Diskutime të lira - shtator 2018

286 postime 8406 shikime 2 shtator 2018 në 05:27 e paradites
STALKER

Mirseerdhët tek tema e diskutimeve të lira për këtë muaj. Këtu mund të diskutoni pak a shumë çfarë të doni, sidoqoftë duke ndjekur udhëzimet e faqes.

korriku

rrofsh per sa mesiper

InkuizitoriMoth

vani_vini

Te marrin shembull shqipot. Banoret e bardhe te nje lagjeje ne Angli mblidhen nw pune vullnetare. Angazhohen deri edhe me motosharre te sekondat e fundit.

InkuizitoriMoth

Lilibeth Cuenca Rasmussen’s re-enactment (2008) of “Vaginal Painting” (1965) by Shigeko Kubota

I never heard of this artist, is she putting the brush up herself?

Shigeko Kubota is a Japanese visual and performance artist and a member of Fluxus movement (Art movement of 1960s) used a brush that extended from her vagina while she was painting in her “Vaginal Painting” performance in1965.

Aquamarine
InkuizitoriMoth
InkuizitoriMoth
Aquamarine

E tmerçme…!

Alba2265

E bene si ai anglezi ne selenice Te vlores qe vrau 8 kusherinj me kallash :frowning:
Ne amerike nuk I shkon dot tjetrit ne shtepi e ta kercenosh se jane Te armatosur e e kane Te drejte Te Te palosin.quhet the castle doctrine.

InkuizitoriMoth

e tmeshme, apo e patmerrshme ne fakt kta me siper jane komunistet e vertete avangardiste qe rebelohen kunder artit klasik reaksionar te komunisteve te galerive me kanavace te lyer me vaj kikiriku ku lu parja si heret. Nje cope kanavace e lyeme me boje vaji kushton me meleona dollare. Tani edhe gomeret e dine qe shitblerja e veprave te artit eshte menyra me e mire per te investuar paret me perqindje te larte fitimi.

Edhe nje fakt tjeter qe komunistet (reaksionare te galerive) i sherbejne kapitalizmës, ose kapistallizmës.

Alba2265

Po edhe ju avash avash nuk po ngeleni prapa.sa jane vrare ne shqiperi per pune sinoresh ?

vani_vini

jemi vite drite larg shtazeve andej

Alba2265

patjeter por megjithate po beni perparime te medhaja shume .psh ketej mejithe te keqiat nuk e tall dot bithen me policin si beni ju.

vani_vini

po dhe ketej nuk tallet polici me jeten e tjetrit sic tallen andej nga ju qe ju vret policia si vemje. Te kesh nje te aferm me te meta mendore ne Amerike e nese del ne publik me ndonje mjet te rrezikshem ne dore, dhe nese s’ka lenduar njeri, nuk vjen askush qe ta bllokoje e ta ndihmoje, por vijne qe ta ekzekutojne ne vend si shtaze. Nuk ndodh ne asnje vend te europes lindore apo te azise. Vetem ndoshta andej nga afrika dhe nga amerika.

STALKER

te ndihet i lumtur; thjesht qenka paguar me vonesë; atij tjetrit perpak i moren jeten :

squarepusher

Keq e me keq; arsyet qe ka parashtruar Vezaj kam pershtypjen rezonojne goxha me shqiptarin mesatar.

Alba2265

Shkaba mendon se veizaj eshte qylaxhi qe iken per adventure :blush:

STALKER

Ka edhe qe janë kthyer ose dhe kthehen në Shqiperi (për të qene fair)

Dua te them: eshte sh sh personale kjo puna se ku do të jetosh (flas për shqiptarin mesatar, meqe me të drejte e evokove). Shqiptaret janë bere boze me kete muhabetin e 'të iki a mos të iki". Edhe ketu ku jam une eshte mbushur me italianë qe hapin piceri (ose dyqane prodhimesh italiane - modë-epidemi aktualisht), nderkohe qe para 20 vjetesh ka qene vetem nje italian-picaxhi (më kujtohet si sot). É ça pastaj?

squarepusher

arsyet rezonojne pra, po te dwgjosh njerwzit nw biseda rastesore (jashte-politike) ankohen thuajse fiks pwr tw njwjtat gjera.

squarepusher

Pastaj qe kur qenka tjeshtuar ceshtja vetem tek zgjedhja personale; une e di me te nderlikuar.

p.s. ndjese per w-te me lart, po pertoj t’i korrigjoj.

STALKER

Sigurisht qe eshte më e nderlikuar por kam pershtypjen se, historia e emigrimit shqiptar post '90 ka arritur nje pike qe nuk eshte më e lidhur me levizje grupesh (se cik e veshtire të flisje për klasa fill pas 90) por më se shumti me zgjedhje personale. Për shembull, qofte dhe si ‘perballje’ opinioni (shot revers shot) të shkrimit qe solle, do sillja kete :

STALKER

Zor te me kene zene site shkrim më të komentuar: 199 komente :flushed::grinning:

(do isha kurioz të dija sa janë pro, sa kunder e sa asnjanes, do ishte nje sondazh autentik. Por besoj se më të shumtit duhet të jene kunder)

squarepusher

nuk jam dakord qe eshte me se shumti ceshtje zgjedhjeje personale per shqiptarin mesatar. vjen e behet zgjedhje personale.

si kritike ndaj artikullit qe ke sjelle, eshte pyetja ‘pse nje ‘dikush’ ne Shqiperi, preferon te behet nje ‘askush’ ne emigrim’. Me duket se kriteri i dikushit dhe askushit eshte pare ngushtesisht ne kuptimin e arritjes/fames dhe jo ne aspekte te tjera qe te bejne te ndihesh dikush si 'dinjiteti, siguria, shanset e barabarta, etj… ka shume per te diskutuar per kete ceshtje.

Kthupi

Ne faket, ne fund te fundit zgjedhje personale mbetet, por ky muhabet sa here qe shtrohet behet bajat se fillojne nga njera ane loqet patriote qe quajne emigrantet tradhetare e deshtake dhe nga ana tjeter loqet e integruara jashte shtetit mer jahu qe hidhen e mbeshtetin zgjedhjen e tyre jo duke e shtruar si ceshtje personale, por duke share apo kritikuar memedheun. Secili ben zgjidhjen me te mire per situaten e tij dhe ndoshta duke menduar edhe per nje brez te ardhshem. Nuk ka te beje nese je murator apo biznesmen, qellimet jane personale, qofte ambicja per nje sfide te re, mundesite/pamundesite ne nje vend vs nje tjetri, qofte perspektiva per femijet. Secili ben hesapin e vet ku i del me mire.

Alba2265

ndoshta nuku genjejne keta veglat qe pretendojne se shqipot ikin per sport jo nga halli psh E Ypi po kerkon me qiri e nuk gjen asnje fukara ne shqiperi.

vani_vini

lol Cfare nuk degjon robi nga keta qe genjejne per Shqiperine per te vjedhur e per te mashtruar me sistemet dhe taksat e vendeve te tjera.

Sa raste kemi pare ne media te njerezve qe kane ikur me pasaporta te falsifikuara, krim per te cilin duhet te plasen ne burg, dhe pastaj fillojne e qahen neper mediat andej, e cuditerisht te gjithe dalin “te punesuar ne nje media kunder pushtetit”, edhe pse nuk i njeh njeri.

Por me qesharaket jane keta qe bejne si gazetare te pavarur qe jane kercenuar, kur cdo gomar e di qe nuk jane te njohur, dhe as te pavarur. Kane shkruar cfare u eshte kerkuar nga pronaret dhe as emrin nuk vene poshte. Dhe ai qe ankohet per shkrimin as i llogarit keta vemjet, por shkon e kapet drejt e me pronarin ose me shefat e redaksive.

Dhe cuditerisht, keta shefa redaksish apo gazetare me emer, te cilet jane vertet te ekspozuar per shkak te sulmeve qe u kane bere personave me pushtet, si Artan Hoxha, kjo gjeja e PDs qe i qelluan shtepine, drejtues emisionesh politike, qe nga Fevziu, Balla, e deri te me karagjozet qe sulmojne si karagjoze emra njerezish me pushtet, apo te tjere qe kane punuar me vite te tera si kryeredaktore e qe jane perballur me lloj-lloj surreterish, ata nuk ikin se ndihen te kercenuar.

Te kercenuar na dalin papritur ca emra qe as i njeh njeri per ndonje pune prej gazetari, vemje qe as ua hedh qurrat njeri, qe as i ndot duart njeri me turirin e atyre. Zhvates tipike

STALKER

@Kthupi

Ndofta nganjehere duhet proceduar me ‘sample’ (mostra), pra me komente te shkruara nga persona qe kane pika te perbashketa (ne rastin konkret, kane jetuar ne te njejtin vend te huaj) dhe qe ne nje far menyre kthehen ne arketipë.
Nder komentet, me rane ne sy dy:

I pari:

Emigranti i lumtur ne Kanada

[30 Gusht, 2018 18:34 te 6:34 pm]

Jetoj ne Kanada dhe jam ne te njejtin profesion qe kisha en Shqiperi, avokate. Nga ana ekonomike fitoj shume me teper, kam blere shtepi, kam 2 makina, femijet i shkolloj ne shkolla private, bej pushime ne plazh 2 here ne vit, njehere ne dimer dhe njehere ne vere.
Shqipëria nuk me mungon fare, prinderit dhe motren me familjen i kam te gjithe ne Kanada. Edhe motra punon ne profesionin e vet si mjeke. Punojme, pushojme, dalim, bisedojme, sherbim mjekesor eshte i shkelqyer, shkollimi i shkelqyer. Respektohemi nga shteti, kemi pashaporte qe ka vlere dhe na lejon te shkojme ku te duam pas asnji pengese. Autori i shkrimit shan emigrantet, sinqerisht as nuk na behet vone fare. Ne Shqiperi puna nuk eshte e sigurte, sherbimet jane per faqe te zeze, shkollimi dhe diplomat jane te pavlefshme, shumica jetojne ne varferi ekonomike dhe shpirterore. A e di ti se kush pastron halete ne Kanada? Ish-drejtorat e ministrive dhe pedagoget e plepave qe i kane marre titujt pa merite. Te tjeret bejne kokrren e qejfi. Orari i punes eshte 08:30 -16:30 (7 ore pune ne dite me 1 ore pushim ne mes per te ngrene dreken), java e punes eshte 35 oreshe. Mos na e qani hallin ne emigranteve, qani hallin atyre qe nuk kane buke te hane ne Shqiperi.

dhe i dyti

rindi

[30 Gusht, 2018 22:51 te 10:51 pm]

SHKONI —-SHKONI NE AMERIKE SE SHKELMIN NE FYT DO HANI,DHE ME FRYMEN E ZEZAKEVE DO PUNONI,DHE PIZZAT SHTEPI ME SHTEPI DO JA CONI AMERIKANEVE NE TEMPERATURE -20 GRADE CELCIUS, MOR HAJVANERIT E MUTIT,RRINI ORE GOMERE NE SHTEPITE E JUAJA,NDER E KATANDI NE SHTEPINE TENDE, JO NE KOTECET E IRLANDEZEVE QE QE JAPIN NJE FURRIK PER 1400$,ATA KU TA GJEJNE HANE E PIJNE ME LEKET E REFUGJATEVE,/// KAM QENE VET NE AMERIKE DHE I KAM PARE SE C’FARE PUNOJNE SHQIPTARET.///VETEM PO SHKOVE I VOGEL 6 VJEC PO,BEN SHKOLLE ATJE DHE ZE PUNE TE MIRE KUR TE RRITESH,///

Te dy jetojne/kane jetuar ne Ameriken e veriut. Dhe ne funksion te eksperiences qe kane patur, sigurisht qe jane te kundert.
Megjithate, ajo qe te terheq syrin, eshte perdorimi, nga komentuesi i parë, i mbiemrit “i lumtur” qe në pseudonim.
Gje qe, e ben komentin e te dytit, qofte dhe pa hyre fare-fare ne permbajtjen e tyre, çiiiiik më reliable, më autentik
:wink:

STALKER

gjithmone per te njejten teme:

InkuizitoriMoth

E çfar ka ketu per te diskutuar. Eshte e qarte fare si eshte e vertete, dhe si deformohet e verteta ognuno i cazzi suoi, e cila eshte e verteta demokrate cazzo-figa democrazia.

Eshte e vertete qe zgjedhja ne fund te fundit eshte personale, çdonjeri varet prej kembesh se veta ne fund te fundit. Por kjo eshte njera ane e te vertetes, sepse eshte po aq e vertete se ekziston opinoni publik, ekziston inkoshienti publik, ekziston moda publike, arketipet kolektive, e ca te tjera publike qe kushtezojne zgjedhjen e personit. Qe personi eshte komplet i lire te zgjedhe mer jau eshte nje iluzion, dhe ne kontestin e sotem nje qelbsillek qe shtiret per nektar demokracie mer jau.

Qe ka njerez te lumtur sepse kane me honger eshte e kote diskutohet, sepse keto nuk jane njerez, jane derra. Biles as derra nuk jane, sepse derri eshte i pafajshem kur ha e dhjet. Por çfar emri t’i vesh atij qe eshte i lumtur se ha e dhjet ne Kanada?

squarepusher

ne nivel personal sigurisht gjithkush ben hesapin e vet. ne nivel fenomenologjik, behet hesap ndryshe.

squarepusher

duhet te na shpjegosh njehere afeksionin e dukshem ndaj biznesmenit Baze :stuck_out_tongue: i cili per mendimin tim eshte spinner-i i pare shqiptar

Ingeborg1

Po pse kjo avokatja para se te behej avokate a nuk ka pastruar halete atje? Apo ia ka njohur direkt Kanadaja diplomat kesaj? Genjeshter! Paska akoma mentalitet turkoshakesh: Te behesh avokate eshte nder, te lashe WC-te qenka turp. Jo mi goce nuk e ke kuptuar akoma mentalitetin anglo-sakson. Puna nuk eshte kurre turp. Prandaj nuk behet Shqiperia se as WC-te nuk dijne te lajne.

STALKER

ah jo, nuk jam dakort ti futemi detajeve (edhe pse jam dakort me ty: nuk besoj se ajo ka fillu pune direkt avokate).
problemi per mendimin tim qendron tek fakti se ajo insiston se ehste e lumtur. Shenje zakonisht e njerezve te palumtur

STALKER

ah jo jo, asnje afeksion. Mero ka te miren qe “il ne cache pas son jeu”, pra nuk ben gjasme sikur nuk eshte spinner (ne rastin konkret, nuk e fsheh fare qe i biri studjon ne Angli etj etj).

STALKER

pikerisht: kam frike se nuk ka ndonje fenomenologji në kete mes (ka me shume spekulim, po thote Mero)

squarepusher

Qe ka spekulim ka, po se Mero se Vezaj, hec e gjeje

Mero thjesht tall menderen, nderkohe qe ka luksin te beje zgjedhje personale

Albano-id

njerzit nuk duan zakonisht te jene te lumtur

Lumturia eshte kategori jo etike thote zizeku. Te ben pershtypje se aplikimet me te larta per jashte serish mbeten per ne usa, vendi me i zhvilluar sigurisht, por dhe vendi i pursuit of happiness, nje mirazhi apo ideologjie qe eshte vete termi.
Aplikimi per jashte mbetet nje ceshtje idologjie per mua, por sigurisht mbetet dhe fakti qe shqiperia nuk ofron “te ardhme” apo alternative optimiste per shumicen e njerzve, as emancipim kulturor politik apo dhe seksual.

Albano-id

Po te ishte ky mentaliteti anglo sakson nuk merrnin infermiere nga lindja ne gjermani per te bere pune ne azile e as pastruse nga filipinet ne vende te tjera. eshte pak mit ky mentaliteti anglosakson

del-ta

merua është përemër(sinonim në shqip) i dallaveraxhiut të kësaj periudhe. njeri i keq. sa i dhe rama bursë për djalin në angli (do ta bëjë deputet si djali i fahri balliut???),e la bythlëpirjen ndaj salës dhe ja filloi ramës! eshtë streha e pashtyllkurrizorve ,antikombëtarve,sorrosistëve,janullatistëve. edhe alba e jehovait mund të ishte më pozitive!!

Alba2265

Mos ikni se ndertim do punoni-si duket jane Te gjithe zengjine ne shqiperi

Ingeborg1

Njerezit e ndryshojne statusin e tyre social sepse kane ambicie. Neqoftese une behem avokate nuk eshte me nevoja qe femijet e mi te bejne kamarierin. Nese une behem biznesmen i sukseshem nuk e kam nevojen te bej traktoristin,( por stergjysherit e mi te pare amerikane e kane bere ama ate profesion). Eshte normale qe per keto pune do merren njerez, qe aq kualifikim kane per te punuar. Ti flet sikur turkun, shqiptarin apo filipinasin e mori me zor anglo-saksoni ne vendin e tij. I ndertuat juve vendet tuaja, sollet demokraci? Po te ishte ashtu, nuk do kishit nevoje per Ameriken.

Alba2265

Keto lloj punerash nuk duan kualifikim.jane perfekte per dike qe sapo fut kembet ne nje vend Te huaj e I jep mundesine qe pasardhesit e tij ta fillojne jeten nga A-ja ne nje vend Te huaj .sakrifikohet nje brez per Te shpetuar tjetrin pak a shume .brezi I dyte i shqipove ne itali prinderit e Te cileve vajten me gomone po vazhdojne shkollat e gjithmone e me shume I degjoj qe kane karriera prefesionale .

Albano-id

Keto nuk i ndryshojne gje faktit qe punet me te rendomta ua lene te huajve, te cilet sigurisht gjejne ne ato vende mjaft te drejta te cilat nuk i kishin ne vendet e origjines.

Ingeborg1

Dolem prape tek punet e rendomta! Cfare eshte per ty djale pune e rendomte? Edhe ajo ndenja ne b… ne ndonje administrate shqiptare eshte pune e rendomte. Cfare pune interesante na beni juve ne Shqiperi? Ajo qe dua te them, eshte, se teksti i autorit e komentet e disa mergimtareve nuk kane qellim tjeter vecse te ofendojne. Se nuk eshte argument i duhur e i menduar mire. Njerezit me se shumti nga halli largohen.

InkuizitoriMoth

Kurse njeriut i tha (Zoti):

Pasi e dëgjove zërin e gruas sate dhe hëngre frutin prej pemës që ta pata ndaluar ta hash. Për shkak tëndin qoftë mallkuar toka! Prej tokes me mund do ta nxjerrësh kafshatën për çdo ditë të jetës sate. Toka do të të prodhojë ferra e halluga dhe do të ushqehesh me barishte toke. Me djersë të ballit tënd do ta hash bukën derisa të mos kthehesh në dhe prej të cilit qe nxjerrë, sepse pluhur je dhe në pluhur do të kthehesh! - Zanafilla 3, 17-19

Ja kshu e ka honger sa krahu frutin :slightly_smiling_face: Adami, e per pasoje e kan honger sa krahu emigrantet anglo-saksone qe e kane per nder punen, dhe jo-emigrantet shkabore qe kane per nder sumen.

Bleta

Po si do jetohej ne Shqiperi pa parate qe dergojne emigrantet?
-shtepi nuk do shiteshin
-pleqte do vdisnin per buke
-mjeket nuk do kishin cfare te zhvasnin nga pleq e plaka e te aferm te emigranteve
-dyqanet do falimentonin gjithandej jashte tirane
-restorantet qe presin dasmat e veres do mbylleshin
…e sa e sa pasoja te tjera…
Njerezit ne Shqiperi bejne palle se vijne para nga jashte. Shumica as e kane idene si nxirren parate e u kerkojne per cdo budallallek qe nga telefonat e deri te nderrim kolltukesh …se helbete I kane kthyer tokat e bukes ne beton e duan kolltuqe te trashin menderen.
Nga ana tjeter shume gra dhe ketu laj shplaj pastro bejne gjithe diten, ku jeta qejfit? Te pakten jashte do merrnin para per kete gje.
Nuk e di si barazohet Shqiperia me jeten e qendres se Tiranes.

InkuizitoriMoth

Si te bej qe t’i shpjegoj gruas time qe kur shoh nga dritarja jam duke punuar? - Joseph Conrad

Kthupi

Ja se folen dhe ekspertet:

Ndersa kete s’e mora vesh mire se thote qe qendron ne Shqiperi se ka shume te mira, por edhe ngaqe s’i ka dale llotaria amerikane :joy:

Alba2265

ok back to pressing matters.Panuci jep doreheqjen pas humbjes se kombetares me izraelin .

STALKER

Soon after my arrival in Moscow I had an hour’s conversation with Lenin in English, which he speaks fairly well. An interpreter was present, but his services were scarcely required. Lenin’s room is very bare; it contains a big desk, some maps on the walls, two book-cases, and one comfortable chair for visitors in addition to two or three hard chairs. It is obvious that he has no love of luxury or even comfort. He is very friendly, and apparently simple, entirely without a trace of hauteur.

If one met him without knowing who he was, one would not guess that he is possessed of great power or even that he is in any way eminent. I have never met a personage so destitute of self-importance. He looks at his visitors very closely, and screws up one eye, which seems to increase alarmingly the penetrating power of the other. He laughs a great deal; at first his laugh seems merely friendly and jolly, but gradually I came to feel it rather grim. He is dictatorial, calm, incapable of fear, extraordinarily devoid of self-seeking, an embodied theory. The materialist conception of history, one feels, is his life-blood. He resembles a professor in his desire to have the theory understood and in his fury with those who misunderstand or disagree, as also in his love of expounding, I got the impression that he despises a great many people and is an intellectual aristocrat

Bertrand Russell in “LENIN, TROTSKY AND GORKY” (London, 1920)

InkuizitoriMoth

Jane knoq duke lujt luftash si kalamoj 5 vjeç :smiley:

Che Guevara dhe Mehmet Shehu kishin shumë ndryshim në idenë e ngritjes së popujve në luftë. Por çuditërisht nuk i kundërviheshin njëri-tjetrit, ku siç të thashë më parë kuptohej qartë që e adhuronin njëri-tjetrin, kjo për shkak se të dy vinin nga lufta. Në fund të takimit, kryeministri shqiptar i bën atij surprizën më të papritur, e cila e ekzaltoi shumë.
Çfarë surprize?
I dhuroi një automatik që shkëlqente, të cilin Mehmeti duhet ta kishte siguruar posaçërisht për Che-në. Ishte i jashtëzakonshëm.
Çfarë modeli ishte?
Nuk e di, se nuk kisha parë ndonjëherë automatik të tillë. Së fundmi, si ndenjën më shumë se dy orë bashkë, përqafohen sërish me shumë dashuri dhe ndahen për të mos u takuar më kurrë. E çuditshmja është se të dy ishin në fate të ndryshme, por gjithsesi, të dy fatet i kishin njësoj fatkeqe: Varrosen, zhvarrosen.
Ku e çuat pas atij takimi?
Pak minuta më vonë, sipas porosive që morëm e çuam në Shtëpinë e Pritjes, atëherë ishte ish-pronë e familjes Erebara, e cila ndodhej jo shumë larg godinës së kryeministrisë madje për të të saktësuar disi po ju them se shtëpia ndodhet pikërisht përballë Piramidës. Mbaj mend që kur ikëm nga Mehmet Shehu për te shtëpia, Che-ja e vështron me adhurim të jashtëzakonshëm armën. Por më e bukur është kur shkuam në shtëpi. Ai sa u ul e mori armën në dorë dhe e puthte. Pastaj u shtri në tokë duke marrë shenjë kudo. Shkrepte pambarimisht atë dhe qeshte si fëmijë. Shkrep dhe qesh. Çohu në këmbë dhe shtriu duke marrë shenjë. Tërhiq këmbëzën dhe shkrep. Kjo ishte skena që ai bënte për më se 30 minuta sa ndenja unë aty, derisa e përshëndeta kur u largova. Dhe tani e përfytyroj atë moment kur ai ishte si një fëmijë i lumtur.

korriku

Pune e paqme permbledhjet individuale :+1:

InkuizitoriMoth

Kthupi

Iku edhe Burt Reynolds. Po si na la keshtu?

Kthupi

Ky qe e ka shkruar kete paragrafin do t’i kete rene mamase nga duart kur ka qene i vogel.

Alba2265

Cfare ka thene kabim?

Kthupi

Menyra si i ka formuluar fjalite, nje nga krushka, nje nga mushka. Plus qe nuk kane asnje lidhje fotot me titullin, femrat qe punojne ne are apo avlemend dhe ca femije qe luajne shah nuk jane femra qe ndertojne diktaturen. E dyta s’ka asnje lidhje internimi, dhe lufta e klasave me fotot, se nuk jane te internuara ato qe po punojne aty. Etj.etj.

InkuizitoriMoth

shkrimi eshte tamim si duhet per epoken ngambrapa.

dafne

ky eshte kulmi !
pleh e lesh paskan qene shtyllat baze te ngritjes se socializmit shqiptare dhe fatit ster te zi te 3 miljon minus cdo te tretin sigurims te shtetit per cdo koke banori te nje populli qe i shkoj jeta qenqe …
45 vjete ky sllogan ? duhet te kalojne dhe 90 vjete qe te regjenerohen pasojat e saj …

… ishalla nuk i shef bota kto sllogane se bash inat po me vika …

STALKER

Po!! Vendi ishte 90% agrar (trecerek feudal në fakt) në 1938. Si t’ja benin ndryshe ata qe moren pushtetin? Rusia, qe ishte gjys-feudale në fillim të shekullit, vecse në 1928-n arriti të rikape nivelin e industrise se vitit 1913! (Lufta I boterore, lufta civile… etj).

Historiani amerikan Bernd Ficher tek “Shqiperia gjate luftes se II boterore” thote se, nese paradoksalisht Shqiperia me se shumti përfitoi ekonomikisht nga Italia, Gjermania e rrenoi fare, sepse ja rropi të gjitha pasurite (kromin, drurin etj etj). Në 1945 Shqiperia ka qene nje kadaver. NJE KADAVER.
Doemos qe kryesisht tek bujqesia e blegtoria do mbeshtetej mileti.

dafne

e thundrat e lopes , pse nuk jan ceke ?
ne parashkollore atebote me paten mesuar qe nga thundrat behen kopsat e rrobave , sot e ate dite kur shof pulla te teshave me kujtohen thundrat e lopve ,
qenka diskriminuar thundrat ne kohen e soc revolucionar !

machitewa

45 vjet veq me bujqesi, edhe mos me mujt me ngi buke???!!! (Nje deklarate diku kah viti 1989, kemi buke vetem edhe per 6 dite).

Dmth je tu arsyetu kot, je tu justifiku kot.

Cdo shtet e cdo popull diku ne nje pike e ka nise prej bujqesise e blegtorise. Ama prej vitit 45 deri 90 mos me e siguru buken???!!!

Kjo ka arsye krejt tjeter nga ajo qe dhe ti. Nuk eshte gjermani fajtor as tjetri.
Blegtoria eshte niveli me i ulet i inteligjences. Lyp nivel çobanesh, barinjesh. Nuk ki nevoje me e lodhe trunin hiq. Per kete arsye me shuume deshire jane percaktu per blegtorine. Se vet shefi i shtetit s’ka dashte me e lodhe trurin po me nga mbas kurvave neper france.
Edhe angazhimi tjeter, me u ba shpijun i partise, nuk lyp me pase tru hiq. Lyp nivel skrajash e zvarranikesh.
Kush e ka pase mendjen me prodhu boeing e microsoft nuk ka pase kohe per mbledhjet e partise, me duartrokite ka dy ore pa ndale, e me shpijunu prindin vllaun e komshiun prapa vrimes se celesit.

Na e ka vjedh drurin gjermani, tha.

‘Fsha gjermanin e nans!

korriku

Le te mos i japim me shume se peshen e nje reklame te rendomte gazete, kesaj parrulle. Sa c’eshte pesha e reklames “Mos vadit me uje te pijshem” nga enti i Ujesjellsit e Kanalizimeve, ne gazeten Dita psh., aq edhe kjo reklame nga Min e Bujqesise atehere :smile: :smile:

arb

Prape ky idioti ketu? Shqiperia o shoku idiot ishte nga te paktet vende ne bote qe e siguronte buken ne vend(duke mos patur as hapesiren e nevojshme) ! Nuk vdiste njeri per buke ne Shqiperi ! Te tjera mungesa plot sa te duash, po ca ti besh…nuk eshte se ata qe e rethonin Shqiperine(e jo vetem fqinjet) ishin te bute me te, kercenimin me buken e gojes e kishin ne maje te gjuhes ! Kjo ndodhi me krizen e bukes pas prishjes me Jugosllavet, pas prishjes me Ruset e Kinezet perseri i njejti kercenim ! Blegtoria niveli me i ulet i inteligjences thote idioti …ah mor kapitalizem ta dish ti ca tipash rrit…! Kerkon Boing e microsoft idioti…pyet pak ne Kosove a Shqiperi cfare prodhojne pervec injorances e idiotve? Pastaj kerko se cfare prodhonte ajo Shqiperia qe bente mbledhje Partie e hajt se flasim…o idiot anti-komunist !!

machitewa

Per kohen qe po flasim, Kosova i ka pase te pakten dy fabrika ndër me te medhate ne gjithe evropen. Maunet 24/7 kane eksportu per gjermani e france. Paga mesatare ka qene 1000 marka gjermane. Kosovaret (punetoret etj) ne ate kohe kane mendu a me i kalu pushimet ne dubrovnik, split a ne mallorca.
E dij se te ngjan qesharake kjo, por eshte realiteti pa asnje ekzagjerim. E kam permendur disa here ketu, por prej viteve 70 Kosova ka pase fabrike te cocacola-s (lipjan) dhe Dunhill (gjilan), amortizatore per peugeot (prishtine) etj etj. Krejt keto me tre turne, krejt keto me punetore shqiptare qe parkonin veturat personale para fabrikave.

arb

Nuk i ka pat Kosova or shok…por Jugosllavia !!! Vendose vath ne vesh kete !! Jo per gje,por shume mire mund te ishte bere Shqiperia ashtu,me puntore me makina private, propozim Jugosllav ky ! Hrushovi biles shkoi edhe me tej me propozimet e tij…mbillni limona e portokalle,do beheni bahce e komunizmit, e as mos e vrisni mendjen hic! Kinezet hapni gojen thoshin…cfare doni ! Ne kembim te bindjes se plote pa kushte e deri ne mos ekzistence ! Ca ti besh komunisteve shqiptar…zgjodhen te ekzistojne e te quhen shqiptar,ne menyre qe ti ti mallkosh duke shkruar shqip sot ! I ka kapitalizmi keto …i ka! p.s. germo e kerko cfare prodhon Shqiperia e Kosova anti-komuniste sot , mblidhi bashke, e pastaj krahasoje me Shqiperine komuniste e hajt se flasim…

machitewa

Jo, ti ne ate kohe enderr kryesore ne jete e ke pase me e nxane sekretaren e partise prapa mullarit te kashtes, ose me e hanger nje pite te gatuar ne hale.

Ne u rritem, u beme te zotet e vetvetes, ata qe ishim, aq numer sa ishim. Shkau ose do te na ndalte ose do te merrnim status republike te kishim edhe ushtrine tone. Vendosi per te paren derisa e dogji kosoven deri ne themele.
Shqiperia ka qene e pavarur. S’ka dashte kush as me i leshu syte. Se sa per ato dy tankset e prishura tuat… nejse ju ne te vertete e keni mposhte rusine dhe ameriken njeheresh.
Nuk e kuptoj qysh ruhet e mbrohet shqiperia e shteti tu ia shkele dinjitetin deri ne toke, tu ia pushkatu cdo njeri qe ka pase tru e shkolle e vizion, tu i pushkatu intelektualet me gjyqe popullore e tiu duartrokite pushkatimeve. Tu rrite e tu eduku femi per me i ba egersira qe shpijunojne e burgosin babe e nane e vlla e moter. Kur i ban krejt kto, ti normale qe s’ki kohe as me i ngi me patate e buke. Pastaj kur je pa buke e pa dinjitet normal qe punen e pare qe e ban eshte me e çu motren me e shite te semaforat e italise.

arb

Ik o idiot…ti nuk di as te shkruash shqip ! Ik e krenohu me fabrikat e Jugosllavise se aq tru ke ! E boll perserite propaganden kapitaliste Jugosllave te viteve 80’ ( pike per pike, te njejtat idiotesira qe shkruan ti me siper ), se na hape barkun ,pervecse e merzitshme !

Liro363

Ku do ta merrje vesh se sa vdisnin per buke? Nga do ta merrje vesh? Nga Zeri i Popullit apo nga Bashkimi? Apo nga TvSh? Pastaj, ç’domethene ‘te vdesesh per buke’? Nqs ti e merr me kuptimin e vdekjes nga uria, alla kampet e nazizmit, normal edhe ashtu kishte ne kampet dhe burgjet e komunizmit. Ndersa kequshqyerja, apo ushqimi i pamjaftueshem dominonte ne te gjithe jeten e fshatit, qe ishte mbi 70per qind e popullsise. Apo akoma shikon filmat me Ollgen dhe Benin, me fshatare qe gajaseshin te lumtur duke pire raki dhe duke shire grure ne leme?

machitewa

Une gjithsesi te shpreh keqardhje per drute qe te kishte vjedhur gjermania.

arb

Ja edhe nje shok tjeter ! Nga do e merrja vesh? Andej nga merrja vesh( para se te ekzistonin “Zeri i popullit” dhe “Bashkimi”) …keto ndodhnin ne Shqiperi, vdisje urie,sidomos foshnjat ! Jo nuk eshte e vertet , nuk ka te vdekur nga uria ne asnje burg apo “kamp” ! Fshatit i merrje te keqen ti, kishte mungesa plot…por sa per ushqim, me keq e kishin ata ne qytet ! E jo per buken e gojes ! Po ti germo…leri filmat shqiptar, se si do qe te kene qene jane 100 here me realiste se reklamat kapitaliste !! E di…i ka kapitalizmi reklamat i ka !!

machitewa

Posa hapi kufinjte Shqiperia, vuuuu gjermanet e suedezet e uritur, drejt Kurveleshit e Mamurrasit.
Duam azil, thanë.
“O biirii nenes. Ku po e le nenen, o bir?!”, qanin nenat gjermane e suedeze.
S’kishin nje Enver ato vende te varfera e pafat.

arb

Idiot …te shkruajta e te paralajmerova! Boll me propaganden Jugosllave te viteve 80’ ! Germo e kerko, hap ndonje liber e lexo qendrimin Jugosllav kundrejt SHqiperise ne vitet 80’! Te njejtat akuza qe shkruan ti ! Po ashtu, ato batutat qe ben ti me hapjen e ambasadave, kane dale e jane ndodhi te se njejtes dite qe Kosova shpalli pavarsine ! Si ashtu,pa dashje ! Ti edhe sikur nga hundet te te kishte nxjerre UDB-ja…kaq idiot nuk do ishe ! Ik tani…idiot !

korriku

ktu genjen (paaak fare) po sidoqofte … :thinking: genjen

ketu je tashme ne 2-3 vitet e revolucionit demokratik dhe pluralizmes, pra socializma i kish lare duart me ju :wink:

korriku

nuk them se s’eshte e kohes perkundrazi, ama njerezit ne rradhe te rregullt - jo ne perleshje e siper si tek kapo bejne ndryshimin.
Nejse , faza e pleqerise se sistemit kjo foto sidoqofte :slight_smile:

machitewa

Po ne radhe te rregullt kane qendru edhe ne Auschwitz, pra. A mos po sheh far dallimi, a?!

Tash, nese me lejon, dy pyetje kam, jam shume kurreshtar dmth:

1. A ke hanger ndonjehere bar, per mos me i shkele parimet? Se ashtu po ngjani ketu.

2. Pse ka qene Shqiperia socialiste e rrethuar me hekura e gjemba? Pse ka qene e ndaluar per shqiptaret m’e pa boten? A dojshin me ike njerezit prej parajses e me shku ne ferrin kapitalist, a cka?

korriku

shume rendesi te dhame gjer tani
hajt shendet

machitewa

Shume. Shume.
E verejta edhe me heret por me erdhi keq te ta them.
Shume.

Alba2265

Ju e keni bërë të madhe faktin që kemi humbur 2 ndeshje miqësore, sikur kemi humbur një luftë të madhe. Ju e keni bërë kaq të madhe humbjet në miqësore, sikur humbëm 2 finale në Botëror. Italia pësoi 7 gola në miqësore dhe nuk u mor askush. Kur erdha ishim të katër në grup. Në fund kaluam të tretët.
Na fal panuc efenia se aq na e pret .shqipo hesapi :blush:

Alba2265

Nashi qe jeni nen autoritetin shqiptar do beheni mysybet :blush:

AL88

Te vdekur nga uria gjen sa te duash ne kampin e Tepelenes, aty ku partia juaj e mallkuar conte njerezit per “riedukim”. Se helbete, si binj te Stalinit, duhet te cfarosnit dhe familjaret dhe pasardhesit e “armiqeve te popullit”.

Ajo perralla e sigurimit te bukes vete kur u dha si lajm ne radio Tirana e degjuan dhe marinaret e anijes e cila po sillte grure IMPORTI. Mori dhe cmim Shqiperia Komuniste, per kujdesin ushqimor ndaj popullit te vet, sikunder Kuba per te drejtat e njeriut.

S’e di ku i coni keto denglat rreth “parajses”, a thua se nuk kane jetuar njerezit ne ato kohe, apo u eshte fshire kujtesa.

AL88

Nuk e di se me cfare morali i dilni ne mbrojtje atij sistemi kriminal. Me baba oficer apo sekretar partie edhe mund te kuptohet, megjithese jete qeni benin dhe vete ata (nese jane te tille). Dmth, mire qe nuk kerkoni falje per luften e hapur qe i shpallet natyres njerezore, por vazhdoni dhe avokatine e pashoqe dhe te pacipe per ate murtaje qe i ra per hise kombit.

Se paku fshihni mendimet.

Ingeborg1

Do te kundershtoj pak me kete “Blegtoria eshte nivel i ulet i inteligjences.” Afrika i ka kushtet me te mira per blegtori e bujqesi po nuk eksporton asgje. Evropa i ploteson vete nevojat e ketij tregu ushqimor: Vende si Gjermania e Danimarka “te mbysin” me mish derri, pule, me qumesht, me veze etj. I eksportojne madje edhe jashte Evropes. Nuk prodhojne vetem makina e stilolapsa.
Ajo qe duhet sqaruar eshte, se ty te duhet njefare intelligence per te shtuar prodhimin, si tia besh qe kafshet te japin me shume mish e qumesht (Ne Hollande dhe Zvicer kane mbareshtuar me kembengulje ate lloj rrace lope, qe jepte me shume prodhim, shume kohe perpara manipulimeve artificiale gjenetike). E dyta, pyetja qe shtrohet, cfare te prodhoj me produktin baze? A kam nje bulmeteri apo sallameri te zhvilluar? A eshte e nje cilesie te mire per tu eksportuar e keshtu me rradhe. Po te shikosh edhe kaosin blegtoro-bujqesor qe ekziston akoma ne Shqiperi ( jo vetem krizat e kequshqyerjes ne kohen e monizmit), del ne perfundimin se kjo dege ekonomie do me patjeter intelligence qe te menaxhohet. Nuk eshte aq kollaj.
Ne Gjermani shteti e subvencionon prodhimin e mishit, gjalpit, qumeshtit, bukes se jane prodhime bazike, qe nuk duhet ti mungoje qytetareve.

InkuizitoriMoth

si eshte natyra njerzore?

se mu me rezulton qe natyra njerzore kerkon te palloje, te vrase, te vjedhe, te thote budallaqe per natyren njerzore. Dhe kjo natyre eshte treguar e tille pergjate gjithe historise, e sot akoma me teper.

edhe korriksja, stalker, albanoid, zhizhek, godard te njejten ankese kane per natyren njezore.

Edhe Ingeborgen ankohet, thote: ai stan, ate bylmet ka!(sido qe te jete lopa dhe cicat e saj: hollandeze, shqiptare, amerikane, ruse)

arb

Ja edhe nje shok tjeter ! Ty injorant kush te tha qe ka patur te vdekur urie ne “kampin” e Tepelenes? Fevziu apo ndonje tjeter cope mishi me dy sy ne balle ,qe i thote vetes historian? Pa na i jep pak emrat e atyre qe vdiqen urie, apo nga torturat e xhelateve, apo u pushkatuan ne ate kamp ? Na trego te lutem per shfarosjen e pasardhesve te “te armiqve te popullit”…nese e di kuptimin e fjales shfarosje(kam dyshime,nuk e di as Fevziu e jo me ti)! Si ka mundesi qe ti shpetove pershembull? Si ka mundesi qe shpetoi edhe Fevziu apo gjithe raca pasardhese e Kulakve-Bejlerve-Ballisto-Zogiste-Bajraktar ? Injorant, po te freskoj kujtesen ! Vuajtjet e asaj kategorie njerzish ne ate kohe nuk ishin materiale apo fizike…ishin shpirterore,morale e shoqerore ! Por duhet pak inteligjence qe ti si injorant nuk e zotron! Kete e di edhe Fevziu me shok, por ca ti besh kapitalizmit…duhet me bo lek o shok! E ku ka me mire se tu shesesh libra e peralla historie injorantve e analfabetve…i ka kapitalizmi keto i ka!! Te pakten mos ngrini ze…se lat nam,gajaset bota me “kampet” e “pushkatimet” e “rregjimi me i eger komunist i evropes” e idiotesi te kesaj natyre !

arb

Kot lodhesh shok/shoqe! Keta jane prodhim i kapitalizmin Shqiptar! Ve bast se do te ktheje pergjigje te tipit : Une kam pare ne Gjermani(Hollande,Zvicer,Danimarke) djath Francez apo gjalp italian ! E shikon qe as keto vende nuk i plotesojne nevojat e tyre me blegtori ?

Ca ti besh …i ka sistemi keto !!

InkuizitoriMoth

jo mor shok se nuk eshte ky problemi. Problemi eshte se çfar gjalpi preferon Marloni, dhe çfar gjalpi preferon ai qe rri poshte tij.

del-ta

ish komunistët ,ish jugosllavistët ,dhe ish antikomunistët një mut-ch nano janë! shqiptaria ka nevojë për nacionalistë dhe jo për plehra antikombëtare. shan muti kakën! nuk bëhet shteti me jeniçerë! kanë kaluar 30 vjet që atherë. pushtetin e kanë patur komunistët(antikomunistë),boro-ramizët dhe alba-internacionalistët e '‘djathtë’'gjithë inferiorët bashkë. nga diktaturë u bëmë afrikë qëndrore! jo më pushtetin sazexhinjve të lepa brenës

STALKER

Djaloooo, kemi patur Uzinen më të madhe të plehrave kimike në Ballkan. Kuptove? Kuptova thuaaaaaj

machitewa

Per kete ishim duke fole.
Duhej boeing, microsoft, mercedes-benz etj, me marre leke prej tyre, me i falë fshatarit blegtor ne menyre qe te prodhoje qumeshtin.
Futja e teknologjise e shkencave ekzakte ne blegtori nuk ka lidhje direkte me blegtorine. Kjo ka lidhje me harward, oxford, heidelberg, yale, cambridge e univeristete tjera, qe jane teper larg blegtorise as s’kane lidhje me te. Blegtoria e blegtori thjesht e shfrytezon trurin e tyre.
Vete blegtori mbetet i mjere e primitiv, kudo ne bote, edhe sot. Shtrese e nencmuar.
Aq me teper qe ne komunizem blegtorise i eshte dhene edhe karakteri i idiles, jetes se bukur e te lumtur. Oh sa bukuri ka fusha e gas bagetia, nje fyell a kavall aty ketu. U mbars gala, mbreme paska pjelle gala nje qingj, te na rroje partia. Kaq ka qene. Sa me afer nivelit te kafsheve niveli inteligjences se popullit, aq me e lumtur jeta. Transporti poashtu me kafshe, lope, gomare e kuaj. Te gjithe te lumtur ne mjerimin e tyre. Nderkohe ata te mercedes e microsoft “po vdisnin nga kolera e malaria”, ishin ne grahmat e fundit dhe shpejt do kerkonin lemoshe nga shqiperia e begate.

Liro363

Buka

Pas kurvit, “Buka” ishte më e shpeshta fjalë.
Buka ishte lënda e parë pa të cilën nuk bëhej asgjë, nuk ndodhte asgjë, nuk bëhej asnjë spiunim, nuk arrihej asnjë fitore, nuk tejkalohej asnjë plan, nuk bëhej asnjë mbledhje, nuk funksiononte asnjë komitet. Frika se mos shqiptarët mbeteshin pa bukë, ishte e vetmja frikë e papërballueshme nga kurvi dhe nomenklatura.
“Me bukë” mund të bëhej gjithçka; Ushqeheshin masat punonjëse, korreshin fitoret, shtohej hovi revolucionar, përparonin shkencat, zhvillohej Arti, letërsia, teatri, kinematografia, çahej bllokada.
Megjithse nuk u prodhua dot kurrë aq bukë sa shqiptarët të ngopeshin, “Festa e Bukës” tundëte dheun.
Flitej papushim për të mirat e paçmuara që vinin prej ngrënies së bukës; farkëtimi i prangave, mbushja e burgjeve, puna vullnetare, format e edukimit politik.
Sihariqin për “bukën e siguruar vetë” e buçiste rregullisht në çdo kongres vetë kurvi. E megjithatë Shqipëria ishte plot me sabotatorë që rraseshin nëpër burgje sepse kapeshin, jo me grurë e misër por “me preshë në duar” duke dashur të djegin mullarë bari, vija uji, depo drithi, të cilat kurrë nuk ndodheshin ku ndodhte sabotimi dhe sabotatorët, pra në vendin e krimit, por prapa maleve për t’i siguruar nga bombardimet në rast lufte.
Le të mos kishe asgjë për të ngrënë, kocka për t’i lëpirë, dhëmbë për të kafshuar, madje as stomak për të tretur, bukë duhej të kishe patjetër.
Për ta theksuar rëndësinë e bukës, kujtohej shprehja e Napoleonit; Bindja e ushtarit kalon nga mbushja e stomakut, pra nga buka.
Aq shumë bukë në një vend aq bosh, nuk mund të “sigurohej” ndryshe veçse duke e sjellë nga “jashtë shtetit”. Mirpo ta sillje bukën nga jashtë do të thoshte se i ishe gjunjëzuar armikut. Prej këtij kurthi kurvi dhe partia nuk dolën dot kurrë.
U bënë propozime nga shpikësa pararojë për të ngritur fabrika që të prodhonin grurë. “Fabrikat nuk mund të prodhojnë ushqime, thanë agronomët. Gruri është produkt organik që ka brenda Albuminë, pra sipas Engelsit jetë, ndërsa fabrikat prodhojnë produkte inorganike, sende”. Zbulimi se problemi i prodhimit të grurit me fabrika nuk ishte teknologjik por filozofik, i tmerroi. Propozimin e shpiksave proletarë nuk e zunë në gojë.
Propaganda tregonte papushim traktora që çanin arat, kombajna që korrnin grurin, koperativistë të qeshur që grurin e fusnin nëpër depo, e megjithatë gruri s’ndalte së ardhuri nga “jashtë shtetit”.
Rrena se buka sigurohej atje ku ishin arat, fushat, koperativat, pra në fshat, të bënte të besoje se i pari që hante bukë gruri ishte fshatari. Ironi makabre. Fshatari hante vetëm bukë misri.
Llomotitej me të madhe se gruri “sigurohej në vend”, çka kurrë nuk ndodhi. Buka shpërndahej me gramaturë; Kaq gram bukë qytetari, kaq ushtari, aq marinari, aq aviatori, aq minatori. Fshatari nuk llogaritej sa gramë bukë hante.
Buka, pjekja e bukës, blerja e bukës, mplekseshin aq tepër sa “dyqani i bukës” quhej edhe “furri i bukës”.
Nëse tek kafshoje bukën mes dhëmbëve të pështillej një spango e thesit të miellit, kjo ndodhte ngaqë në furrin e bukës brumin e ngjeshin me këmbët e palara disa evgjitër.
Flitej gjërësisht jo vetëm për bukën por edhe për babain e saj të butë, brumin. Nga besnikëria për kurvin, diskutimi që do mbaje në mbledhjen e kolektivit, e deri tek karakteri i individit, edukata e tij, kultura, dhe gjithë të tjerat duhej të ishin “me brumë”. Natyrisht brumë buke, se asnjë lloj tjetër brumi nuk kishte në qarkullim.
Nëse makina punonte me karburant, hidrocentrali me ujë, mulliri me erë, shqiptari punonte me bukë.
“Buka me vete” apo hamburgeri diktatorial, ishin dy copa buke me në mes ca tmerre që s’është mirë të kujtohen.
Të kudondodhurin slogan “Vetëm buka dhe fishekët të mos na mungojnë”, tani që s’të pjerdh kush mund ta quash monstruoz apo makabër, ndërsa atëhere të hidhnin hekurat edhe mendja po të shkonte ta interpretoje sadopak. (Edison Ypi)

dafne

e gjithe cka thuhet nga gjithesecili eshte e vertet (e theme me bindje te plote sepse ka vite qe e analzioj ne cdo shkrim ate periudhe te errte ) ,
por nje nuk e kuptoj ?
Cka maqiteva qe i kerkon llogari viktimes per krimet qe diktatura i ushtroj mbi te ?
me duket non sens , ti u torturove dhe hajde te perqeshim pse u torturove ? ne vend qe te ishte e kunderta Ky ishte fati i viktimes , te solidaritozem me te sepse pasojat po i vrehen dhe kohe te gjate do te paqyrohen , atehere pse duhet viktimen ta irritojme me shume ta neperkembim dy here ? Kur duhet te mobilizohemi te gjithe ndaj ati sistemi dhe pasojat e sai ti tejkalojme sa me shpeje …
kjo do ishte me e moralshme .

machitewa

Po cfare viktime, more?!
Ky ka qene vete diktatura, vete krimineli.
2 milione veta ne sheshe e rruge duke i duartrokite xhelatit e diktatures.

45 vjet i ka eduku komunizmi e enver hoxha per me u cmende pas kengeve sllave e greke e per me i shite motrat semaforave te italise, per me e sha ameriken derisa i hane buken.

dafne

e turpeshme e gjithe kjo qe thua , nivel injorance .
nese ulem ne shkalle te njejte si komenti , pergjigja ime do ishte , Njejte si ju qe i shitet tek amerikanet , franceset italianet dhe me keq jo rrugeve por mbrenda kampeve te tyre … . 3 muaj lufte bene qe njeriu te degradoj moralin e dinitetin ne radhe te pare individual pastaj familjar . po shqiptari i shqiprise me 45 vjete … per mua mire ka qendruar , shume me stoik se ai kosovar .
nese do shruaj ne nivelin ku ndiehem , pergjigja ime do ishte …
jemi nnje qorbe e njejte ne nje kazan me pike te vlimit te njejte por qe mbrenda kazanit mundohemi kompleksin e inferioritetit ta ushtrojme tek ata me pike te vlimit me te shpejte .
thene troq ,
popull me metalitet te prapambetur vend i trete , , ashtu na njeh bota , … dhe ne vetem ndaj ati me poshte nesh , ndihemi superior

machitewa

E ki gabim.
Ne ato kampe amerikane e franceze, se pari, 30% e ushtareve e administrates kane qene femra, franceze e amerikane.
Punetoret lokale, mbi 80% kane qene meshkuj. Ske pse e perzien punen e ndershme kundrejt nje pagese te rregullt, me qendrimin ne trotuare e semafore.
Nese punen e nje femre, ose te qenurit e saj e barabarte me meshkuj ne ambient pune, perkthyese a zyrtare civile e vlereson si prostitucion, kjo flet per mentalitetin tend.

dafne

dhe kjo ndere humane qe e ben popujt e huaj per mentalitietin shqiptare , apo ??
sa kuptova nga kto statistika dol qe trupat paqesuajtese nderkomtare paken qene te perbera nga vendoret dhe femrat .

machitewa

Ka trupa paqeruajtese. Ka punetore lokalë. Vendorë. Perkthyes, kuzhine, furnizim, pastrim, keshilltarë etj.
A beson qe edhe une kam shoke qe jane martu me femra suedeze e angleze qe kane sherby ne trupa paqeruajtese e misione civile ne Kosove?

A hiq s’ki mundesi me e ba dallimin mes rasteve individuale te martesave e zgjedhjeve personale, me raste qe jane dukuri, fenomene. Qe jane shqetesim per shoqerine e ligjin si pjese te trafikut me qenie njerezore e krimit te organizuar?

dafne

jo une i dij vetem rastet e prostuticionit te zhvilluar ne Kosoven e mbas luftes me nderkombtaret ne shtrirje te gjere , dhe aprovimit e te tjereve per nje mireqenje financiare
problem qe askush nuk u morr dhe e fshehin njejte si ju tash .
ti veme pike kesaj pune .sepse e di qe edhe ju si kosovar e dini.

machitewa

Nuk ka pase raste te prostuticionit te zhvilluar ne Kosoven e mbas luftes me nderkombtaret, sidomos jo ne shtrirje te gjere.
Nuk ka pase.
Bile kjo qe po thu ti tash eshte pjese e krimit diskursiv qe snobat si ju e perdorni si argumente per me i relativizu rruget e milanos e gjithe evropes me prostituta nga shqiperia, me punen e ndershme qe femrat ne Kosove e kane ba ne institucione nderkombetare. Eshte gjuhe e diskurs i njejte sikur kur i relativizoni, pershembull, masakrat masive serbe te koordinuara nga shteti ndaj shqiptareve, me dy tri vrasje spontane te ndonje fshatari serb nga shqiptari per hakmarrje.
“Jo po edhe kosovaret kane ba krime ndaj serbeve.”
“Jo po edhe kosovaret kane ba prostitucion.”

dafne

nuk e di pse kjo ju revoltoj ?
nejse ,
ka pas ka qene shtrirje e gjere dhe ka ende por ne nr te vogel sepse nderkombetaret femra siq thuani ju u kthyen …

e leme me kaq .

korriku

Humor me moralin nga peshku pa uje :smile:

machitewa

Ne Kosove forma e vetme e prostitucionit, qe u be edhe dukuri, jane politikanët qe u bene prostituta te nderkombetareve. Kjo po.

Ndersa, si e shpjegon faktin, statistikat zyrtare, qe neper lokalet e nates ne Kosove e Maqedoni, 99% e prostitutave jane nga Shqiperia, Moldavia, Bullgria, Ukraina etj?

dafne

sepse thene troq e publikishte , vertet e arrite te me nxisesh ne shkrim , amerikanet paguan mire , femra kosovare e rritur ne standart jugosllav ku si mungoj asgje , cmimin e kembimit e pate te larte . diti sa te kerkoj perkunder asaj te mjeres shqiptare u shit dore mbas dore .
prostutucioni kosovare i mbas luftes eshte fenomeni qe kaloj ne heshje dhe euroja europjane e dollari amerikan e mbylli kete skandal .
ske pse i akuzon ato te shqiperise , dhe kosovaret kishin vllezer e baballar dhe burra po ashtu .ju shkruani sa te doni por cfare ndodhi ndodhi , kjo ke reforma progresive qe shkundi themelet e patriakalitetit ne familjen kosovare , pasoje qe lufta ja krijoj .

arb

Hahaha Idioti !! I djeg per femrat e Kosoves, ato te shqiperise i quan kurva pa iu dridhur zeri hic ! Me qe di edhe Serbisht ti idiot ik e shiko forumet serbe se cfare thone per Shqiptaret sot , identik ate qe shkruan ti ! Biles, nese do ta dish historine e propagandes se UDB-se ne kete rast ta shpjegoj ! Fillimisht u percoll ne Veri te shqiperise e ne Kosove se Vlonjatet cojne motrat me gomone ne Itali, pastaj nga i cojne u tha se i nxjerrin ne rruge grate e motrat ! Pastaj u kalua ne Shqiptaret qe shesin motrat e grate e tyre ! Tani, kete pune ti mund ta verifikosh lehte…ik ne Shqiperi, ne c’do cep e pyet sa duan shqiptaret per motrat e grate e tyre e hajde na thuaj…

dafne

arb edhe ti je per turp , nese ke hyre per argetim , shiko ke plot linke ku e gjene vehteveten …

machitewa

Ne kontekstin qe je tu e shtru ti, ti gjithe punetoret e fabrikes se mercedesit jane prostituta. Sepse metojne pagen e larte.
Je tu paragjyku femra te ndershme qe kane punu kundrejt pageses me kontrate te rregult, krahas burrave.
Edhe, cka qe paskan pase vellezer e baballare?
Vec kur ta mbylle baba e vllau ne shpi, e t’i vendose ferexhen, qenka per ty e ndershme?
Sapo te del jashte shtepise qenka per ty prostitute.
Une ne jeten time, nuk kam taku as nuk kam pa neper Kosove prostituta ne rruge e ne semafora.
Pastaj kur martohet rihanna e xhenet xhekson me sheikun miliarder arab… flasim, flasim.

arb

Ne se je femer turp i madh eshte per ty ! Eshte turp qe lejon qe femrat te quhen kurva ! ok ? Une nuk kam turp tu vendos emrin e duhur gjerave ! Ok?? Te lutem shume nese nuk kupton mos mu drejto me mua me kete lloj shprehje ! Nuk jemi te gjithe prodhim i nje kohe ku njerzve nuk u ben pershtypje asgje !! Shendet…shijo kapitalizmin !!

machitewa

Arb, mos ha moot, nje byrek e ke 70 leke.

dafne

une jam rrit ne kapitalizem , cfare te shijoj ?
arb une jam me feministe se ti por nuk e pranoj shprehjen , mbama pak kete bastard evlad ne duar ta shaj ate tjeteren qe po ec lavire …ky eshte kontesti i debatit me machitewen … ti mos u mundo te perfitosh sepse jo vetem qe thirresh profitor por eshte dhe veti e turpshme per individin e kohes se ndjeshme ,siq e thua .

Kthupi

ELBASAN - Shqipëria ka nisur me një fitore bindëse debutimin në “Ligën e Kombeve” në Grupin C. Kuqezinjtë e Christian Panuccit arritën të fitonin minimalisht 1:0 përballë Izraelit.”

Dambllaaa, damblla…

InkuizitoriMoth

ah sa m’pelqejne mu kto muhabetet e kurvave.

Ingeborg1

Ne rregull djale. Nuk diskutohet qe teknologjia e permireson situaten e blegtorise. Po te thuash qe blegtoria e bujqesia jane te nencmuar eshte gabim. Eshte dicka ekstreme. Civilizimi i njeriut me keto te dyja fillon: me fermen(zbutja e kafsheve) dhe mbjelljen( kjo i jep fund jetes nomade). Nuk ka fshatare te varfer ne Europe. Une e njoh provincen gjermane dhe ate ne Hollande. Atje vetem vila shikon. Ushqimi po e po qe eshte me i miri. Femijet e ketyre fshatareve studiojne madje, nuk jane injorante dhe primitive. Je gabim me keto perfundime. Nejse…

Ingeborg1

Ne kete koment me ironi e ke fjalen per tregun e lire. Po ashtu eshte: Perbri gjalpit francez ke ne supermaket edhe ate gjerman, po ky i fundit eshte me i liri dhe po aq i ushqyeshem si ai i prodhuar nga livadhet e Normandise. I ngelet konsumatorit ne dore te zgjedhi. Une shikoj ketu, ku ku jetoj edhe djathe grek e bullgar, djathe baxho, po ate nga Shqiperia nuk e shikoj gjekundi. As djathe, as vaj ulliri dhe as vere made in Albania. Madje dhe nje leng rrushi dhe leng molle, qe blej jane made in Germany, megjithese kjo e fundit nuk eshte vend i bekuar mesdhetar. A thua te jete kjo arsyeja pse komunistet e urrejne tregun e lire? Se nuk dine ti mbushin raftet me produkte konkurruese? Ose une te kam kuptuar gabim.

machitewa

Ma s’pari, blegtoria e bujqesia kane fillu e kane ekzistu pa ekzistu shkenca e teknologjia. Pa u shtrydhe truri, dmth.

Ma s’dyti, po flisnim per blegtorine ne kushte te komunizmit ne Shqiperi. Koncept komplet baritor. Shoqeri baritore.

Ma s’treti, kontekstin e shtrova ne ceshtjen sa shtrydhje truri e sa stres don boeing e microsoft, e sa blegtoria.
Zbutja e kafsheve nuk eshte proces intelekti e civilizim, por gjendje natyrore.Thjesht i forti e zbut (shfrytezon) ose ha te dobetin.

Edhe po, fermeret (bujqit) jane te nencmuar gjithandej. S’jam tu vleresu ne aspekt etike.

P.S. nese e njeh provincen gjermane, me siguri e njeh edhe kontekstin e shprehjes “purash”

Ingeborg1

Argumenti i pare: Jo gabim se ka vende ku procesi i evoluimit te fermes nuk u zhvillua kurre si ne Afriken qendrore psh., apo ne disa zona te tjera ku jetojne popuj xhungle (Papua Guinea, Brazili etc.)
Argumenti i dyte: Jo tamam i sakte se edhe sot Shqiperia nuk ka nje bujqesi funksionale te mire. Jo vetem ne kohen e komunizmit.
Argumenti i trete: Nga fshati ka lindur qyteti dhe jo anasjelltas. Nje fshat qe siguron prodhimtari te mire jep shanset per infrastrukturen tjeter, ate te tregtise. Aty ku lindi tregtia, aty pati dhe qyteterim. Shume njerez te zgjuar dhe me vizion nga fshati e kane patur origjinen, shiko Henry Ford, shefi i Ford Motor Company, djale ferme nga nje zone rurale e Detroit.

machitewa

Kompjuterizimi i blegtorise nuk eshte merite e blegtorit. Je duke i perzier. Edhe henry ford, aty e ka lene blegtorine, ku ishte. Nuk eshte se e mori me vete blegtorine per te bere ato mrekullite ne industri te makinave etj. 1000 vjet me ndejte me dele nuk eshte se ke me e shpik traktorin as makinen me avull as motorin me djegie te brendshme.
Tjeterkush e lodhe trurin, per me perfitu blegtori e blegtoria. Meqe permende gjermanine, bujqesine e gjermanise e mban industria e makinave. Pa subvencione, mbyllet cdo ferme atje.
As qe ekziston me blegtoria si qellim ne vetvete. Per me u knaqe me dele duke i ra fyellit etj. Me marre qumeshtin ose mishin. Kaq.

Ne komunizem, shqiptaret jane ndale te blegtoria. Nuk kane shku ma tutje. Ose kane pertuar ose s’ka pase kapacitet me shku pertej. Te bishti i lopes e kane pa mrekulline e shpetimin. Mish qumesht pleh. Ose te patatja, edhe buke edhe gjelle. Cka ka ma mirë ne kete jete, sesa kaq?!

InkuizitoriMoth
del-ta

boro-ramizi po përpiqet ti mbushë mëndjen vetes se ka argumenta të mjaftueshme që e bëjnë të domosdoshme ‘‘kombin’’ kosovska-metohija! çi duhet më tepër! një zastava dhe lepa brena! kishte ardhur vuçiçi në kos-met dhe kish ofenduar kombin kosovar! dua të rregulloj marrëdhëniet ne shqiptarët -tha! për kë ta kish fjalën vallë??? ka ndonjë pakicë shqiptare në kos-met?

machitewa

Interesant, ti, vucici e shesheli nuk i duroni dot kosoven e kosovaret. Ti dhe shesheli me vucicin nuk po e pranoni republiken e Kosoves.

del-ta

jo,për mua ka shqiptarë ose serb. kos-metaxhiu është as mish as peshk. është shqiptar që po bëhet gati të serbizohet. republika e kosovës është krijesë artificiale. mund të eksistonte përkohësisht vetëm republika shqiptare e kosovës. vetë kosovarizmi është krijesë serbe ,prandaj mos u mërzit. shesheli është me ty. hë për hë nuk jeni shumicë prandaj edhe vuçiçi flet për marrëveshje me shqiptarët,se ju ‘‘kosovarët’’ ju ka në xhep!

machitewa

Ah, po. Deri ketu nuk me kishte vajtur mendja.
Ke te drejte.

del-ta

ngece! nuk ka halil matash që të shpëtojë! e vetmja shpresë internacionalistët sorrosistë ,shumkombëtaristë! ndonjë albë edhe mundet:grinning:pse bre ramiz,çtë keqe kishe borua? zastava,po,lepa po! sikur ta kishin serbët të qartë se shumica e popullatës ishte kosovarska,nuk do ishte bërë as luftë! po ata albanskit e uçk-së u prishën punë juve!

korriku

vazhdon rrjedh humori lum ne ppu

del-ta

kjo fotua tregon një shqiptar nga dardania,që nuk e njeh flamurin serbo-kosovarist në takim me kryetarin e çetës serbe në shqipëri! ha moot tani

InkuizitoriMoth

:smiley: ahahaha, me ne fund u arrit qellimi i diskutimit!

InkuizitoriMoth

Politika shqiptare qe kur eshte krijuar Shqiperia nuk ka shkuan asnje cantim me tej se ky diskutim burrnor midis toskesh dhe gegesh, palloshes dhe malokesh.

del-ta

i math,këto janë muhabete tokësorësh! ti ke punë me zotin ,junkun,konfliktet kozmike! mos bjer kaq poshtë!

InkuizitoriMoth

e pra un kam pune me nje Zot qe eshte jo vetem ne Qiell, por edhe ne toke si krijues i tokes. Biles akoma me poshte, edhe ne nentoke, sepse besimtare dhe ateiste e keni varros Ate nentoke.

del-ta

mblidhi delet i madh,se ti mori alba e jehovait ca dele të zeza! ai sikur ska nevojë për avokat! vendos vetë si ti teket! ju ,që thua ti,do ti kërkoni ndonjë favor më shumë,se,helbete,keni dhënë kontribut ! ja,ti,si përfaqsues i atij, për apeninet dhe gadishullin ilirik:zipper_mouth_face:,nuk të takon ndonjë virgjëreshë më shumë??

Alba2265

I Modhi atje lart I ruajti shqipot se cifutet kishin 5 raste Te mira.

InkuizitoriMoth

ti si spijun shqiptar kunder spijuneve kosovare serb, nuk njeh tjeter perveç struktures se spijunazhit, dhe nuk kupton tjeter perveç struktures se kurvllikut qe eshte dhe e spijunazhit qe ka per parim: kush sherben me teper, dmth kush pallohet me teper, ka te drejte palloje me teper.

Pra nuk del dot jasht nga çfare ben, aty ku je bej fole. Mos u fut ne gjera qe nuk jane per ty, sherbeji atdheut me perkushtim. Atdheu ka nevoje per spijune si ty (ne Greqi).

Kthupi

Jemi komb i perzgjedhur, ndaj.

Ingeborg1

Ti merr 10 pike si lexues i vemendshem. Te tjeret hic.

korriku

Mos ki gajle se kalon shpejt

Alba2265

me keto lloj vizash po ia fusin klases se mesme .e shoh ketu ne shba . ruse e kineze te pasur qe se kane problem parane e blejne shtepine me cdo lloj cmimi .inventari i shtepive zvogelohet ,ndertimi i shtepive te reja eshte ngadalesuar se meksikanet qe i ndertonin keto shtepi i po i perzene .qirate ne qendrat kryesore te amerikes kane shkuar ne stratosfere.

STALKER

Zgjedhjet në Suedi:

• E majta 40%
  • É djathta 39%
  • Fashistët 18%

Mamin ketyre të fundit (ishin pref të dilnin të dytet, të gjithe sondazhet kshu é parashikonin)

STALKER

Manifestime kunder réformes se pensioneve të Putinit në Rusi.

Fiks në diten é zgjedhjeve lokale :

Kthupi

Keta jane ne moshe pensioni apo si?

STALKER

:joy:

S’ka gje, pensionet ka qene preteksti. Kryesorja eshte shpresa (le qe eshte fare é thjeshte : sikurse dhe plot te tjereve, edhe atij Qelbesires se Kremlinit ekonomia do ja haje koken)

ps: qellimi ka qene me bo zhurme diten é zgjedhjeve lokale. Rrjetet sociale ruse ziejne nga keto foto (dhe jo nga ato te votimeve)

InkuizitoriMoth

Rjetet sociale zjejne nga fjalimet porno, kush ja ben mamin ne fele djathtas, e kush ja ben babin ne fele majtas.
Zhurme e madhe seksuale, ferkime, lubrifikime, pshretime, ngerthime, kafshime, hingellime, shllap e shllup, shllap e shllup, babit dhe mamit bere ngambrapja sa nje dollap.

InkuizitoriMoth

Korrikse, pse nuk ankohesh kur Stalker thote llafe te pista, apo te pelqen Stalker kur flet per pallime? Si eshte kjo pune, pse qeka pallimi i Stalker ndryshe nga i te tjereve? Apo pse Stalker pallon fashiste? Fashiste apo komuniste, pallim gjithnje pallim mbetet, ose ka vlera ne vetvete, ose nuk ka.

Me qe e kishe problem qe un do e bej hale edhe blogun tjeter, nuk eshte nevoja ta bej une se po e ben Stalker me shoke komuniste dhe shoke fashiste qe po pallohen midis tyre. Ja nje diskutim haleje midis kolegesh ne blogun tjeter, ku kryesori eshte Stalker:

PF
9 Shtator 2018 te 8:35 pm
“Te riparoni…”! Po cfare te riparoni ju mer qyqare? A nuk e merni vesh qe kjo pordhe hollivudiane se gjoja ju jeni qenie elitare moralisht superiore qe “te riparoni” eshte aresyeja qe po hani shqelma bytheve sic thosh i madhi Shvejk qe nga Suedia deri ne Sicili e qe nga Vladivostoku e deri ne Vjene. Do ju riparojme thote!!! Pastaj do t’i bejme shurren bahçes.

STALKER

ah! Blido ka qene nga me autetiket (origjinalêt!)

del-ta

ku janë ata me flamurin-leckë të kos-metit ti dilnin përpara vuçiçit?? mos të ishin shqiptarët kuq e zi ,serbët me shumë dëshirë do tu kishin dhuruar nga një zastava dhe foton e lepa brenës gjithë boro-ramizëve! kolona e 5-të e kombit serbo-kosovar ka zëvendësuar tashme batalionet serbe!

korriku

Kur ti i perdor llafet e pista ne replikat personale ketu je problem, perndryshe kur ke fol ne pergjithesi je toleruar… dhe pse nuk eshte mire as njera as tjetra per blogun. Por hajde s’po pastron njeri me detergjent me ne kete vend.

Alba2265

Ti duhet Te shkruac nje ese me themeli per keto shqipot konservatore qe bejne duvane e aristocrateve europiane a thua se jane rritur ne oborrin e mbretereshes se anglise e jo ne brrake apo ne vorrin e bamit :blush:

korriku
InkuizitoriMoth

Jemi duke foj per mikun tend dhe shokun tend te armeve Stalker qe nuk ka bere veze te kuqe, por ka share dikur fashistet e blogut nga nena, ashtu si sot po shan fashistet suedeze. Per ty eshte ne rregull sepse je komuniste antifashiste, por per nje fashist si une jo, sepse jam i share nga nena.

Ti e justifikon sepse Stalker ka fol ne pergjithsi, e jo personale. Qe ta kuptosh qe midis te pergjithshmes dhe personales ka lidhje, atehere un po shaj nga nena ne pergjithsi te gjithe ata qe qe kane lindur ne muajin korrik, muajin e Rev. Freng.

A je dakord?
He mos u bej merak se shava ne pergjithsi si Stalker.

korriku

po je fashist ate sharjen e ke lule se ka me keq: fashistet futen ne burg e denohen per shtate pale qejfe, harroje korrektesen politike me fashizmin :slight_smile:

InkuizitoriMoth

Komunistet jane me te poshter se fashistet, dhe qe fashistet futen ne burg dhe komunistet bredhin te lire duke share me llafe te pista porno ke te munden dhe fitojne simpatine e vajzave setimentale me edukate, eshte nje tjeter poshtersie e pashoqe komuniste.

he korrikse se te pelqejne llafet e pista, mos bej sikur nuk te pelqejne. Te gjithe komunisteve ju pelqejne. Merre me mend me pelqejne edhe mua.

dafne

ata te kosmetit nuk u larguan nga kjo bote pa ta trasuar ty rrugen , ne fillim si autonom e me vone drejte kesaj qe sot nihesh si komb me vete . e keta te sotit qe i permend e qe mendon te shpetuan, kane vdekur fizikisht e psiqikish ( figurojne veq si zombi )diten qe ju betuan Hash &coo.
ah , sa per zastava e foto, mos e akuzo te mjerin popull , ketej nga Mali i Zi thuhet qe presidenti i juaj i koleksionon , dhe me cmim te shtrenjte i paguan …

arb

Me vejn keq por ka nje keqkuptim ketu ! Komunistet nuk urrenin tregtine, ata urrenin matrapazet ! Ajo qe ti quan tregti e lire nuk eshte edhe aq e lire, perndryshe nuk shpjegohen shume gjera…por muhabet i gjate e qe nuk ja vlen ! Ajo qe vlen tu shpjegohet injoranteve eshte se Bujqesia e Blegtoria(edhe ne Shqiperine e vogel e te pa-zhvilluar) jane shume here me te zhvilluara e te nderlikuara se lap-topi qe perdorin per te shkruar budalleqet e tyre !

arb

Vetem nje idiot si Panucci , me zgjedhjet e tij , mund te bente qe nje ekip “druvar” si Skocia te dukej si ekip elite perball Shqiperise !

Alba2265

Ekip rraka zhdraka me talente Te dores se trete eshte o njerez Te perendise .c’te beje panuci .ju kuvendoni sikur shqiperia eshte Brazili qe I qet lojtaret e kalibrit ne seri si simitet nga furra .

Kthupi

Njera eshte si tip fitbit qe te ruaje linjat.

squarepusher

:joy::joy:

Overkill thua?

Alba2265

Kroacia sot ka luajtur si me qene san marino . e pabesueshme!

del-ta

dafinë,ose je nxituar,ose nuk e kapur ! nexhmedinët e kombit artificial do të bëhen,nqs se shumohen, më të rrezikshëm se serbët! cila është në thelb ideja e gatuar kryesisht në beograd e kombit kos-met?/? shkëputja në fazë të parë nga trungu kombëtar me pretekste absurde,një nga të cilat edhe pseudokombi! ngelja e shqiptarëve gjithmonë të vegjël,të përçare ,pa mundësi për faktorizim dhe ndikim. në një fazë me të mëvonshme,kur rrethanat ndërkombëtare të ndryshijnë në favor të serbëve(dhe mos kujto se kjo nuk do të ndodhë) rimarrja e kos-metit . pretekste ka plot. paaftësia funksionale e shteteve shumë të vegjël,terrorrizmi islamik(do shpëtojmë evropën nga ky rrezik),propaganda pseudohistorike(shih togën sorrosiste ç’mitizuese). ata e kanë hedhur farën e keqe. sa do tja arrijnë?? po ca nexhmedinët,ca boro-ramizët(ldk-ja),ca shefqet isis-i,ja u kry!
nu po them që këtej nga ana tjerër janë më të mirë! asnjë prej drejtuesve të vilajeteve shqiptare nuk po vepron në drejtimin e duhur. si dhe pse e dikutojmë po të duash!kosova duhet të ishte bërë pjesë e shtetit shqiptar tashmë,dhe bisedimet me serbinë të bëheshin nga pozita te reja ,më të favorshme! në rast se shqiptarët nuk shfrytëzojnë situatën dhe të krijojnë një shtet shqiptar, do përfundojmë më keq se kurdët.

machitewa

Delta e alfabetit grek,
Une t’u kisha lute e te pergjerohem qe te pakten nje pjese te vogel te Janines te ia falesh greqise. Edhe serbise, te lutem veç nje pjese te beogradit falja.
Hajt, te lutem!
Une nuk e kuptoj qysh ka njerez kaq te pameshirshem ndaj armiqve, si ti delta. Dite e nate tu pre koka grekesh e serbesh, gjaku deri ne berryla.
Mos te lutem. Gjynah te Zoti, shpirte kane edhe ata.

dafne

jo , jam gabuar , shkass nganjehre ne kete drejtim,shkaktare eshte nganjehere gjeni i babait qe reagon kunder vullnetit tim dhe nuk mundem ta kontrolloj si kete rast .
sepse per mua personalishte interesimi dhe sensi per kete situate me eshte zhdukur , me eshte zhdukur qe diten qe kuptova kush e shkruan historine e keti vendi …
Delta ( securety ) as nuk e kuptova , nga e shef ti shpetimin …? kujt po ja beson fatin e atyre frymoreve te ati vendi ?
p.s.
Sepse thene kushtimisht , prej vitit 2000 per mua kane vleren e frymoreve , e deshmuan deri keto momente …

del-ta

ramiz- delta nuk është greqisht, e para! ka një fjalë shqipe që e shpjegon. dhe dyta nuk ka as greqi … greqia është kombi artificial i shqiptarëve ortodoksë. pak a shumë si kos-meti i nexhmedinit tënd! unë jam shumë optimist për të ardhmen e shqiptarëve në gadishullin ilirik. kur nuk u zhdukën shqiptarët në 1913-n ,nuk kanë për tu zhdukur më. ajo që më bën pak pesimist është aftësia për të vepruar atëherë kur duhet. megjithatë më keq nuk mund të bëhet. mjafton që ai 10% i shqiptarëve të vetdijshëm të jetë në ‘‘prizë’’. turma vete gjithmonë prapa. pushtimi 100 vjeçar serb në dardani nuk mund të mos linte pas mbetjet e tij,të cilët në realitetin e ri mbas-jugosllavist, u shndërruan në kos-metaxhinj me flamur një hartë me 6 zastava:drooling_face:

STALKER

Me qenë grek është me qenë shqiptar. U tjetërsua me futjen e një gjuhe teknike. Greqishja është një gjuhë e krijuar, jo autotoktone, iu dha popullit shqiptar ta flisnin.

Pa hë nje here! :muscle:

Alba2265

Duhet bere shqipja gjuhe zyrtare e greqise :blush:

del-ta

ju të internacionalizmës mos i lexoni të gjitha menjëherë se nuk i përtypni dot! do dalin dalngadalë edhe të tjerë! bravo i qoftë asaj që foli pa komplekse,jo si shtangistët e akademisë së mut-chit! unë,edhe më parë e kam thënë që nuk mund të ekzistojë greqia nqs do kishte shqipëri të fortë , bashkuar. e pa komplekse. ndaj ‘‘grekët’’ mbajnë ligjin e luftës me shqipërinë dhe janë kundërshtarët më të medhenj të ‘‘shqipërisë së madhe’’. ndaj investojnë fort që kombëtarizmi të trajtohet si herezi në trojet shqiptare. sepse ata e dinë historinë,

Alba2265

Shqipja eshte mema e Te gjitha gjuhes Te botes .mexicanet psh jane shqiptare Te indianizuar :blush:

STALKER

Ahahaha, po mendoja:
nga ana gjuhesore, grupi i gjuheve helenike (qe kanë dhënë dhe greqishten e sotme) ka pemën e vet gjuhesore etj etj.

image

Domethene, tani kto nuk quhen :grin: sepse doli njeri nga ato anë (po kush qe ky burre xhanem!!) qe I tha njerezve (qe ishin të gjithe shqiptare, sigurisht): stop! Tani duhet të flisni vetem greqishten moderne
:grinning:

STALKER

Në fakt unë nuk e kam me ate gruan, por me gazetarin.
Apo kujt po i behet vone thuaj
:joy:

Alba2265

U asimiluan .perandoria bizantine ishte si shba sot qe shqipot pas Brezit Te dyte nuk flasin me shqipen .edhe autore Te tjere pretendojne se greket e sotem jane nje perzierje rumunesh sllavesh shqiptaresh etj .po cu be me greket e lashte ata qe themeluan koloni ne gjithe mesdheun .

STALKER

Lere lere se kjo qenka nga ata te pellove :joy:

STALKER

pashe dhe videon e saj. Me zbukuroi mbremjen. Nga fundi tha se dhe gjermanet ilire janë, pse ça janë kujton ti? Shqiptare janë

:heart:

Kthupi

Sic e kemi diskutusr me pare, historia shkruhet me mire nga kepucaret ose berberet, leshtu qe as do marr mundimin ta lexoj kete teten apo te shikoj ndonje video.

InkuizitoriMoth

Historine alternative (dhe çdo tjeter disipline alternative) e shkruajne kepucaret dhe berberet, sepse akademiket kane pushtuar hapsirat zyrtare me rroga te majme, shperblime, çmime, etj. Pikerisht ky eshte argument i alternativisteve.

Vetem naivet kujtojne se dituria ka vlere ne vetvete, se eshte diçka e pavarur nga interesi dhe fuqia, edhe fuqia politike.

Edhe Stalker tallet me kepucaret dhe berberet sepse keto teori jane te rreshtuara djathtas, bile jane fashiste sipas komunisteve qe ja befsha nenen.
Stalker vete dikur si disident antikomunist ka qene ithtar i ketyre ideve qe tallnin akademiket, ka qene dishepull i nje maestroje alternativ qe e ka pas shtepine “tek 21”-shi. E ka thene vete.

gjembi

C’na kujtove te berberin me fame te peshkut.

Kthupi

Po kishte radhe ama, te gjthe njesoj. Tani shtyhen si demat s’ka me nje burre nje grua.

del-ta

po do shkruaj mut-ch akademiku ndonjë gjë edhe për ju atq! ose do verë ndonjë shmidt! shqiptarët kanë ardhur nga kaukazi a siberia! 1 me 1:grinning: ja 10-t asaj profesores-këpucare! shqipen e krijuan turqit për tu marr vesh me serbët se skënderbeu serbisht dinte,po shqipen e mësoi në stamboll! ja mësoi një kaukazian ! ishte një biçim esperantoje ! për të zënë ndonjë dashnore i duhej! e vërteta e mohuar nga nacional-komunizmi! edhe grekët e lashtë të 1830-s e kishin mësuar shqipen nga dervishët fluturues të sulltanit me qëllim për të vjedhur historinë e greqisë së lashtë.
populli i thjeshtë nuk i kupton këto! mut-ch ziu po torturohet tu hapë sytë,po vetëm ndonjë albë ja shikon hairin:stuck_out_tongue_closed_eyes:

Alba2265

Shqipot i ka pjelle perendia me frimen e shenjteruar :blush:

InkuizitoriMoth

vari hejbet!
ne fakt jane “hejbet” qe ndeshen midis tyre, dhe trokellima e prodhuar nga kjo ndeshje midis “hejbes” fashiste te djathte dhe “hejbes” komuniste te majte, perben diskursin publik.

(perben edhe diskursin pubik, qe eshte e njejta gje, dmth kush i fut “hejben” njeri tjetrit çdo 4 vjet, e bejne me rradhe: “ina qi ina, qina”)

InkuizitoriMoth

korriku

Dua ta mbyll me këtë citim nga Svetlana Alexievich: “Askush nuk na kishte mësuar si të ishim të lirë. Kishim mësuar vetëm si të vdisnim për liri.” (“No one had taught us how to be free. We had only ever been taught how to die for freedom.”)

kapo

1984/Byroja Politike vendosi zëvendësimin e kafesë me kafen e elbit

image

del-ta

fillon fluturimet air albania! mjeti i parë fluturues i shoqërisë do të quhet lazgush! një kthesë e vogël por e rëndësishme në mëndësinë prej zezaku të shqipztarëve të sotëm. mund të quhej edhe ‘‘integrim’’ apo ‘‘europë’’,’‘srasburg’’ etj si rrugët e kamza-sitit:stuck_out_tongue_closed_eyes:

Alba2265

14 shtator .asnje nuk I ben pietje I Haxhise se pse sulmoi institucionet e qeverise kur e dinte se Hajdari ishte vrare hatayem nga bashkefshataret e vet .

Pjetermustakuqi

“Zgjodhëm që shqiponjave tonë tu vëmë emrat e poetëve tanë. I pari, ky është këtu mbrapa është Lasgushi, tjetri që do të vijë menjëherë pas fluturimeve test që do bëhen pas një muaji me Tiranës dhe Stambollit pastaj me Romën, Milanon, Bolonjën e Londrën do të jetë Migjeni dhe ambicia jonë është që deri janë fund të vitit të ardhëm të çojmë nga Tirana në Nju Jork imzot Nolin”,* përfundoi Rama fjalën e tij."

ky po na e bo jeten poezi mer jau!

Bravo Edvin Kristaqi!

Alba2265

Qafsha Te gjithe jemi me fat qe e kemi.

InkuizitoriMoth

InkuizitoriMoth

ACDC

@del-ta
Ministrja e Arsimit, Rinisë dhe Sportit, Lindita Nikolla, gjatë një forumi ku është diskutuar për arsimin gjithëpërfshirës, ka thënë se së shpejti në shkollat e vendit do të futet edhe gjuha rome.

Nikolla nuk ka dhënë më tej shpjegime lidhur me formën sesi gjuha rome do të mësohet në shkolla, por ka thënë se kjo nismë do të përfshijë edhe universitetet.

http://www.gazetadita.al/nikolla-se-shpejti-gjuha-rome-do-te-futet-ne-shkollat-shqiptare/

korriku
korriku
del-ta

në fakt ,këta si të integrimit(përfshirjes) që janë, duhet të synonin përfshirjen e arixhinjve,evgjitëve,grekëve dhe 9 pakicave që ka shpikur shqipëria( se mos o zot, bëhemi edhe ne shtet shumkombësh:stuck_out_tongue_closed_eyes:),në shumicën shqiptare dhe jo të kundërtën! e ndritën me shqipen dhe po i kthehen arixhinjçes! edhe alba të kish në atë post me zv,ministra mut-chin dhe ljubon do mendohej njëherë!

Kthupi

Kur rastis te lexoj ndonje lajm Shqiperie, shoh ndonjehere shprehjen “pas hetimeve me metoda speciale”. C’domethene kjo?

Alba2265

Qeveri e forte .ua ka bere krimineleve 8-2 .

korriku

Ne duhet të shohim me ndershmëri, se si ky rend nuk ka arritur të përmbushë shumicën e premtimeve të tij, dhe se si autoritarët i kanë shfrytëzuar me shkathtësi ato dështime, në mënyrë që të mbështesin axhendën e tyre.

Arban

Keta do jene refugjate te deshtuar qe kane harruar te shkojne jashte vendit, o Albe me zamete, dhe tua lene vendin bojaxhinjve nga Siria dhe futbollisteve nga Nigeria.

korriku
InkuizitoriMoth

Pavarsisht se ti ma thu me prift per te me ngacmu, por nuk me ngacmon dot, i Mothi e ka thon dhe e perserit: meqe seksi krijon binom me vdekjen (eros-thanatos), atehere a mund te behet terapi me vdekjen?

Mund te behet terapi me seksin, por ka disa rregulla ose parime per te zbatuar, ndryshe “vdes” dhe “vret” tjetrin.

Arban

Nuk ta them per te te ngacmuar, se e di qe ti nuk ke ndonje lidhje me - a simpati per - klerin, por lidhjen me Providencen e vendos, nese eshte fjala e duhur, pa ndermjetes.

Kthupi

Speaking of sperma:

Ka dal urdher nga ministria
te na rritet popullsia
ne oren 12 te nates
t’ja hipi plaku plakes

korriku

ne fakt titulli eshte fenomen i titujve mediatike sensacionale.
Brendesia eshte nje kenaqesi ta lexosh e ka te beje me platformen sociale per projektbuxhetin 2019.

Kthupi

Nuk eshte as sensacional. Eshte titull i shkruar ne kafen e fshatit.

InkuizitoriMoth

Po Stalker ku o qe se shof mo? Lene mer Beqir Ballukun e hudhu knej nga kjo nahi me ndonje teme per sinemane se po nordh krejt blogu, nuk po shkru asnjoni.

Aquamarine

Gjynah qe peshku eshte kaq i zbrazet. Kjo do te thote qe shumica e shqiptareve, qe sa vjen e merr zgjerim, e kane mendjen te bejne selfie, foto ushqimit, dhe vetes neper vendet ku kalojne pushimet. Nuk i intereson askujt nje portal me anonime. Vaniteti ne maximum dmth per te ardhur keq. Vete media nxit keto trende e pastaj ankohen se ska nivel.

Kthupi

Varet se cilin do te besosh, policin apo policine. Une per vete, s’e ve doren ne zjarr per asnjeri, madje ndonjehere as per veten time se harroj shpesh dhe them “vertet e thashe/bera une kete gje? Mbase, kush e di “.

Kthupi

Keta qe drejtojne emisione ne Shqiperi si perzgjidhen? Ka ne Shqiperi ndonje shkolle qe pergatit njerez per radio apo tv?

InkuizitoriMoth

Nuk ka ardhe akoma koha qe njerzit te lidhen direkt me Providencen pa Ndermjetes. Aty afer jemi, por me shume teorikisht se praktikisht, sepse shumica e njerzimit nga pikpamja e lidhjes me Providencen eshte ne kohen e Abrahamit 4000 vjet ngambrapa, çfar po them, ne kohen e neandertalit.

Ndersa persa i perklet klerit e kam shum konsiderate per çfar kane bere ne shekuj, por sot Kisha nga pikpamja e Providences eshte e tejkaluar, mire a keq e ka mbyllur misionin e saj. Dhe kjo eshte evidente edhe ne kete rast konkret qe ke sjelle ti qe shtohen vazhdimisht si fenomene, pedofilia etj. Prifterinj nga Evropi, dhe raca e bardhe ne pergjithsi, nuk dorezohen me, akoma me pak mbyllen murgesha ne kuvend. Kisha mbijeton me ekstrakomunitare te botes trete, kryesisht Afrika, shuimca behen prifterinj per i cope buke. Nuk do te sakrifikoje me njeri per çeshtje seksi, dhe nuk eshte me koha e individit, dmth e celibatit dhe maje me dore ne kuvend, Eshte koha e çiftit, familjes. Kete mere kallup, por e ka nje shpjegim logjik dhe historik providencial.
Ne kete rastin qe ke sjelle ti, ka rrezik qe murgesha eshte ndjere keq psikologjikisht per çeshtje seksi, se ne fakt çdo lloj shqetsimi psikologjik e ka origjinen seksuale, e jo vetem sipas Frojdit. Dhe ka shku tek prifti qe ndjehet keq psikologjikisht per vete per çeshtje seksi (prandaj ben psikologun). Dhe qe te ndjehet mire ai dhe ajo si çift, ai i ka rras pataten, dhe per momentin jane ndjere mire, puna eshte me pas seksit ke vrasje ndergjegje, dhe ke akoma me nevoje per psikolog, aq me teper qe ne kete rast psikologu ka nevoje per psikolog psikoanalist, ose rrefim tek prifti, qe eshte e njejta gje ne thelb. E qarte qe ajo e ka pranuar pa naze, se nuk eshte kollaj te perdhunosh nje femer qe s’do me 100%, ha shkelma boleve. Aq me teper kur je ne moshe 70 vjeç. Do muskuj perdhunimi, dhe mund te behet vetem kur je bande.

Aquamarine

Qe te jesh i shqetesuar psikologjikisht per ceshtje seksi duhet ta konceptosh veten si nje figure para syve te botes. Edhe prifti e murgesha kane momentet e tyre te mungeses se besimit, pavaresisht tradites e ritualit mund te bien pre e kompulsionit seksual, pasi nuk kane arritur ende njohje e besim te thelle per te kuptuar esencen e permbajtshmerise se natyrshme ndaj sexit. Njeriu i lire, eshte vetem ai dhe Zoti. Bota eshte nje adneks ku dhuron miresi e dashuri qe edhe bota te perjetoje kete clirim total. Seksi dhe droga jane kompulsion qe ofrojne clirim te perkohshem e pastaj te ngerthejne ne varesi ndaj tyre.

Yeriho

Tashi ca ke me ushqimin ti vajze e mire? Sa per selfiet, shkenca thote qe perdorimi i rrjeteve sociale ku keto shkarkohen zakonisht te ben keq per mendjen. Ka nga ato qe thone qe eshte pjese e natyres njerezore te shprehet. E verteta eshte e secilit them, perderisa nuk fetishizohet imazhi deri ne kompromentimin e shpirtit (ne aspektin metafizik), je ok me nje selfie ose dy ne muaj. Une kam fort qejf antiselfiet qe i bej ndonjehere sidomos kur kam nje "bad hair day, “mask day”, etc. Per te tjerat nje selfie ‘normal’ ose dy per njerezit e aferm te mi e bej, ndonese ne fb nuk e ndaj. Bukurine :smiley: time s’kam pse t’ia shperfaq te tjereve qe mund te mos kene te njejten dhunti dhe per sa kohe je me tru ne rregull dhe nuk ke mungesa te theksuara konfidence (solidarizoj me kete), nuk ia vlen te postosh foto. Ka gjera me te kendshme ne jete: nje ecje ne park, te degjosh radio, nje caj i mire, te thuresh nje triko.

Arban

Une kam nje pyetje tjeter per ty, pune terminologjie, se per kete muhabetin qe pyeta fillimisht e ke dhene pergjigjen ne komentin e pare, domethene per seksin si terapi. Ti Providencen e perdor si sinonim te Zot/Perendi apo…? Se ne fjaloret e anglshtes te pakten providenca perkufizohet si forca mbrojtese a udheheqese e Zotit.

Arban

E paska kall e barastundura me lajme nga portali i Zenit.

InkuizitoriMoth

Termin “Providence” e perdor ne kuptimin e nje Zoti aktiv, dinamik, qe nderhyn dhe vepron ne histori, bile nderhyn edhe ne jeten e perditshme. Dmth e perdor ne nje kuptin te kundert - ose me sakte komplementar - qe zakonisht i jipet Zotit si entitet me vete, i qete, harmonik, qiellor, inoxidabel etj, qe ne shqip ketij lloji te dyte te Zotit i shkon me per shtat termi “Perendi”.

Arban

Ti po thua qe ne shqipe Perendi do te thote Zot aktiv apo pasiv, se nuk e kuptova kujt i referohesh me kete “lloji i dyte”? Edhe une shqiptar jam, ose shqiptar jo pe verteti sipas Kurreshkarit, po nuk e bej kete dallim qe thua ti mes Zot e Perendi, madje as nuk e kam hasur te ndonje gjuhetar, teolog a teolog gjuhetar.

Po e shoh edhe providencen ne italishte, meqe e ke me afer si gjuhe besoj, dhe kudo nuk barazohet me Zotin, megjithese sigurisht si e perkufizon njeri nuk e perkufizon tjetri. Ja dy perkufizime:

1. Nel cristianesimo, l’ordine concepito da Dio per dirigere ciascuna delle cose create al proprio fine; l’azione costante che Dio esercita nella natura e nella storia: sperare, confidare nella provvidenza ; ringraziare la divina provvidenza ; La provedenza , che governa il mondo (DANTE Par. XI, 28) | (prov.) le vie della provvidenza sono infinite

2. Nel linguaggio filos. e religioso, il governo del mondo e della storia degli uomini per opera di un essere divino (o di un principio superiore), il quale realizza i suoi piani secondo fini che trascendono i singoli e possono restare incomprensibili alla ragione umana

InkuizitoriMoth

Teolog apo teolog gjuhetar ne Shqiperi ke noc rrokun, nuk gjen asnje per be, ndersa gjuhetaret shqip per çeshtje teologjike nuk jane as noc rroku, sepse jane ateiste e as pjerdhin te bejne dallime midis zot, perendi dhe providence.

E ka nje arsye pse si e percakton njeri, nuk e percakton tjetri ne italisht: sepse si e ka njeri konceptimin per Zotin, nuk e ka tjeri. Pra ne kete rast, si ne shume raste te tjera, terminologjia ka lidhje me konceptimin. Qe ta them me qarte idene: nje konceptim novator riperkufizon terminologjite. Psh konceptimi i Zotit eshte i ndryshem ne katoliçizem dhe protestantizem, ky i fundit nje konceptim me novator, dhe ky ndryshim reflektohet ne terminologjite latine dhe anglosaksone. Kjo ishte pak a shume e qarte ne kohen e Luterit, por me pas, per shkak te influencash te ndersjellta (Reforma dhe Kundereforma), perzjehen konceptet, e prandaj shembujt qe ke sjelle ti, edhe brenda nje gjuhe (italishtes), si e perkufizon njeri, nuk e perkufizon tjetri.
Une ne lemshin e krijuar, per me teper ne shqip sajuar nga perkthime latine dhe anglosaksone, plus lemshi fetar i kontestit shqiptar katolik-ortodoks-myslimon, jam munduar t’i jap nje kuptim personal: Zot si nje kuptim me neutral dhe me i pergjithshem (futet gjithanej si xhol), Perendi ose Hyj si entitet suprem qiellor, Providence si entitet me konkret qe nderhyn ne histori, entitet toksor, pak a shume Shpirti i Shenjte, ose pjesa femrore e Zotit, pak e konsideruar, sepse Zoti per shumicen e feve tradicionale eshte mashkullor, me musteqe. Si shembell se sa ndikon konceptimi terminologjine: ne krishterim, sidomos ne katoliçizem Jezui ishte Zoti, dmth Zoti eshte me musteqe, rri lart ne qiell, nuk merret me punet e kesaj bote si ben gruja qe la leveret dhe ben gjellen kalamojve, ndersa burri merret me çeshtje ideale te larta politike ne kafene dhe ne blog.

Po te dush ne shqip ke edhe i Plotfuqishem (Ollmajti anglez) qe eshte si polici i lagjes qe quhej i plotfuqishmi i lagjes. :smiley:. Per kalamojte e lagjes ishte nje figure mistike.

del-ta

kun janë fshehur more këta të ‘‘djath-it-ët’’ shqiptarë? ameriqia tha jemi për kombëtarizmin jo për përbotizmin! si do ja bëjmë tani?? përbotistët janë komunistë-tha trampi! po antikomunistët-përbotistë shqiptarë nga tja mbajnë?? ça të bëjë albëzeza tani??

InkuizitoriMoth

Dy bolet jane bashke, te ndara, por bashke jene gjithmone. Nuk i fshihen dot njera tjetres, i mçifen vetem sa per te lujt kukamçefti. Por hapa dollapa, hapin syte e ndershihen midis tyre se 2 bole jane, te lidhura bashke nga fshikeza me ca fije leshi persiper.

korriku

I vendosur në krye të opozitës për t’u dalë zot halleve të qytetarëve, ne kemi sot në krye të opozitës një njeri i cili merr hallet e qytetarëve, u shton dhe hallet e kunatit, dhe i bën publike.

Arban

Kot, meqe permende kete punen e gjinise dhe meqe ke filluar bashke me Stalkerin te flasesh per Beqir Ballukun te Peizazhet, ja cfare thote shkitazi Xhaxhai per kete

Megjithatë, nuk di të ketë gjuhë tjetër indo-evropiane ku Zoti të quhet edhe me një emër të gjinisë femërore: Perëndi. Në gjuhët romane, gjermanike e sllave, emri i Zotit dhe sinonimet e ndryshme janë zakonisht të gjinisë mashkullore, meqë kjo përkon edhe me organizimin patriarkal të shoqërisë në kulturën indo-evropiane para dhe protohistorike. Fjala Perëndi gjithnjë i ka ngacmuar studiuesit e parahistorisë së shqipes; meqë disa e kanë lidhur etimologjikisht me emrin e një perëndie të lashtë sllave ( Perun ), në një kohë që të tjerë kanë parë atje asgjë më tepër sesa një vazhdim të fjalës latine Imperantem ; diçka si perandor, çka e lidh Perëndinë etimologjikisht me Perëndimin e diellit; meqë dielli e sundon botën kur “perëndon”. Mirëpo vetë bashkekzistenca e Zotit dhe e Perëndisë në të njëjtën gjuhë, madje edhe në shprehje të tilla si “Zot e Perëndi”, të bën të mendosh. Në përdorimin e përditshëm, Perëndi merr përparësi ndaj Zot kur është fjala për ta përdorur konceptin në shumës: khs. “Perënditë kanë etje” me variantin “Zotat kanë etje” (ose “perënditë greke” etj.). Shumësi zotërinj nuk perceptohet fare si i fjalës Zot , madje prej këtij shumësi është krijuar edhe një formë sekondare zotëri/zotni , e cila për më tepër lakohet si e gjinisë femërore… ( zotëria ). Edhe shumësi zotër është i kufizuar në përdorim me kuptimin “pronarë” dhe në regjistra pak a shumë të ngritur (“zotër të fateve të veta”). Aq më tepër vlen kjo, po të kihet parasysh se femërorja zonjë nuk ka lidhje fare me kuptimin “dea, goddess”, ndërsa perëndeshë ka. Të ketë mbijetuar në fjalën Perëndi një koncept parakristian për Hyun?

InkuizitoriMoth

Jo kot po plot e ke sjelle kte paragraf qe kundeshton nga pikpamja gjuhesore çfar jam munduar te ndertoj une nga pikpamja konceptuale. Adriani eshte as si gjuhetar, por eshte tamam rasti qe eshte noc rroku nga pikpamja teologjike si ateist qe s’ka as me te voglin interes per teologjine, e quan mufke.

As e ve ne dyshim çfar thote ai, shume i vertete paragrafi qe ke sjelle, shtoj se ka shume mundesi qe fjala femnure “Perendi” vjen nga epoka e matriarkatit ku ta do mendja qe perendite ishin femna ashtu si ne epoken e patriarkatit ishin meshkuj. Por une kam hall tjeter, nuk kam hall gjuhe, kam hall si mund te pershkruhet komplet natyra e Zotit. Nuk ka rendesi fare, e as me behet vone fare, nese nga pikpamja gjuhesore un rezultoj noc rroku qe kam shkembyer gjinine femnure me mashkullure. Si ta duan linguistet, Zot ne mashkullore dhe Perendi ne femnore, ka rendesi qe te dali ne nje fare menyre se si eshte ne te vertete natyra e Zotit.

Arban

Kot them, se ketyre muhabeteve nuk u dilet kurre nuk ne krye. Gjithcka eshte hall gjuhe ne fakt dhe askush nuk i shpeton diktatures se saj.

InkuizitoriMoth

Ne rregull, e mora vesh, qeke linguist ene ti si pune e Adrianit.

Kesaj pune i gjendet fundi, sepse ka Zot.

Arban

Te isha, mbase do t’ia gjeja fundin pa trazuar Zotin.

InkuizitoriMoth

qeke mo i moth se Adriani atehere. (potencialisht me i moth)

Arban

Potencialisht te gjithe jemi mo te mothenj. Problemi eshte te realiteti, aty na bien breket.

Alba2265

Veglat shqiptare qe humbin kohe me tema te tilla in this day and age kur mendja duhet vrare per gjera te tjera .psh si te trajnojme rinine ne kohen e globalizmes e automatizimit , me kujtojne ata muzikantet qe i binin qemanese ndersa titaniku mbytej.

korriku
InkuizitoriMoth

e di, e di, ashtu eshte realiteti tani, i modes pa breke. Ne rregull jeni me realitetin, konform realitetit t’moth ngambrapa.

hudh noi video!

ose noi muhabet si ke blogu xhaxhait qe bllokmenet Beqir Balluku dhe Mehmet Shehu e kane ne dore akoma fuqine, ata bejne ligjin.

Arban

Pa breke eshte edhe ngapara, varet se nga i hedh syte ti.
Video ja te ka sjelle Alba me zamete ngambrapa dhe me Bibel nga para (se cfare tjeter ka nga para nuk e dime, se nuk i ka heq breket ende). O do t’i beje te gjithe shqipot Stiv Xhobsa, pasi ua siguroi marangozet nga Afganistani dhe futbollistet nga Surinami, o plas e ben buf.

Alba2265

Juve ju duhen afganet e sirianet tu punojne tokat e tu ndertojne shtepite .sipas habereve te akshamit shqipot kane harruar Te pjellin bebe :blush:

Arban

Shqipot do te te kene degjuar ty dhe do te kene thene: C’t’i duam femijet kur kemi bojaxhinjte nga Siria e futbollistet nga Libia. Kokrra si ti moren ne qafe holandeze, belge e suedeze e tani po marrin me qafe edhe shqipot.

Alba2265

Dil fshatra e bej prupagande se I mori Facebook ne qafe katunaret .si e kane zene sirianet e afganet nuk do iu punojne vetem tokat :blush:

Arban

Po pra, po, harrove edhe kete te miren tjeter qe kane sirianet, pervecse jane bojaxhinj dhe marangoze te mbaruar.

Arban

Speaking with Te Mothin of realitetin ngambrapa. Ka edhe realitete te tilla

del-ta

trampi yt(si e djathit që je:kissing:) tha iku koha e globalizmës ! erdhi koha e atdhetarizmës-tha! dhe ata me atë po merren shoqja komuniste:hugs: po vatrat e kulturës në ameriqi merren me jehovain e globalizmës! ahhh shoqja lenka shoqja lenka, sa keq!

Alba2265

TI si jabanxhi Te benet qejfi qe ai ndersen miletin kondra jabanxhinjve ?

korriku

deleted fshire

InkuizitoriMoth

… është më mirë të vdesësh si Don Kishoti se sa të jetosh si Sanço Pança.

Don Kishoti dhe Sanço Pança jane dy felat te shpirtit njerzor, njesoj te shperfytyruara, pra njesoj karikatura. Si karikatura qe te dy kane vlere njesoj, perfaqsojne perkatesisht heroizmin dhe deheroizmin e shpirtit njerzor, shkojne qe te dy bashke krah per krah, njeri perfaqson lartesine, tjetre ultesiren, njeri shpirtin dhe tjetri trupin, njeri koshiencen, tjetri subkonshin. Pra vlere kane te dy bashke, veç e veç jane karikatura te mjera.
Nuk ka asnje vlere te mburresh si je Don Kishot, aq me teper ne kohet e sotme ku eshte ne mode deheroi (Sanço Pança), mohohet ekzistenca e shpirtit, per hir te ekzizstences se sallamit.

korriku

jo nuk ka vlere te mburresh.
heronjte sot e mbyllin gojen dhe struken ne hije

InkuizitoriMoth

atehere nuk jane heroj, sepse herojte nuk struken ne hije.

korriku

ai qe thua ti eshte stereotipi i epokes paramoderne

InkuizitoriMoth

mund te jete keshtu nga pikpamja e modes, por ka jete edhe pertej modes qe nuk eshte me domosdo te strukesh ne hije. Heret a vone nje akti heroik i drejtohen prozhektoret e perdites.

Pasta un flas si gjithnje si esence e fenomenit, si noumen, qe eshte gjithnje i pranishem, pertej kohes dhe hapsires, e nuk varet nga moda dhe ku jane drejtuar prozhektoret e perdites.

korriku

ti the ‘sot ne mode eshte deheroi’ dhe pergjigja ime ishte thjesht nje afirmim i kesaj

InkuizitoriMoth

pavarsisht çfar thashe une dhe çfar eshte ne mode sot, ti si mendon: a ka sot vertet heroj qe nuk ndjekin moden paramoderne “Don Kishot qe urren Sanço Pançen dhe struket ne hije”?

korriku

have a great day

InkuizitoriMoth

mire, edhe nje pyetje tjeter: po Godard eshte vertet hero? Dhe çfar lloi hero eshte, Don Kishot? Hero paramodern apo postmodern?

korriku
InkuizitoriMoth

korrikse, perveç heroizmes dhe deheroizmes, Don Kishotizmes dhe Sanço Pançizmes (qe jane komplementare dhe te dyja si pozitive jane Servantesi dora vete) ekziston edhe poshterizma qe eshte fenomen negativ me vete.

Mos ngaterro deheroizmen me poshterizmen, qe eshte t’i besht bisht çeshtjeve dhe situatave.

gjembi