nuk me rruhet shume te vertetoj ty ndonje gje. je nje njeqelizor i parendesishem. Jeta eshte e shkurter. ka gjera me te rendesishme

anon64581289

po mire pse tu rrujt kur na the qe je profesionist dhe jo amator ? pse nuk te sherbeu vetem llogjika e postimit, per t a bere kete diference ?

maverick

kush tha qe nuk ka.
percaktimi i moshes se shtresave te tokes bazohet ne identitetin e specieve te gjendura.
nafta qe eshte zbuluar ne shqiperi eshte zbuluar me ndihmen e ketyre specieve.

pusi me i thelle ne shqiperi eshte rreth 6400 metra.
po nuk ka nevoje te germosh. shume nga shtresat qe kane qene me km thelle jane tani male.

maverick

kush te foli ty. une po flisja me varik. ty nuk te kam refene.
ik pirdhu e mos me caj karin.

o blendi salaj, ma hiqni qafe kete debilin se me cau bythen.

varik

Interesante

Pra dikund ne ndonje magazin, duhet te kete disa nga keto gjetje?

Shpresoj qe brezat e rinj do te jene me te interesuar per keto tema

anon64581289

ato qe thu ti, per uje deri te malet, jane hipoteza. asgje nuk vertetohet. bibla dhe kurani jane me realiste dhe te besushem sesa teorite tuja mbi krijimin e botes.

maverick

instituti i naftes ne fier, dhe instituti i gjeologjise ne tirane ka pasur plot nga keto.

nuk e di ca behet tani. une kam ikur ne 1992 nga shqiperia dhe nuk jam shume ne kontakt, keshtu qe nuk te flas dot.

Cecua

Ne ballkan… semos kerkuam e germuam, e nuk gjetem.
Nuk e di a keni pa noihere mermere skrapari. Une kam perdor shume metra kube le te themi, dhe eshte i teri me xhixhivadhe. Apo i doni patjeter me nocke e fecke?
Ne nuk kemi nxjerr ne drite vendbanimet tona akoma, ndonese gafurremi si autoktone d-b-d, jo me te qisim ne drite fosile dinos. Nga ana tjeter sektori i naftes ka pas bo goxha pune te mire me nxjerjen e fosileve.
Mo harroj une, ore e dini qe jo me shume se qindra vjet me pare bregu i adriatikut ka qen ne Laq?

Cecua

Si per koincidence o Ceco, javen e kalume cova nje dyzine ciliminjsh te muzeu i shencave, e takova ate shokun tat. Prof Doc tjetri, se ha mortja, ter diten merret me kocka.

Cecua

E di Ceco e di, aty isha.
Nje mut merret ama; se shikon cthone cunat, jane pe buke peshku…

maverick

sa per brezat e rinj, aha. ka mbaruar me tha nje ish profesori i imi qe takova para nja 10 vjetesh kur isha atje per vizite.
U kam thene studenteve, tha, nuk iu ve mungese dhe do ju kaloje te gjitheve, vetem ne klase mos me hajdeni me.
pensionist i shkreti, shkonte te jepte mesim per te kaluar kohen, nuk i mbanin nervat nga mungesa e interesit te studenteve (muhabete, lodra etj etj).
po nejse se nuk dua te futem ne politike.

anon64581289

kur isha ne shkolle fillore, na thoshin qe ne dajt te kampi ka guacka akoma. kjo pra tregon qe deti ka qene ne ate nivel. kampi duhet te jete te 900 metrat mbi nivel te detit. dmth vendet me poshte ketij niveli, nuk ekzistonin fare.
maloket jane pra pa dyshim fare te paret tane.

aleko

Ka mundesi ka. Biles ka shume mundesi, pasi ne ballkanasit duhet ti kemi ngrene me gjithe kocka. Prandaj nuk ka gjurme te tyre.

Alba2265

Pas nja 20 vjetesh Adriatiku do Te vije perseri ne lac .laci do benet qytet turistik bregdetar .edhe nje premtim tjeter i mbajtur .faleminderit rilindje :smile:

Dranja

Faraon të ketë qenë në kohën e vet ky?

bsalaj

@maverick, ti po thua qe kanadezet i bejne vete keto me ca mjeshtra?

Une lexova kete xhajen e muzeut qe thoshte se kur gjejne keta te shpimeve te naftes kesi gjerash, ne shkojme dhe mbarojme pune shpejt e nuk u rrime neper kembe. Se kemi frike, thoshte, qe po t’i zvarris punen nuk ma telefonojne fare. Jemi mirenjohes se shpimi per nafte eshte menyra e vetme me gjet keshtu gjerash. Ndryshe nuk do ishim gjet kurre, thoshte.

maverick

kur dhe ku thashe une qe kanadezet i bejne vete keto me ca mjeshtra?

InkuizitoriMoth

kunderzbulimi kanadez me perfaqsues kapon ne blog nuk eshte gjo per keto pune. Per keto pune eshte kunderzbulimi amerikan me perfaqsues gjembin nga Fieri e rekrutuar per nje jete me te mire ngambrapa. Pyesni gjembin i ka te gjitha informacionet e te kaluares, perfshire edhe dosjet e dinozaurve, regjistruar gjithçka me imtesi, regjistruar çdo pallim i çdo dinozauri.

Xixa-g

Ore Kurreshtar,

Me referenca nga të Gobinosë, vjen dhe na rrefen këtu tek PPU, ti?
Mirë që s’po na përmend edhe “Mein Kampf”, veprën Adolfit - birit të tij shpirtëror.
Dil mor’bir nga sënduku i vjetërsirave, dhe shko freskohu në det se ben vaki gjen ndonjë guackë që ta bësh varse qafe!

anon64581289

pse mo shok ti do te me tregosh rrugen e drejte a si ? jepi ore drejtim vetes tende. dhe ishte adolfi qe i ka lexu vepren ketij francezit. vepra e tij ka plot pasaktesira, por edhe plot informacione te vlefshme sepse tjetri ka qene erudit.
une kur lexoj diçka, nje autor, l marr ate qe konsideroj interesante dhe leshoj ate qe me duket e pavlefshme.
psh ky jep nje info interesante, qe simboli i lumturise per kinezet eshte nje tas me oriz dhe nje goje. nga kjo t’i kupton psh pse kinezet megjithese populli me kulturen me te vjeter, nuk ka bere art te madh. etj, etj.
ik nashti dhe jepi mend vetes, se mua me dalin te miat e me teprojne. apo ta rren mendja se fiton me shume nga une ?

anon64581289

analizen e kane te dobet shumica autorve perendimore. perndryshe jane punetore, çfare s’te mesojne, kane plot informacion. nje çeshtjes i shkojne deri ne fund, nuk i ndahen. pastaj eshte çeshtje zgjuarsie, vetem gjeniu di ta kapi per fyti nje problem te dhene, ti nxjerri shpirtin, esencen. shumica ngaterrohen dhe jane kontradiktore. tek kapitulli i katert kundershtojne ate qe po vete kane thene ne kapitull te pare, e me radhe.

Xixa-g

kush po pretendon të të rrëfejë udhët , à i vrarë!
Të ka lênë mëndëla nëse mendon se po shkul nga koka ime për ta mbjellë tek tek tëndja
Bile po të më dëgjoç, shtrëngoje fort eruditin Gobineau, bile vëri edhe gardhin rrotull se mos të ta rrëmbejnë!
E lexoç, e studioç dhe e propangandoç po deshe, puna tëne!
koqet e mira që ai ka bëji tespije dhe kashtën po deshe bëje jastëk!

Po që të vish dhe të thuash në mexhelis se historia e njerëzimit datohet me 6,000 vjet, ja vlen që dikush të të shkundë se besa, bën vaki edhe zgjohesh…

InkuizitoriMoth

xixe, pse ti me ter men meno qe miku yt i vjeter hajdar bukuroshi ka lexu Gobino, as gopin nuk ka lexuar, jo Gobinone. Ka lexu kur e kane permend neper blogje franceze, por ka meriten e modhe qe eshte i pari qe ka permend Gobinone ne blogsferen shqiptare. Mu nuk ma merrte mend kurre qe ketu te permendej ky emer. Hajdari ne kete rast ka admirimin tim te plote, osht i modh si humorist guximtar provokator, vetem se do nerva derri me e duru.

Ndersa per punen e historise 6000 vjeçare te njeriut, shiko se ka disa qasje te ndryshme per ta mat historine e njeriut. E çdo qasje rezulton me sasi vitesh te ndryshme.

anon64581289

Te tregova per cil autor historia e njerzimit ka 6000 vjet. Vjen dhe na merr per loqe qe lexojme autor te tille, duke bere moral. Ndersa ai me poshte na mban per leximin e te njejtit autor rrenacak. Hajd e dilja robve, heh ç’na ka gjet.
Nuk thosh kot njoni qe robve duhet t’iu qish nenat te te thone babe.

anon64581289

Beji nje foto bibliotekes tende dhe t’i bej nje times, kush ka me shume libra ne te e fiton davane pa fjale. Bile nga librat ne bibliotek duken dhe trute qe ke koke. Apo do te krahasohesh me mu nga marka e kepucve ?

InkuizitoriMoth

me foto neshjen e fiton ti pa i treguar foto seksin njeri tjetrit, sepse une kam pak libra private ne shtepi, perdor bibliotekat publike.

psh kte Gopin qe ke permend ti e kam lexuar ne vitin 89-te ne Tirane kur u hap fondi rezervat i Bibliotekes Kombetare, shenja e pare publike e ardhjes se demokracise.

anon64581289

Puna eshte per çfare te sherben leximi i diçkaje dhe jo kur dhe pse e lexon ate.
Siç dhe e shpjegova tek posti im, mu me sherbeu me kuptu pse kinezet s’kane prodhuar art te madh me aq shume kulture te lashte si te tyren. Dmth qe ARTI s’varet nga vjetersia e kultures por nga karakteristika te tjera te atij qe merret me te.
kete autor nisa ta lexoj vetem me dit sesi i konsideronte shqiptaret, duke pare se ka shkruar per te gjithe popujt e botes pak a shume.

varik

Po kush lexon ne amazon?

Aquamarine

Interesante…kurre skam pas interes per lende tip gjeografi histori dituri natyre, i msoja permendesh me mundime te medha sa per te mos prish mesataren se otherwise sdo me linin prinderit me u marre me art. Mendova se do me rregullohej ky interes me kalimin e kohes por prape e shof qe me humbi perqendrimi duke lexu komentet.

Heretik mos me qorto per intimitete…cant resist :stuck_out_tongue_closed_eyes:

InkuizitoriMoth

o hajdar, po pregatitesh te na tregosh foton e sateme me duket!

Cecua

Miliarda vjet evolucion dhe prap se prap sot kemi me tene tope e trapa plot.

anon64581289

veç me te myll gojen ty plehres. ndersa po deshe me pa plaken time shko tek muzeu kombetar se e ka foton atje.

InkuizitoriMoth

ti plaken mund ta kesh ku te duash ne jeten reale, nuk me intereson as sa plehrat jeta jote reale. Kurse si anonim plaken e ke ne kete shprehjen ketu poshte:

anon64581289

ti je i paafte te kuptosh se çfare lexon. i ke dhene provat me ato qe shkruan. s’ke as turp, nga niveli i dobet qe ke.

InkuizitoriMoth

te rafte kanceri i Korrikses mu ne gryke!