Edvin,
Ata te Presheves, quhen shqiptare. Dmth jane pakice etnike ne shtetin serb. Ata te maqedonise, quhen shqiptare. Dmth jane pakice etnike ne nje shtet tjeter (luftojne qe te fitojne statusin e kombit shtetformues se bashku me maqedonet). Ata ne ulqin etj, quhen shqiptare, jane pakice etnike ne shtetin malazez. Ata qe jetojne ne poloni, quhen gjermanë, dmth jane pakice etnike ne shtetin e polonise. Etj.
Bota nuk njeh rast me dy shtet te te njejtit komb.
Une etnikisht jam shqiptar. Une si shumice etnike absolute ne shtetin e Kosoves, jam bartesi kryesor i ketij shteti. Une e kam obligim kushtetues te jem ushtar i Kosoves, te mbroj kufijte e ketij shteti. Nese serbet e kosoves ose turqit, nuk e ndjejne shtetin e kosoves si te vetin, ata do te marrin statusin e pakices etnike. Nese e pranojne si te vetin, do te quhen edhe ata kosivarë, edhe ata do te mbrojne kufijte e Kosoves etj. Kombi eshte eNTitet imagjinar, dhe i ndryshueshem. Etnia eshte konstante historike, nuk e ndryshon dot, as nuk e mohon dot. Edhe nese i nderron 100 pasaporta, 100 shtete, 100 nacionalite e kombesi, etnia nuk ndryshon.
Shteti e krijon kombin. Nuk ka shtete etnike. Ka vetem shtete kombe.
Gjuhe zyrtare ne austri eshte gjuha gjermane.
Si shtete, austria e gjermania kurre gjate historise nuk kane qene bashke (me hitlerin kane nje pervoje te pakendshme, por shume shkurt). Austriaket veten e quajne austriake, jo gjermane.
Une ne Kosove nuk dua dhe nuk pranoj te quhem pakice etnike e nje kombi tjeter (ne kete rast e shtetit shqiptar), sepse jam themelues dhe zot i shtetit qe quhet Kosove. Dhe nese une si themelues dhe bartes nuk i dal zot, kush duhet?
Etnikisht jam shqiptar, kam tradite, histori, etj, me komb/nationality jam ashtu sic me obligon kushtetuta e shtetit te Kosoves.
Nese nje dite te gjithe ne shqiptaret etnike te trojeve etnike, e bejme me ne fund te mundur bashkimin ne nje shtet te vetem, une personalisht ate dite do te pranoja me gjithe deshire qe ai shtet te quhej si te doje, edhe shqiperi, edhe kosove, edhe zhapik, edhe sorre, edhe veze, le te quhesha edhe komb sorran vezan etj. Veç le te behej.
Kosova e pavarur eshte gur kilometrik ne historike e popullit shqiptar. Nese je per bashkim ne nje komb, ti si qyetar i shqiperise duhet forcuar shtetin e Kosoves, sepse vetem i forte do te kete te drejte per vetevendosje.
Sot nese i mohon keto sa me siper, je proserb e prorus, ose ok, mund te jesh edhe thjesht debil.