Debati për termin komb kosovar, komb shqiptar

186 postime 5148 shikime 26 tetor 2016 në 03:47 e paradites
Albano-id

Shprehja komb kosovar dhe komb shqiptar, sipas Arbër Zaimit është një shprehje që provokon reagime të ndjeshme te publiku, por që më shumë u ngjall midis opinionistëve.

Sipas Zaimit, ajo që Rama tha në Beograd nuk ishte ndonjë gjë e re, por që sipas tij ka diçka problematike edhe te vizita, edhe te kritika që i bëjnë Ramës. “Kritika e disa opinionistëve nga Prishtina është e padrejtë dhe hipokrite, nëse nuk kritikohet edhe klasa politike e Kosovës”- u shpreh Zaimi.

Ky debat u ashpërsua edhe më shumë pas vizitës në Serbi të kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, vizitë e cila në qarqet politike dhe mediatike në Kosovë është parë si tendencë për përfaqësim të të gjithë shqiptarëve, përfshirë edhe ata të Kosovës.

Edvini

Kos ovo - Fushë e Sorrave. Kosovar=sorran. Kosovë nuk ka, është një shpikje e Titos në 1947-ën.

BeluliXVI

nese ky eshte pointi opinionit te Zaimit per temen, sic eshte sjelle i koncentruar ketu, atehere eshte qasje naive, e pakuptimte qe nuk prek thelbin e problemit.

del-ta

po patjetër ,përderisa shqiptarët janë të zënë me luftën ndaj kombëtarizit të paqenë! mbas ‘‘kombit’’ fushësorras e ka rradhën kombi mallakastriot, kombi dukagjinas,kombi çam,dhe kombi katalik:joy:kombi peqinas e ka shtyrë për më vonë!
është pasojë e drejtpërdrejtë e heqjes dorë të shtetit shqiptar nga ideja evropiane e shtetit-komb dhe përqafimi i idese aziatiko-afrikane të shtetit turmë. këtë kishin parasysh edhe serbët kur llapnin lart e poshtë që shqiptaret nuk organizohen dot përbashkësisht. nga vetja tek fisi dhe nga fisi e shumta tek krahina. kaq e kemi hapin për momentin. mungese pjekurie,vonese faze, dhe jeniçerizëm. këto na kanë lënë këtu ku jemi,ndonëse kishim mundësine dhe të drejtën për të qenë kombi dhe shteti më i madh ne ballkan. kur kokat e kombit janë much nanua dhe beograd bubuzhel, nuk pret dot më shumë.

Edvini

Kombi ujëzias është gati (Çorovoda) me në krye sypetritët.

korriku

komb kosovar eshte gabim, dhe s’ka pse diskutohet.
Vete prurja per debat e kesaj eshte gabim tjeter. (qe con uje ne mullirin e sherrit qe ka per zemer media dhe opinionistet. por edhe polititika e keqe serbe) Kupton alban ?! cfare pretendon ti te diskutohet rreth kesaj? apo gjete vendin se ku

Br3dharaku

thelbi i debatit nuk kish te bente me perdorimin e termit komb per cilendo ane te kufirit por per faktin qe indirekt dhe padashje, Rama beri nje autogol nisur dhe nga vullneti i mire (nuk dyshoj ne kete sepse ka dhene prova).
Fakti qe i meshoi asaj qe ka thene me pare qe Serbia duhet te njohe sa me pare Kosoven, natyrisht qe i ka hije.
Nese eshte e vertete ajo qe thuhet por qe ai dhe Thaci ju shmangen ne Opinion, se ka diskutuar (ose me keq, ka firmosur) per autostraden Durres-Nish (duke anashkalu Kosoven), kjo duhet korrigjuar. Besoj kjo ishte dhe spunto e analisteve kosovare per te dale me kritika. Jane te njejtet qe e kane lavderuar me pare prandaj paragjykimi ndaj tyre ket here, eshte i tepert

machitewa

2008, Kosova shpallet shtet i pavarur, dhe njihet nga fuqite me te medha te botes, USA, Gjermani, Britani, France etj.

2012, akademia serbe shpalle memorandumin 2 sipas te cilit “çeshtja e Kosoves nuk ekziston. Ekziston vetem çeshtja shqiptaro-serbe”. Ceshtja shqiptaro-serbe, konflikti historik sipas tyre, “duhet te zgjidhet me bisedime mes beogradit e tiranes”. Pra Kosova nuk ekziston.
Ky eshte synimi i beogradit, kosova ceshtje e brendshme e serbise ne te cilen jeton nje pakice etnike shqiptare, dhe kete duhet ta bisedoje me tiranen.

Ne anen tjeter, pas vitit 1912, arritja me e madhe historike e popullit shqiptar eshte Pavaresia e Kosoves. Dhe kur kjo arritje historike ende nuk i ka mbushur 10 vite, hienat dhe felliqesirat nga beogradi e tirana i jane hedhur kunder per ta shfarosur e per ta mohuar. “Tiranasit” ne emer te patriotizmit, beogradasit, me ndihmen e “tiranasve” ne emer te idealeve çetnike te sllavizmit.

BeluliXVI

Bredho, nese do flasim per kete shkrim te Zaimit, thelbi eshte : opinion i Zaimit per opinionet e opinionisteve… me pak fjale: tjerrleshje koti !

ne fakt thelbi i debatit eshte politika… cila eshte poltika e Beogradit per Kosoven ? -nuk e njohim Kosoven ! dhe per kete ata kane shpikur tezen: qe per problemet me shqiptaret e Kosoves do dialogojme me Tiranen… pra anashkalohet dhe injorohet totalisht Kosova, qe eshte shtet i pavarur, duke e konsideruar keshtu Kosoven si pjese e tyre dhe shqiptaret e Kosoves si minoritet ne Serbi.

cila duhet te jete politika e Tiranes karshi kesaj politke te Beogradit ? -normalisht e kunderta ! -ne asnje menyre nuk duhet dialoguar per vendime rajonale edhe ne emer te Kosoves, por Beogradi duhet te ulet te bisedoje per Kosoven, me qeverine e Kosoves, si nje vend fqinj dhe partner… e kjo con ne de facto njohjen e Kosvoes nga ata.

kshu qe palla beri gabim ne Beograd ! dhe kjo u pa qarte edhe nga reagimi i politikes se Kosoves, dora vet ministri i jashtem ( jo dava opinionistesh,vari leshte ) , i cili reagoi shume ashper ! natyrisht qe Rama, e cdo kryeminister tjeter shqiptar, ka te drejte te flas edhe per Kosoven me serbet ! por kjo duhet te jete shume e qarte dhe ne koordinim te plote me shtetaret e Kosoves se per cfare do flitet ! dhe jo ti surprizoj ata, se medemek trapi do te hiqet si ‘‘lider i rajonit’’, a ku di une cfare i kalon nder mend… kjo quhet pabesi ndaj vellait tend !!
ka edhe dicka tjeter, paradoksale, qe nuk eshte permendur… shkon pra Rama e Beograd dhe flet, apo marrin vendime edhe ne emer te Kosoves, per shqiptaret e Kosoves, qe ne fakt jane jashte Serbise e kane shtetin e tyre, dhe nuk flet per te drejtat dhe problemet shqiptareve te Presheves qe jane brenda Serbise ?! ja pra pse ky takim shkoi teresisht per shtat, konform, politikes se Beogradit.

Br3dharaku

Zaimi e ka me qeveritaret e Kosoves. Dihet perkatesia e tij politike ndaj kjo eshte normale. Zaimi nuk i del ne mbrojtje Rames; ai kerkon nje kritike te dyanshme (ke ceshtjen e hapur te kufirit me M. e Zi, debatin per Trepçen etj) ku se paku, ka nje mefshtesi te politikes kosovare. Duket se per ta ka rendesi me shume politika e brendshme sesa ajo e jashtme dhe kjo eshte per te ardhur keq.
Sa per Ramen, une mendoj se ai me te drejte e perfshin ne debat Kosoven. Tek e fundit, eshte ceshtje rajonale. Kjo nuk i heq gje pavarsise se Kosoves. Ai nuk ka pse ta privatizoje debatin se kjo do ish e demshme, sikurse thua ti por persa kohe e sjell ne vemendje, nuk shoh gje te keqe. As injorimi nuk i ben mire ceshtjes. Dhe i perfytyroj analistet qe e kundershtojne sot se ne rast te kundert, do debatonin po ashtu me zjarr se pse nuk guxon ta permende ne takimet me serbet

machitewa

Gjate ketij viti qeveria e shqiperise dhe qeveria e beogradit kane nenshkruar marreveshje per ndertimin e autostrades Durres-Nish. Pra, Durres-Nish.
Kjo marreveshje aludon se autostrada ne fjale nuk kalon neper nje shtet tjeter (Kosove).

Br3dharaku

Rama e mohoi tek Fevziu

machitewa

Deklarativisht e mohoi, por u publikua marreveshja dhe eshte pikerisht ajo qe thashe.
Rama dhe ministria shq e transporteve u minduan ta kamuflojne se pjese te procesit te berlinit etj, por ne esence eshte sherbim eksluzivisht vetem per beogradin.

BeluliXVI

po e thua sikur: njeri eshte Krishti, e tjetri Perendia, mor burre, dhe do besuar automatikisht . -po ti mos shko larg, por lexo se cfare (nuk) ka thene Rama per importin e plehrave kur ishte opozite, e cfare thote sot.

Albano-id

me vonese por u soll dhe linku i plote i intervistes nje analize mjaft koncize mbi marrdheniet kosove shqiperi serbi dhe ceshtjes kombetare.
Ps. ne minutin e 7 ka nje citim interesant nga Roberto Saviano mbi dy shtetet e nje kombi shqiptar.

Pjetermustakuqi

Nish-Durres,noshta ai e merr te mirqene se Kosova eshte pjese e Shqiperise, se per e Serbise,nuk ka ma dilema as Vucic. Serbet bajne lojen e vet dhe jane ne te drejten e tyne,po persa kohe,Rama vazhdon t’ju thote se Kosova asht e pamvarun dhe kur flet per te,flet per nje shtet tjeter qe inkurajon bisedimet mes palve per zgjidhjen e problemeve mes tyre,e ka kry detyren e vet ma s’miri. Pjesa tjeter asht pordhi kali m’dere t’hanit.

Br3dharaku

dakort mo dakort, po i duhet dhene the benefit of doubt ndonjehere se me c’ka treguar ne takimet dypaleshe me Vucicin, pertej dashurise se shtire per kamerat, ka bere dhe deklarata pompoze patriotike

del-ta

po ky shteti tjetër nuk është shqiptar?/? se këtu është gjithë thelbi i muhabetit! ata që e konsiderojnë veten shqiptar dhe kosovën shqiptare nuk e kanë problem nderhyrjen e shqiperise ,përkundrazi e kërkojnë.
edhe turqia me greqinë bisedon për çështjen e qipros,që është shtet i pavarur dhe antar i be-se. kështu që ku është problemi? shqiptarët kanë probleme me serbët dhe shteti shqiptar ka për detyrë te flase me ta. ata që nuk jane dakord në kete mes janë ata qe nuk ndihen shqiptarë. halil matoshi,beograd buzhala,enver hoxhoviç,dhe gjithë ata ish-jugosllavët qe u shnderruan në ‘‘kosovarë’’.
kosova ka vetem dy mundësi. ose të bëhet pjesë e shtetit shqiptar ,siç është edhe llogjike dhe për të cilën është derdhur gjak shqiptari,ose të behet përseri pjese e serbise . ithtarët e kombit kosovar janë për tja dhene përseri kosoven serbise në mënyrë graduale. prandaj ‘‘kosovaristet’’ janë ose loqe,ose proserbë.

Lefteri

del-ta , mos pyet kot , janë komplet LOQE !

aleko

E po pastaj? ???

machitewa

A eshte Kosova qipro?!

Ate debatin me hoxhoviq e buzhaloviq etj, beje me ndonje aty ne familje, jo me mua, tipat si ti jane patriote pas pilafit. Mbi te gjitha faqezi.
Clirohet Kosova me njemije dhimbje, vuajtje e plage, pastaj kujtohesh ti per patriotizem dhe popullin qe u dogj e u poq kunder sllobodanit, vjen e i thua “ti qe e don kosoven te pavarur je me sllobodanin”. Tphu fare e keqe.

Pikerisht sot, faqezinjte patriote si ju, fusin koken nen kembe, dhe ne b*the te kryeqetnikut vuçiq as nuk permendni Presheven qe po asimilohet, as nuk permendni Iliriden (trojet etnike ne maqedoni).
Sigurisht qe pret te vriten e priten e te rrenohen edhe ata me themele derisa te çlirohen, pastaj ti te shkosh t’u tregosh cka eshte patriotizmi.

Kosova eshte shtet i pavarur. Kush eshte kunder ketij fakti, ia ben argatin serbise dhe rusise. Pikë. Tirana zyrtare historikisht ia ka bere argatin qendrave antishqiptare serbise rusise e greqise. Prej mbretit zog qe u rikthye ne tirane me ndihmen e kasapit te kosoves pashiq, enver hoxhes qe erdhi ne pushtet me direktivat e çetnikeve serb popoviq, mugosha e vukmiroviq, berishes qe furnizoi me nafte ushtrine serbe ne lufte, nanon qe kur po fillonyr lufta ne Kosove, takohet ne krete te greqise me kasapin millosheviq dhe pas takimit deklaron se kryeqytet i shqiptareve te kosoves eshte beogradi.

Kosova eshte e pavarur. Nuk ka gje me te shenjte e me te larte se kaq, per mua.
Rregulloni e forconi shqiperine. Le te jene krenare e le ta duan shqiperine durrsaket e vlonjatet e shkodranet. Ja ky eshte patriotizem.
Mos na çani b*then neve te kosoves me patriotizem interneti.

dafne

ku jane kosovaret ketu ?
p.s.
do ishte gabimi me i pafalshem ne historine e ati populli po te prantonte bashkimin me Shqiperine .
(shpresoj qe te pakten nje here ne jete te tregohen te menqur.)
sa bukur tingellon ky term : kombi Kosovar .

Kelt

Ju te vetquajturve elite kosovare ju ka picku grenza. Megjithate kjo qe mbroni eshte fiziologjike. Krijimi i nje shteti automatikisht krijon nje klase sunduese te ciles oreksi i vjen duke ngrene. Vetem se krijimi i nje kombi nuk vjen nga hici. Edhe behet por kerkon shume faktore te tjere. Ndoshta ju realizohet deshira por konkurrencen e keni shume te forte dhe sju vjen nga shqiperia. Ju majt e juja dhe per hajr.

varik

kosov = kos + ov, ka dal moda me fol mbrapsht gjysmen e kohes, ndaj ov = vo, ne kanarce vo = veze

kosov => kos me veze

del-ta

Mire mire,po hiqe atë shqiponjën nga ajo lecka e rugovës,dhe gjeji ndonjë gjuhë jo shqipe atij shtetit tend që për një kohë jo shumë të gjatë do të jetë sanxhaku i ri. Mbaresën viç nuk e vë në dyshim. shpallni edhe adem jasharin terrorrist,uçk-në komuniste,zgjidhni matoshin premier të republika kosovcka dhe u bë kombi i ri sllavo-mysliman.

machitewa

Ty keto llafe t’i meson janullatosi qe mban ne shtepi, apo jo?

del-ta

Nuk është turp të thuash që ke damar sllavi. Se për argument as që bëhet fjalë. Janullatosi,me e zure në gojë është në linjën tende të kombit novi sanxhak. Prandaj na e bëri sali rugova peshqesh. Shiko çfarë do bësh me shqipen se edhe joshqiptar edhe shqip nuk shkon brate

dafne

Sa per turp jeni ! _
Ju qe serviloseni edhe nese takoni nje te zi nga Ghana per pak miqesi ,qe te tregoheni kosmopolitan .

Ju qe jeni ne gjendje te shkruani ketu deri ne ore 5 te mengjezit pa nderprere per problemet e Amerikes dhe mbrojte te nje magnumi perverz vetem me shprese qe dollari i tij ju bene te pasur ,e qe mua me jepni pershtypjen qe mundoheni permes njohjes se fames rreth tij te mbushe boshllekun tuaj .( mos te them fukarallekun )
Jeni po ju te njejtet qe kur bisedohet per pjesen tjeter te kombit te quajtur Kosovar e Kosove ,ju tregoni ziline e dashakeqesine qe vetem armiku mund ta shprehe …
Ai komb dhe ai shtet egziston , u njoh ,duam e nuk duam ne .
pse gjithe kjo urrejtje ndaj vetevetes , nuk e kuptoj …?

Edvini

“Kosovo*” është Shqipëri. Ngulite në kokë këtë gjë.

machitewa

Do te rregullosh kosoven ti?
Siç dhjeve shqiperine?

Historikisht Kosova kurre nuk ka qene pjese e shtetit te Shqiperise.
Ti i ke pranu kufijte e shqiperise pa kosoven.
Tirana zyrtare kurre nuk ka pase raporte armiqesore me beogradin. Me kembime ambasadoresh e me te gjitha.

Nese je pernjemend kaq patriot sic thua, pse nuk e nise sonte ushtrine per te bashkuar qamerine, ulqinin ose shkupin???

Apo u çlirua Kosova e tash e ke lehte t’u qash b’then kosovareve?!

Edvini

Kush janë “kosovarët*”? Apo e ke fjalën për banorët që jetojnë në shtetin e krijuar me detyrim nga Titoja dhe të huajt e që e quajnë Kosovo*? Se banor i atij shteti jam dhe unë.

machitewa

Sigurisht. S’ka dyshim qe eshte shqiperi. Edhe xhorxh washington eshte shqiptar, edhe xhorxh bush edhe obama edhe steve jobs edhe kim kardashja, te gjithe jane shqiptare. Mos dysho.

Edvini

Epo atëherë mbylle gojën atëherë. Kush është ky xhorxh washtinton-i?

machitewa

Ok, u pajtuam.

Si jeni me hashashin?

dafne

_shife ore ! banor i atij shteti ? _
… banor i Shqiperise jam dhe une dhe pse ndjehem Afganistanes , por cfare ti besh …?
Nuk me pyet kush ''letrat ‘’
_Ti thuaj fati , fati mbret i botes , Enveri ,Tituaja, filani e fisteku , e u deshte shume sakifice nder vite qe te behesh shtet , Kosovar quaje vetem , _
_Ashtu te njeh Evropa e bota … _
( kam pare per kureshtje pasaportat e miqve nga andej dhe pse me shtetesi te huaj ,kosovar ju shkruan identiteti . )
Ti po deshe mos beso !

Edvini

Unë jam shqiptar. Nëse ti je 'kosovare*" apo shkinë, nuk më intereson. Nuk mund të më quash diçka që nuk jam. Dhe nuk më intereson Evropa se Evropë jam vetë.

Tirona-4ever

Mos u zini kot. E vulosme qe jeni shqipo te gjithe. Vec ata bojn kshu cic micesh. Inotin kija po hakun jepja Rames. Mardheniet e Albanies me Serbine kushtezojen nga Kosova tha. Kjo i ve kapak. Te tjerat jane llogje shqipos, se nomi i ka met Kavajes.

Edvini

E pi hashashin ti?

pemaa

Pyetje flesh per @machitewa (po vije doren ne zemer):
Kush e cliroi Kosoven?
Se ne nje argument me siper thua se shqiptaret u kujtuan per Kosoven mbas clirimit.

Edvini

Një ditë kombi shqiptar do të jetë i bashkuar në një shtet. E atë ditë do të dalin shumë persona edhe me gjak shqiptar, që do të jenë kundra këtij ribashkimi dhe do të marrin armët kundra këtij. E ata duhet ta dijnë që nuk do të ketë asnjë mëdyshje në tërheqjen e këmbëzës kundra tyre. Shqiptarët kundra atyre që nuk duan komb shqiptar. Vendosni vetë se në cilën llogore do të jeni. Zgjedhja është e lirë.

machitewa

Nuk e çliroi shqiperia.

Asgje tjeter nuk ka rendesi.

pemaa

po nuk e clirove as ti.

del-ta

O matosh je në rregull?
Kosova ka qenë pjese e shtetit të shpallur nga i.qemali. edhe çamëria edhe shkupi. Nuk u realizua sepse fqinjët ishin më të fortë ndersa një pjesë e shqiptareve i bënin temena turqisë . Esat pasha ishte kosovaristi i kohes… më lini durresin e peqinin(sot më lini prishtinën e pejen). Qasja vilajetiste nuk e ka lënë çështjen shqiptare të ecë.
Gjysma e shqipërisë e ka bërë ushtrinë në kukës , o fark-u, deri ne 89-n. Marredheniet me serbinë kanë qenë të ngrira. miq i bëri burri i sllobodankës dhe ldk-ja juaj. Ky e futi shqipërinë në luftë te brendshme në 97-n ,pasi kishte shkaterruar edhe ushtrinë më parë.
Ata që luftuan,pra uçk-ja,ishte për një shtet shqiptar. Ju jugosllavistet e rugovës ku e gjeni të drejtën të flisni, në një kohë qe bënit rezistencë paqesore duke u puthur me milosheviçin? Ikni bejeni kombin tuaj ne pjesen serbe.fakti qe në shqipëri momentalisht ka një klasë polike të paaftë nuk do të thotë që gjërat do ti marrë në dore kolona e 5 serbe e ldk-se. I keni hyre një rruge të gabuar, antikombëtare qe mund të përfundojë me gjakderdhje. Për fatin tuaj të keq.

machitewa

U mundova dhe humba familje e krejt cka pata per ta cliruar Kosoven.

Po ti?

dafne

se mos the gje te madhe , or jahu …!

_do vie ajo dite, do vie , pse jo ! _
por ahere une do jem ne Mars, kam prenotuar qe tash parcele !

Edvini

Tani mos humb dhe veten nga një plumb shqiptar këtë rradhë. Nëse nuk do ribashkim, do të krijojmë një rezervat në veri të Mitrovicës, ku do të fusim të gjithë 'kosovarët" dhe serbët, të jetojnë bashkë në harmoni. Ne shqiptarët do të jetojmë në një Shqipëri të bashkuar.

Edvini

Nuk thashë gjë të madhe jo, gjë që dihet. SHko në Mars më mirë, se nuk bën për këtë planet.

pemaa

Shiko se s’dua ta bej personale dhe me vjen keq per historine tende. E kam fjalen ti gjithsesi nuk arrite gje (nese do me fol absolutisht). Clirimi ka ardhur nga NATO, keshtu sic mendon ti as ti s’ke te drejte te flasesh per Kosoven,

machitewa

Edvin, ta them sincerisht: ty ta kam friken. Qenke me te vertete burre trim dhe atdhedashes.

Edvini

Nuk është punë frike këtu. Është punë se ju kosovarët jeni një minoritet i vogël në Kosovo*, që pa mbështetjen serbe e të perëndimit do të zhdukeshit si një puhi vere. Ngulite në kokë që në atë Kosovo* tënden shqiptarët janë e do të jenë shumica. E do të luftojnë e do të vrasin këdo që do ta ndryshojë këtë gjë.

machitewa

Ti kete fjale mos e thuaj me kurre. Kosoven e kane cliruar trimat si del-ta e edvinua. Cfar nato?!

Nejse, edhe njehere: hapni ndonje gazete a pyesni ndonje te aferm. Kosova eshte shtet i pavarur.
Ose, nese doni: xhamadani vija vija, eshte Kosova, pastaj eshte edhe Shqipnia, Kroacia, Bullgaria etj. :wink:

dafne

kjo qenka arsyeja qe Eu-lex akoma dhe sot qendron mbi ju e tek ju !ja ju degjon juve e beson qe rrezikohet jeta e kombit atje nga plumbat e shkruar …
Vini -per te miren e juaj , ( dikur do hapesh syte nga demagogjia )
Juve ju duhet shteti i juaj , ndertoni ate qe keni krijuar . Ruajeni …(llotaria nje here fitohet …)

pemaa

s’ke pse ben “finte” plako :D. Une s’po diskutoj qe del-ta dhe edvini s’e kane cliruar, une po them qe s’e ka cliruar as machitewa (qe Shqiperine e paska hale nder sy). Kosova eshte shtet i pavarur dhe kete s’e diskuton njeri. Ketu po diskutohet perkufizimi i fjales komb, dhe meraku i shqiptareve ketej eshte qe ky krijimi i kombit kosovar ben nje ndarje perfundimtare midis dy paleve. Heren e pare u perpoqen me allbanci vs. shiptari po s’pati sukses, tani po kerkohet nje menyre tjeter (qe per mua personalisht eshte shume e ngjashme).
p.s. behet edvinua nese do e kishte emrin edvino, s’e mesuat qe s’e mesuat kete rregull te thjeshte ju :smiley:

Edvini

Kush ju moj trullane? Se unë jam shtetas i atij shteti që ti ma quan Kosovo* Ne jemi shqiptarë e do ta bashkojmë Shqipërinë me hir a me pahir.

dafne

me ofendove apo levdrove me kete ‘’ trullane ‘’ …se nuk e kuptoj …?
ore ,kosovar ! del jashte shtetit tet ti apo jo ? merr poste nga jashte ti apo jo ! apo te te tregoj une nga ketej .
_XK eshte kodi i juaj …KOSOVE .te shkuan bota , _
E si e quan ti eshte problem i juaj ne shkrim lexim .

Edvini

Unë jam shqiptar, dhe si ajo Kosovo* e si ajo Republika ish-Socialiste e Shqipërisë, janë Shqipëri. Ngulite në mendje. Do s’do ti, të dy këto copa do të jenë Shqipëri. Nëse je kundra ke të drejtë të jesh, por dije se ne shqiptarët jemi shumica. E mos më fyej me atë ‘kosovar’.

dafne

hahhaha, ha… sa argetim paska debati nese rri me gjate …

edvin, te ilustroj me shembuj , besoj e kupton me shume…

…jemi vellezer , une kam shtepine time , ti ke nderuar tenden , tashti, ti kerkon te tehjekesh shtepine tende e te bashkosh me timen ,( figurativishte sepse realishte nuk ndodhe )
Po ske pse e bene kete or burr i dheut , sepse une nuk dua , une dua qe ti te qendrosh ne shtepine tende ,Ne jemi me te pasur kur kemi dy shtepi se nje me shume tollovi …
p.s.
shqipe, si qendron me gjinite letrare , e kuptove apo jo ?

machitewa

Edvin,
Ata te Presheves, quhen shqiptare. Dmth jane pakice etnike ne shtetin serb. Ata te maqedonise, quhen shqiptare. Dmth jane pakice etnike ne nje shtet tjeter (luftojne qe te fitojne statusin e kombit shtetformues se bashku me maqedonet). Ata ne ulqin etj, quhen shqiptare, jane pakice etnike ne shtetin malazez. Ata qe jetojne ne poloni, quhen gjermanë, dmth jane pakice etnike ne shtetin e polonise. Etj.

Bota nuk njeh rast me dy shtet te te njejtit komb.
Une etnikisht jam shqiptar. Une si shumice etnike absolute ne shtetin e Kosoves, jam bartesi kryesor i ketij shteti. Une e kam obligim kushtetues te jem ushtar i Kosoves, te mbroj kufijte e ketij shteti. Nese serbet e kosoves ose turqit, nuk e ndjejne shtetin e kosoves si te vetin, ata do te marrin statusin e pakices etnike. Nese e pranojne si te vetin, do te quhen edhe ata kosivarë, edhe ata do te mbrojne kufijte e Kosoves etj. Kombi eshte eNTitet imagjinar, dhe i ndryshueshem. Etnia eshte konstante historike, nuk e ndryshon dot, as nuk e mohon dot. Edhe nese i nderron 100 pasaporta, 100 shtete, 100 nacionalite e kombesi, etnia nuk ndryshon.
Shteti e krijon kombin. Nuk ka shtete etnike. Ka vetem shtete kombe.
Gjuhe zyrtare ne austri eshte gjuha gjermane.
Si shtete, austria e gjermania kurre gjate historise nuk kane qene bashke (me hitlerin kane nje pervoje te pakendshme, por shume shkurt). Austriaket veten e quajne austriake, jo gjermane.

Une ne Kosove nuk dua dhe nuk pranoj te quhem pakice etnike e nje kombi tjeter (ne kete rast e shtetit shqiptar), sepse jam themelues dhe zot i shtetit qe quhet Kosove. Dhe nese une si themelues dhe bartes nuk i dal zot, kush duhet?
Etnikisht jam shqiptar, kam tradite, histori, etj, me komb/nationality jam ashtu sic me obligon kushtetuta e shtetit te Kosoves.
Nese nje dite te gjithe ne shqiptaret etnike te trojeve etnike, e bejme me ne fund te mundur bashkimin ne nje shtet te vetem, une personalisht ate dite do te pranoja me gjithe deshire qe ai shtet te quhej si te doje, edhe shqiperi, edhe kosove, edhe zhapik, edhe sorre, edhe veze, le te quhesha edhe komb sorran vezan etj. Veç le te behej.

Kosova e pavarur eshte gur kilometrik ne historike e popullit shqiptar. Nese je per bashkim ne nje komb, ti si qyetar i shqiperise duhet forcuar shtetin e Kosoves, sepse vetem i forte do te kete te drejte per vetevendosje.

Sot nese i mohon keto sa me siper, je proserb e prorus, ose ok, mund te jesh edhe thjesht debil. :slight_smile:

Tirona-4ever

E cliroi lesh Natja. USejti i modh dhe jo per dy gerxhe por per te pat gjith popllin albanez me vehte ne perplasjen e madhe te ardheshme me rusin. Natja ishte cirlider mo shume prishte pune.

Edvini

Ta sqaroj më mirë, se 45 vjet helm enverist të kanë mpirë trurin e nuk të lë të mendosh: Ne kemi shtëpinë tonë të përbashkët, tani ti kërkon që atë shtëpi që kemi, ta ndajmë me mur e ti të quhesh Dafne Shkina e unë Edvin Shqiptari. Nuk lejohet kjo gjë dhe nëse do ta bësh ik nga shtëpia ose do të ketë konflikt.
Mos na shit këto përralla që të ndara dy ekonomi janë më të pasura. Nëse nuk ke bërë asnjë orë ekonomi, të këshilloj të lexosh diçka nga ekonomia.

Dhe nga mënyra sesi shkruan dukesh që je nga pjesa veriore e Shqipërisë, që një pjesë të saj disa e quajnë Kosovo*

zeqo

Po mir mer vlla, dafne do shpi me vete ti i thu jo rri me mua!?

Edvini

Unë i them Dafnes të shporret nga shtëpia ime :slight_smile: Të bëhet serbe a greke a gjermane. Nuk e ndalon njeri :slight_smile:

Edvini

Ata që në '99 shkelen betimin e UÇK-së
Ata që tradhtuan shokët dikur të idealit
Ata që shkelen mbi gjakun e dëshmorëve
Ata që me ligj amnistuan kriminelët serbë
Ata që duke mos votuar një ligj për dhunimin e grave të dhunuara gjatë luftës përvec që s’kërkuan drejtësi edhe u tallën me to
Ata që votuan c’do kompromis me Serbinë, pa vënë asnjë kusht
Ata që sollën Eulex-in, që sot dënon ushtarët e UÇK-së
Ata që votuan Gjykatën Speciale e cila gjykon UÇK-në
Ata që vodhën e shitën pasurinë publike
Ata që nxorë 76.000 punëtorë nga puna
Ata që sollë Ahtisarin
Ata që sollë Listën Serbe
Ata që ndrruan simbole
Ata që krijuan komuna fiktive serbe
Ata që e ndanë Mitrovicën
Ata që kapën sistemin e drejtësisë
Ata që shkatërruan arsimin
Ata që shkatërruan shëndetësinë
Ata që dhanë e morën tender në kurriz të qytetarëve
Ata që në vend të pensionit u dhanë lëmoshë pensionistëve
Ata që duan t’i falin tokë Malit të Zi
Ata që duan ta bëjnë Zajednicën
Ata…
Ata që neve na takon t’i tërheqim zvarrë.

dafne

bo , kur u be shtepija ime e jotja ore zotrote …?
Dafne te thote : Rri ku je . ( forma urdherore )
apo do urzoposh dhe vatanin tim siq keni urzupuar deri tani vatanin tuaj me pushtet te dhunshem ?

zeqo

dafne, ça vatani ke! dmth ça kombesie?

dafne

nuk e di ! Te shofim cfare me sygjeron ne me te miren e mundeshme Edvin ?

zeqo

edvini te beri lanet, te perzuri nga shtepia, shporru tha.

dafne

do shporrem ,pse jo ! …deri me tani sipas tij me eshte ofruar serbe, gjermane , …( tjerat nuk i mbaj mend ) ta shofim sa e rrit pazarin …!

Tirona-4ever

Me falni for my french, po ju muraxhinjte hani m… kot, dmth per qef, se hajt mo kur ta jep daktorri e ka nei fajde. Se ai qerrata popolo nuk po pret lejen tuaj por po bashkonet perdite, si krimbi i mendafshit qe shton perdite nga nji fije. Me vizita, turismelliqe, dashnijra, krushqijna, kong, biznese etj etj.

Ophiuchus

Kushdo qe e konsideron veten si anetar te nje “kombi kosovar” meriton te rripet per se gjalli publikisht.
Shtetin tuaj me emer te huaj, flamurin tuaj pa lidhje me kombin, drejtuesit tuaj hajdute qe e vune flamurin ne mes te ures ne Mitrovice, te gjithe keta mbajini fort. Ama nje gje ta keni te qarte ju banoret e RK: ate toke, ato troje, do jene pjese e RSH nje dite, ne nje menyre a ne nje tjetren. Ta dine mire edhe serbomedhenjte apo kushdo tjeter i ketij soji, qe nuk do kete me lufte per pavarsine e RK, por lufte per SHQIPERI!

Cilido territor etnik shqiptar, nese do i jepej mundesia, pa asnje dyshim do zgjidhte bashkangjitjen me Shqiperine. Nuk do behej hic fjale per autonomi, mevetesi apo kushedi cfare tjeter, JO, menjehere SHQIPERI. Ndersa nga ana tjeter, jane ca kosokombetare qe nxjerrin vec poshtersira nga gishtat e nga goja: psh disa me siper qe harrojne qe pritem 800.000 vellezer e motra nga njera dite ne tjetren, sado qe na kish shkerdhyer 97-a e nuk kishim as buke te hanim. Pa harruar miliona arme e municione qe hyne ne Dardani, pa te cilat do ishin shfarosur me qindra mijera shqiptare.

Ka vetem nje komb, te ndare ne 6 shtete!

Cecua

Dafne,
Ti po flet ne emer te miliona shqiptareve te Kosoves keshty? Se ata shqiptare kosove qe njoh une, te gjith pa perjashtim, mezi presin kthimin ne familje.

Cecua

Derman, vetem ti ne Kosove nuk e ke marr vesh se UCK veproi me planet ushtarake (pikerisht ato te kohes se xhaxhit bile)/oficere/arme te ushtrise Shqiperise? Mo je nga ata te linjes tjeter derman, nga ata qe mereshin me “tregti” nafte ne Shkoder?

Cecua

haha qenke “antikomunist” zotrote? :stuck_out_tongue: Mo je nga ata qe ndiqnin UCK ne Shqiperine e Sali Berishes? Ata coc kishin te tilla argumenta “shpartalluese”.

dafne

Ceca ! Une flas ne emer te shqipetarve te Shqiperise per te miren e kosovareve .
Historia e tregon .

dafne

traktat , ky -a ?
u pa puna …

Cecua

Mire dafne mire, po qe te flasesh me kompetence per historine, duhet ta njohesh ate. Ky siper qe i dhembka ne te bute paska pershtypjen se na pirdhte kush atehere kur u nda Shqiperia nga te huajt. Do ja kene mesuar historine 'vicet.

Tirona-4ever

He mos e keni merak, do i shtojme numrat e ministrave, zv, drejtoreve, partive etj., nuk do ju leme pa karrikell jo, po e pame keq do i japim nje boje atobuzit te vlonjateve.:stuck_out_tongue:

Cecua

Jo, se dhe po te dua une, ti duket qe nuk leke pordhe veriu te kaloj me ne jug.
E the nje gje te mire me siper, shteti i Kosoves duhet te forcohet sa me shume. Bashke me te edhe Shqiperia. Vetem duke qene te dy te forte, ekonomikisht e ushtarakisht, do te behet e mundur per Kosoven ti bashkohet perseri Shqiperise.

machitewa

E kam thene sepse ashtu edhe besoj.
Le te beje secili detyrat e shtepise, mos te pengojme njeri tjetrin dhe vetveten.

Tirona-4ever

Ore Ceco akoma me pllane xhaxhi ti? Nuk i kishte sabotuar Beqiri ato? Sa per dijeni ne kohe te xhaxhit Kosova ishte tabu, s’guxonte ta permendete njeri se ububuja na nxehet serbi. UCK-se bravo i qofte per sakrificat, po te qe per te e shqipot serbi e kishte bere ate hekurudhen qe flitet sot, me pllane xhaxhi e xhaxheshe brenda. Po UCK-ja justifikoi nderhyrjen e Amerikes, and the rest is history. Prandaj keta vllaznit duhet t’ia llustrojne per dite monumentin Klintonit, e ne duhet t’i votojm grune.

Cecua

Mire se ju dhe kur sdini, i dini te gjitha. Nuk mohoi njeri bombardimet e USA. Por UCK u trajnua, drejtua dhe armatos nga ushtarake te kohes se xhaxhit, shume nga keta pjatalares te liruar nga detyra nga qai zemra e kombit, profesor doktor haleja.

Cecua

Bashkimi ben fuqine, duan sduan ca ketej e andej kufirit formal.

Tirona-4ever

Po prisni dhe nja 10 vjet te pakten para se te zbukuroni historine. Serbi zbrazi Kosoven ti thua UCK-ja. Mesa duket ato pllanet e xhaxhit s’do kene qene ne lartesine e duhur.

Cecua

Une e mirekuptoj humorin antikomunist.

Edvini

Ke shtëpi ti? Ça është ky ‘vatani’?

Tirona-4ever

Jumori komunist eshte shume mo i omel, na mungon shume estrada e ushtarit, e famshme dikur te peshku, nje konge e nje skec.

del-ta

këta sikur i ka nxjerre matoshi nga hundët! ka bërë një çorbë të tërë për të justifikuar teorinë e sanxhakut. shtet,komb dhe etni. o tunxh etnia është kombi greqisht ! çfare robellizmash na thua/?ka pas shtetësi turke,serbe dhe tani kosovare ,por kombësia ka qenë gjithmonë shqiptare. kombësia ekziston edhe pa patur shtet,se shqiptaret nuk e shpikën shqipen në 1912-n! keshtu qe banoret e shtetit të përkohshëm të kosovës janë ose me kombësi shqiptare ose serbe jevgjë. i ke dëgjuar gjë ti banorët e republika serbska të deklarohen me kombësi boshnjake??? sepse sipas teorive te tua keshtu duhet te ishte. apo degjoni kata debilët këtej drinit ,lubonja &co ju ?? ta thashë edhe më lart ,nese e mban veten për joshqiptar,vendos serbishten për gjuhë zyrtare qe te jetosh ne paqe me vellezerit e tu serbe,jevgjë e turq

Cecua

Edhe kjo ishte e bukur.

pemaa

po ty kush t’i ka thene keto? ti po flet sikur je nga Brukseli, a s’ka ndodhi te keqija ne Kosove a ca?
si me t’then une ty ti ne Kosove shet organe, ti ne Kosove martohesh me kusherirat, je fanatik mysliman a stereotipe si keto, keshtu jane keto gjerat qe flet ti. po nuk dihet pse je kaq nevrik me Shqiperine, kur dihet qe rreziku Kosoves i vjen nga veriu e jo nga jugu.
Kurse kur flet per punen e minoriteteve harron dicka, pse ti duhet ti japesh shpjegim Serbise si e quan veten nese je i pavarur? Ose ja shqiptaret e Maqedonise e arriten ate rolin e rendesishem ne shtet, madje ja arriten dhe shumicen e popullsise cfare do quhen ata sipas teorise tende?

machitewa

Pema,
Kur njeri nga ne te dy te posedojme raketa balistike, e bisedojme edhe njehere kete punen e bashkimit etj.

Nuk me pelqen te flasim pordhe te medha e strategji nga pozitat e gabelit.

Tung

Pjetermustakuqi

O bo bo,ca ju bani Rama gazetarve t’Kosoves!
Nga funi u shfrenu komplet dhe e egzagjeroi.Batoni duhej te merte ne mbrojtje koleget.

machitewa

E bashkoi shqiperine etnike?!

pemaa

@machitewa flet shume po asgje s’thua. pordhe te medha po flet ti, pas facebookut po pordhon edhe ketu plot. Une asnjehere s’fola per bashkim, une te bera pyetje sipas gjerave qe thua ti, po duke qene se je gabel, i ben dredhi e “finte” pyetjeve.

Momo

Ti pikerisht ketu e ke problemin. Qe pse Kosova duhet te “varet” nga Shqiperia kur Shqiperia vete eshte nje shtet modest dhe i pafuqishem ekonomikisht (e rrjedhimisht edhe politikisht). Si te thuash, e ke si per turp. Po te ishte e kunderta, do flisje ndryshe.

Thuaje hapur, mos i bjer anash e anash.

machitewa

Ta them hapur, nuk me pelqen ky lloj debati. Nuk ndjehem mirë kur shprehet patriotizmi ne nje nivel kaq idiot, banal dhe primitiv.

Po te pyes ty, edhe keta burrat e kombit qe qenkan ketej pari:
Pse shteti shqiptar nuk e nise sonte ushtrine per te marre camerine shkupin dhe ulqinin!!! Ose dje??? Ose neser??? Ose para 40, 30 a 20 vitesh pse nuk e beri??? (Nese te vjen turp te pergjigjesh, ja te ndihmoj une: sepse ke qene dhe je thjesht shtet nivel gabeli)

Pse shteti shqiptar nuk organizon referendum per bashkim me kosoven???

Kush po ju ndalon???

Ose ok, edhe me thjeshte fare: Cka mutin po doni??? Cila eshte kerkesa juaj konkrete???

pemaa

ti je komplet dudum. Tema eshte e qarte: “Debati per termin komb kosovar, komb shqiptar”. Keto patriotlleqet vetem ti po i permend dhe ca te tjere shume te perveluar. Une me siper (ne dy raste) te kam shfaqur mendimin per idene e termit kosovar (cilat probleme mund te sjelle ne te ardhmen), dhe te kam bere pyetje rreth argumentave te tua. Ti s’pergjigjesh kurre dhe ben si lideri i globalizmit boteror, kur ne fakt nuk je gje tjeter vecse nje ordiner qe i meshon pikave te tua. Sa per shtet gabel ne mund te kemi shfaqur ca gabelizma eshte e vertet, po ky kombi qe promovon ti do e kete ne balle pergjithmone, e simbolizuar nga 2/6 yje ne flamur.
p.s. ti dukesh nga ata qe e ke marre Shqiperine inat ne rastet e para kur do kesh ardhur ketej, kur ne vend te Skenderbeut, ke paguar 10 Skenderbenj, dhe qe atehere nuk te iken inati dhe flet ore e nate pa lidhje te njejtat gjera.
Nga une s’do kesh me pergjigje, je i te njejtit nivel me shkaben, je tipik zhurmues.

Momo

Se pari, le te mbajme nje kulture minimale komunikimi. Nuk te ofendova keshtuqe pretendoj mos ta besh as ti.

Se dyti, ate qe kam thene une me lart ke thene edhe ti ketu. Ndoshta nuk e thua cope fare, por pergjigja ajo eshte, Ndaj edhe une ta dhashe gati e ti mjaftonte te thoje po ose jo. Gjate gjithe pergjigjeve te tua verehet nje ndjesi percmimi ndaj Shqiperise e shqiptareve te Shqiperise. Arsyen une ta dhashe. E konsideron Shqiperine shtet te dobet, pra shtet gabel sic thua edhe vete, edhe kaq te mjafton ta ulesh poshte.

Pyetja nuk eshte “Cfare doni ju shqiptaret e Shqiperise?” por “Cfare doni ju shqiptaret e Kosoves”? Cfare pritshmerie keni pasur apo keni prej Shqiperise qe ju paska zhgenjyer kaq shume? A nuk shikoni ju asnje permiresim? Apo e doni gjithcka gati e ne menyre te menjehershme? Asnje nga ato qe thua ti me lart nuk realizohet, per shume arsye. Ky eshte problemi? Kjo e ben te keqe Shqiperine?

Per mua personalisht ajo qe realisht mund te behet eshte te lehtesohet levizja midis dy vendeve e njerezve dhe e mallrave, te hiqen doganat, te shkembehen punemarresit, te shkembehen studentet. Ky eshte minimumi qe duhet bere dhe gjithcka fillon nga kjo. Qofte ky nje bashkim ne te ardhmen apo qofte secili zot ne shtepine e tij por vellezer ne gjithcka tjeter.

machitewa

Te them te drejten, argumentet tuaja, ishin mjaft bindese. Une ne kete diskutim kam mbetur si i dhjere. Nuk dij as cka te them as si te pergjigjem.

Per te mbetur brenda temes, ne kosovaret ketij zaimit qe mohon shtetin e kosoves, ia kemi treguar kufirin te thana, e kemi shpallur non grata.
I kemi edhe ca shkije qe na bejne telashe ne veri te kosoves, prandaj nese keni mirekuptim ju te tiranes, mos na lodhni b*then te merremi edhe me ju.

Momo

Po ndoshta edhe ke mbetur si i dhjere, perderisa sa vjen e behesh me agresiv. Mbrojtja me e mire eshte sulmi (apo ofendimi ne kete rast). Vazhdo, nuk po te lodh me.

Tirona-4ever

Pjeter, se ti ke dhe muhabet me Ramen. Amon thuj se mos na rref nei nga kto gazetaret. Jo per gjo po e qujn veten komb tjeter e ne Okb zgjidhet davaja.:stuck_out_tongue:

Whitesnake

CFARE LESH KOMBI …guri themeltar i komb shtetit vdiq ne 1468-en …kur nderroi jete Gjergj Kastrioti… si Shqiperia si Kosova…,.procesi i komb-shtetit nuk realizua asnjehre me pushtimin osman …difiniconi i komb shtetit mbas revolucionit francez nuk u relizua kurre ne Shqiperi …gjuha e shkruar u relizua shume vone dhe nje pjese e madhe shkruanin turqisht , flamurin e Gjergj Katriotit e percaktoi Austiria se per shqipfolsit ishte Sorra e Zeze kristiane…kufijte imagjinar si pirdhte askush se ishte placka e luftes perandorise osmane…konvertimi ne islam humbi trashegimin e pemes genealogjike …me mbiemra turq …pra humbi atoktonia dhe identiteti…plus hordhite turke-arabe qe u cvendosen ne Arberi…perdhunimet dhe nasakrat ne popullsine vendase ( merrni Shkodren dhe sot i ke lagjet e ndara…dihen lagjet me popullsi turke - arabe )…ase mos flasim per Shkupin qe ishte qendra e garzoneve turke per gjithe ballkanin …sot jane me shume turq se shqiptar…edhe Shqiperia dhe Kosova jane multietnike …Sot kemi dy shtete shqipfose te reformuar…komb-shtet nuk kemi pasur KURRE…nje shtet e percaktoi koferenca e Londres nje shtet e percaktoi po prap fuqite e medha Usa dhe europianet…UNE E REPSPEKTOJ NJE KOSOVAR ME KETE IDENTITET me flamurin e tij , dhe vendin e tij …ska lidhje fare me Shqiperine....edhe mjaft i fryte atij aktit pamvarsie se e dime cfare ndyresire ka qene Ismail Qemali , me cfare qellimi erdhi ne Shqiperi ..e me gjithe gjithe komplotin e Beqir Grebenese.... me mire ta nirrnin ne gjyq fuqite e medha dhe ta kishin varur ne litar.....foton eketij ndersires keni varur neper zyra sot ... dhe keni heq Gjergj Kastriotin....Sa kombin e Kosoves e pame mire kur edhi Edogani ne Prizren ""KOSOVA ESHTE TURQI""" dhe te gjithe duartokiten.....!!!! Neditet e sotme perplasjet filluar per shkat te skuadres kosovare te fubollit dhe fajin per kete e ka Tirana...se ne nuk kemi KOMBTARE por NACIONALE....(((((nationalmannschaft)))) i thote gjermani...ato gomeret e Tiranes duhet ta zhdukin fjalen kombetare nga qarkullimi…dhe lerini te qete kosovaret te ndertojne shtetin e tyre te ri…Ne jemi dy shtete…si Shqipria si Kosova pa KOMB-SHTET…pa identitet te kosliduar pa shtylle kurrizore…vetem sa na ka marre zvarre rrjedha e historise per interesat e te tjereve…PRANDAJ EGZISTOJME…VETEM SI SHTETE …!!! Kosova do jete gjithmone shtet me vete dersa brezat e ri dita dites do e njin si shteti ame , dhe jo Shqiperine…( Ja ku ekeni pamvarsine e Ismail PUSHTIT )

Whitesnake
Pjetermustakuqi

Lene, lene se i degjeneroi te shkretet. Gazetaret e Kosoves s’jane si kta te Tiranes,si fjala vjen,Fevziu,qe i thote kryeministrit genjen, ata kan vetepermbajtje dhe respekt per autoritetin qe perfaqson KM-ja,shto dhe ca doza te theksume inferioriteti,i bani Rama zhele fare. M’u dhimbsen. Ky palla pastaj,po,ky po t’vuni nerkam,t’qiu nanen,s’njef ky as limite, as autokontroll.

machitewa

Mbreme ne debat me analistet nga Kosova, mu per vete m’ka pelqy edi rama. Asnje verejtje.

Analistet qe kishte perballe, ne kosove, sepse nuk besoj aspak qe i njeh kush ne shqiperi, jane personifikim i snobit injorant.

del-ta

atë halil motoshjen e këtij maqitevës të kishte thërritur batoni! se këta kanë për bashkombas serbët dhe jevgjit!
mbas pakicës serbe,do të jetë pakica kosovare,ajo turke,e jevgjit. në zgjedhjet e tjera ,vinë shqiptaret e vv-se në pushtet! gagaçët e lidhjes demokratike jugosllave përfundojnë atje ku kanë edhe vendin- në halenë e historisë

machitewa

Del-ta, sa po verej nga komentet, ti qenke me te vertete nje patriot i madh shqiptar. Te pergezoj.

del-ta

edhe unë sdi si të përgëzoj ,megjithëse nuk di asnjë fjalë serbisht. dobro kosovska-pi ujë??

machitewa

Po, dukesh qe ke urrejtje te theksuar per armiqte e kombit shqiptar serbet greket turqit etj, gjithashtu verehesh qe ke nje mosdurim edhe per tradhtaret e kombit shqiptar.
Tipare keto qe i gjejme te misheruara edhe tek figura te shquara te historise kombetare shqiptare qysh prej Skenderbeut, Naim Frasherit, Gurakuqit, Nolit etj.

dafne

perrall nga projektet ne leter na sjell machitewa !
Sukese se jo mahi te shtetit Kosovar …?
p.s.
mire , mire , qenkeni shume mbas nesh ,se per letra te shkruara e te vizatuara e te arkivuara dhe Brukselit e Washingtonit se lere juve ju kalojme ne ketej . ,
s’paskem pse i xhelozojme kosovaret…

del-ta

bojo ramizi apo ramiz bojoviç?? kini nevojë për heronj për kombin me 6 a 7 yje(sa ka?) të kosovska-metohija. si do ja bëni?? ne ,me gjith dëshirë jua japim borxh esat toptanin dhe sali berishën. sakrifikoni edhe ju ndonjë buzhalë a matosh! se braçe rugovën ,megjithëse i barazlarguar,nuk e fus dot tek ky kombi yt! nuk kishte arritur deri aty jugosllavo-gandi!

machitewa

Dafne,
S’ka te beje aspak me projektet. Ka te beje me emertimet zyrtare.
Institucionet e mesiperme te Kosoves zyrtarisht quhen KOMBetare.
Vet hashim thaci sot po udheheq nje takim te rregullt te Keshillit KOMBetar per int europiane.
Me dore te vet ka nenshkruar ligjet per park KOMBetar, biblioteme Kombetare, teater kombetar.
Ndersa refuzon ekipin e Kosoves ta quaje ekip Kombetar ose kombetare. Tingellon “tronditese”, por nga sa me siper, logjikisht edhe flamuri i kosoves eshte flamur kombetar.

Ophiuchus

Si mund te emertohen ndryshe parqet dhe teatrot? Park shteteror? Teatri kosovar? Ekipi i futbollit ka plot mundesi emertimi, si psh “Perfaqesuesja e Kosovo*”.

machitewa

Le te quhet “teatri i kosoves”. Pse duhet patjeter te quhet kombetar?!

Btw, teatri kombetar i kosoves e perfaqeson kosoven neper festivale e gara nderkombetare. Dhe ketu ti je ne rregull qe kosova prezantohet me karakter kombetar, ne titull. S’qenka problem.

Ekipi kombetar i kosoves, qenka problem?!

Ophiuchus

Pyetje: kur i eshte dhene emertimi teatrit, ne cilin vit? Perpara apo pas shpalljes se pavarsise?

BeluliXVI

ne rastin e Kosoves ato duhet te quhen: park publik, biblioteke publike etj… -nese vertet e ndjejne qe jane institucione te perkoheshme sepse keshtu e do gjeopolitika e momentit.

machitewa

Une besoj se e kuptoj qellimin e pyetjes qe ben. Ne ate qe aludoni ti, edhe beluli me poshte, keni te drejte.

Por, duhet te pajtohemi per nje gje te pakten, se jane edhe keto dokumentet zyrtare qe solla.
Ato qe flisni ju, i gjejme neper llafe çajtoresh, restorane, zemra etj. Ato qe flas une i gjeni neper dokumente zyrtare, ligje e institucione. Edhe po u pajtova me ju, nuk ndryshojme faktet.

Ophiuchus

Pergjigju! Ne cilin vit?

dafne

(te kesh parasysh qe jam jashte rrjedhave te politikes se shtetit tend)
por
nese nuk gabohem , kombetare nenkupton ''national = nazionale , apo ?
Atehere ne rregull eshte presidenti i shtetit tuaj , punon me standart evropian .Njejte si ne gjithe boten ;parku , teatri , aeroporti , urat , objektet sherbyese marrin termin nacionale, jane instutucione publike ne sherbim te mases .institucione sherbyese por jo ligjevense - .
Por te thuash qe Instutucionet shteterore zyrtarishte quhen kombetare, me duket jashte standartit qe ju kerkon ky integritet evropian .

.

machitewa

Emertimi inicial ka qene “teatri krahinor i kosoves”. Menjeher pas clirimit eshte emertuar “teatri kombetar i kosoves”.

Qe te jemi te kjarte: ne kosove, gjithmone, cdo gje qe eshte emeruar “kombetar”, eshte menduar “kombetar shqiptar”. Ne mund ta kuptojne keshtu edhe parkun e teatrin kombetar. Dmth kombetar po, por kombetar shqiptar, jo kombetar kosovar. Une edhe personalisht gjithmone keshtu e kam perjetuar dhe kuptuar.

Besoj, shume do te ndihmonte ketu perkthimi i termave “national” dhe “nationality”.

Ophiuchus

Nuk kam nevoje per ndihme, aq me pak ne etimologji. Ty ndoshta do te te bente mire te studioje ndryshimet mes “nationality” dhe “citizenship”.

Pra per teatrin u sqaruam.
Parkun s’po e permend fare sepse besoj se behet fjale per parkun e bjeshkeve, i cili eshte tamam kombetar sepse merr pjese dhe Shqiperia ne mirembajtjen e tij. Madje mund te behet nderkombetar pasi edhe Mali i Zi ka shprehur deshiren per te bashkuar territoret e tij ne kete park.

Flamuri eshte disi me i komplikuar si ceshtje sepse u krijua enkas per republiken e re. Dihet qe ato yjet perfaqesojne etnite e ndryshme qe banojne ne Kosovo, pra s´mund te konsiderohet kurrsesi kombetar, per aq kohe sa “kombi kosovar” nuk ekziston.

Qe ta mbyll repliken me ty dhe me kete teme: nuk ka komb kosovar, ka vetem komb shqiptar!

machitewa

Ne cdo dokument zyrtar te republikes se Kosoves, ka komb kosovar.
Kete nese don mund ta ndryshojme, mohojme, luftojme, pranojme, injorojme, por pikerisht ne kete moment ky eshte fakt dhe realitet.
Sa per ato idilat me bjeshket e parqet, ok, edhe bjeshket e dalmacise jane bjeshke shqiptare, sepse iliret dikur kane… nejse, nuk e dij cka kane, por me nje detaj te vogel, jane prone e nje shteti tjeter.

Ophiuchus

M’bane kurioz Pjeter. Jam tu e pa transmetimin tesh. 15 min dhe ja ka lujt fene, ja ka mshel gojen. Asht njish.

BeluliXVI

kush nuk e kupton, apo nuk do ta kuptoje, qe kjo “shpikje e djallezuar” si fillim ne term “komb kosovar”, eshte me zarar dhe ne kohe ka per te çuar ne ndarje dalluese mes shqiptareve te Kosoves dhe Shqiperise, ne rastin me te keq eshte naiv, budalla !

-historia e shqiptareve e ka provuar njeher nje ndarje te tille, nga e cila ka humbur thuajse gjysma e kombit… e kam fjalen per arvanitasit e Greqise (kur as nuk kishte ende Greqi) ,nder te tjera, te djallezuarit pikerisht “emertimin” “shqiptar” dhe “arvanitas” shfrytezuan per tua mbushur mendjen atyre qe jane te dy popuj te ndryshem… dhe ja arriten deri sa i asimiluan ne grek.

Tirona-4ever

O Belul, eshte ushtria e kolltukxhinjve. Sajojn komb per ministrira, institucione, partira etj etj. rroga, pozita, e kshu me radhe. Po ne fund e ka popolo ne dore.

Edvini

Bota ty të njeh si Kosovo*. Nuk të njeh kush si Republika e Kosovës e as Kosova. Mos ia rrit mendjen vetes se po bie në gropë me fjalët e tua.

machitewa

Se pari s’ka asnje baze krahasimi me arvanitasit.
Ne kosove nuk ekziston mekanizmi represiv i nje populli tjeter me nje gjuhe tjeter.

E dyta, kosova dhe shqiperia, perveç gjuhes (kjo me hater, se e dini muhabetin), kane dallime. Sociale dhe kulturore.
Historikisht kemi jetuar dhe jemi zhvilluar te ndare.
Do te them edhe nje gje qe jam shuuuume i bindur: une personalisht e shoh shume me te mundshem greqizimin e shqiperise, ne jug, si dhe sllavizimin e italianizimin e tiranes, ne terma afatgjate, sesa ndryshimin e kosoves.

Kosova ka pase rast dhe e ka treguar te veten, me pashiq rankoviq tito e millisheviq mbi koke. Kosove mbeti. As serbi as shqiperi.
Shqiperia me nje enver te vetin u bene kaqusha vlladimira qytet stalina marenglenina, mao ce dunga, e njerez te paidentitet kombetar. Deri ne vitin 1999, ju, te skeletosur nga enveri, kur ne vriteshim e ndiqeshim per flamur kuq e zi, na pyesnit “ç’e doni kete lecken, ju keni vetura e shtepi, shume mirë jeni me serbin”.

machitewa

Ai qe me njeh, me njeh si republike e kosoves. Ai qe nuk me njeh, ose qe nuk don te me njohe, me quan serbi.

Tirona-4ever

C’mereni me kete o njerez. Te hapet drita jeshile* po kush po e pjerdh kete e shoket e tij. Minoranca do kete gjithmone, per kete jallane demokraci leftuam, tha. Deri atehere krimbi i mendafshit punon perdite.

*Se dhe per shtetin e Kosoves mendohej tabu gjersa Xhorxhua ia plasi ne Tiron (Tiron, jo Prishtine, kapish), kur ta shpallim dhe u bo.

machitewa

Shtet (nen okupim) u shpallem ne vitin 1990 ne. Lame zyrat e shkollat e serbit, hapen shkollat e spitalet tona, neper shtepi private e fshatra, por serbit ama i thame ncuk. Bushit plak i hyme ne white house ne vitin 1989 dhe i treguam pllanin,
Ti ne ate vit po spiunoje fshataret qe sabotonin pllanet e xhaxhit.

Tirona-4ever

Ama me pllanet tuaja paska ec Amerika. Pranaj ju paska inot Trumpi ju, s’paska faj.

Nje te drejte e ke, paskemi nje ndryshim te vogel. Ju (ti dmth me respekt) qekeni ftof mo keq se ne m’… Po kemi dhe ne te peshes tuj nenji Ngjel a NN.

machitewa

Ne pllanet tona ecen bijte me te ndritur e me te shkolluar te kosoves qe dijten te lidhin miqesi me imperialistet amerikane, armiqt e republikes popullore te shqiperise.

Edvini

Bota e njeh si Kosovo* Leni prrallat. Nuk je tue folë me barinj delesh këtu.

Edvini

Gjuha? Hera e parë që po dëgjoj që në kombin shqiptar u flitkan disa gjuhë. Kombi shqiptar ka një gjuhë, shqipen. Brenda shqipes ka disa të folme/variante. Në atë Kosovo* ka 3 variante/të folme sa për dijeni dhe ka pastaj dallime të folmesh nga qyteti në qytet. Gjakova, Peja, Hasi, Luma, Prizreni janë të ndarë në dysh. Nuk mund ta bësh gjakun ujë sado që të mundohesh ti e shkijet.

machitewa

Ti edvin, me zemer qenke patriot.
Nuk i kane munguar shqiperise patriote si ti, sado qe armiqte nder shekuj jane munduar ta zbrapsin.
Edhe neper komente kur te lexoj, ti seç ma kujton frymen qendrestare te ketij kombi.

BeluliXVI

ne fakt une nuk doja te pergjigjesha ty, por qofte edhe pa deshire po e bej qe te mos mendosh qe haperdimat e tua jane argumente , klasi, bindese.

ka shume baze krahasimi ajo qe them me siper per arvanitet sepse eshte fakt historik ! une kam pas kontakt me arvanitet edhe kam akoma, edhe me ka bere pershtypje justifikimi i tyre, ‘‘bindja e tyre’’ kur ju thosha: po ju flisni gjuhen shqipe , pse thoni qe nuk jemi shqiptar (apo nuk kemi prejardhje sqhiptare)… -jo thoshin ata, une flas ‘‘arvanitika’’ dhe sjam shqiptar jam arvanit !
pra keshtu nisi dikur me arvanitet… filluan ti bindin qe ishin popull tjeter dhe kishin dallim , madje nuk kishin te benin me shqiptaret. pastaj me kalimin e kohes kur zuri vend kjo, hapi i dyte: ua ndaluan gjuhen e tyre. dmth eshte e njejta si ‘‘kombi kosovar’’ qe po serviret sot… dhe e them me bindje te plote, qe nese kjo teori me kalimin e kohes do zere vend, hapi i dyte eshte gjuha… ja, shiko sa mire ti e ke ne mendje punen e gjuhes, kot se permende me siper ate, ‘‘me hater’’.:wink:

per ato argumentet e tjera pastaj, cfare te them… dallime sociale e kulturore ka ne cdo komb te Evropes, edhe te kombet me te zhvilluara si Gjermania , Italia, Franca etj, por ata keto dallime kulturore qe ne fakt i quajne diversitete kulturore, nuk u fryjne por perpiqen ti shohin pozitivisht si vlera qe pasurojne kombin. kombi pra nuk preket !
shqiptareve te Kosoves nuk ua mohojme dot meriten e madhe kombetare qe me heroizem dhe sakrifica arriten ti mbijetojne per gati 1 shekull represionit serb. -por ama duhet te dish qe kjo u be e mundur sepse ata luftuan dhe rezistuan si SHQIPTAR, jo si kosovar ! -perndryshe serbet ua kishin pergatitur planin djallezor dallues ‘‘shiftari’’ vs ‘‘albansky’’. por gjysherit e tu nuk rane ne kete gracke.:wink:

machitewa

Belul, une te falenderoj per pergjigjen.
Une jo vetem ne kete teme, ku si nga Kosova mundohem te sjell dhe te shterroj argumentet e mundshme ne dobi te debatit ne fjale, por edhe ne kete forum, nuk jam me mision, nuk me ben pershtypje aspak kush e fiton debatin, nuk jam per t’i mbushur a ndrruar mendimin askujt.
Nese nuk e ke verejtur kete, me vjen shume keq.

Nese ka dicka qe me intereson, ajo eshte fakti qe derisa ne shkruajme ketu Kosova eshte e lire. Per me teper e pavarur.
Nuk ka humbje identiti. As per ndryshim nuk behet fjale. Ne kete teme po, por ne realitet jo.
Po verej ketu, sa me pak qe eshte i informuar individi, aq me sulmon, aq me shume e “mbron” Kosoven.
Ajo qe po mbroj une ketu, eshte rrjedha e natyrshme e perpjekjeve dhe sakrificave te Kosoves.
Serbia pas viteve 80 ishte dorezuar ne luften per ta na bere turq sllav a dicka tjeter. Pasi u dorezuan ne kete, e pane si te pamundur, serbet zgjodhen vetem nje opsion ndaj nesh, zhdukjen fizike. Gjenocidin. Nderkohe ne shpetimin asnjehere nuk e menduam se na vjen nga shqiperia. Ishim realë. Nuk kishim kohe as te analizonim arsyet pse. Ameriken dhe evropen e pame si shpetim te vetem. Jane te dokumentuara deklaratat e para te lidereve tane kosovare ne ato fillime, fundi i viteve 80ta: “ne jemi shqiptare, jemi ne trojet tona. Nese ju insistoni ne mosndryshim te kufijve, zgjidhja minimale qe kerkojme eshte pavaresia. Maksimumi yne eshte bashkimi me shqiperine”. Porosia e miqve ka qene qe kerkesa per bashkim do te jete fatale per ju, ju kthejme shpinen.
Gjerat rrodhen sic dihet tashme. Me direktive te amerikes ne vitin 1991 ne kosova organizuam referendum, populli me 100% perkrahu pavaresine. Asnje 0% nuk kerkoi si opsion bashkimin.

Nuk eshte as qe karahasohet kjo me aravanitasit. Nuk ka mekanizem represiv ne kosove per asimilim a imponim identiteti. Kemi ne paralament parti legjitime qe ka ne program bashkimin. Kane edhe votues.
Kemi ne libra te historise te gjitha ngjarjet e figurat shqiptare qe femijet tane i mesojne lirisht ne shkolla, do t’i mesojne edhe femijet e femijeve te tyre te njejtat.

Gjuha gjermane ka dialekte te renda. Austria gjate gjithe historise e pati rrugen e ndare me shtetin gjerman. Pse nuk e humbi gjuhen???
Ku e bazon ti argumentin kur me thua “do ta harroni gjuhen”?
Si organizem te gjalle, gjuhen ose standardin me siguri dikur do ta perpunojme, pse jo edhe me komisione te perbashketa shqiperi-kosove. Sic bejne qindra shtete kombe qe kane gjuhe te njejta (shtetet e spanjishtes etj).

del-ta

këtu ka përgjegjësi e tij edhe shteti shqiptar i shqipërise. përrallat me integrim,me be,me një shtet ku luftohet ndjenja kombëtare,kanë bërë që trojet shqiptare të ngelen në mëshirë të sllavëve. ata po punojnë në prapaskenë duke përkrahur parti islamike,fondacione dhe gazeta krahinariste si dhe duke mbështetur partine jugosllaviste të mustafoviçit… ngurrimi i shqipërise për të folur hapur për kosovën ,i cili ndodh për shumë arsye po më kryesorja është frika nga etiketimi si nacionalist, ka bëre që tu hapet oreksi mbeturinave sllave në kosovë. me argumente boshe si_ i ka kaluar koha shteve kombetare,apo dhe karagjozlleqe të tjera . pra është koha që shqipëria të bëje te qartë interesin e saj per trojet e rrezikuara shqiptare. këtë nuk mund ta bëjne ata që i kapin ambasadoret për veshi.__

machitewa

del-ta,
Ti je kunder shteteve kombetare?
Ti je edhe kunder integrimeve?

Meqe je kunder shteteve kombetare, aq me teper qe u paska kaluar koha si karagjozlleqe, cfare shteti do ta besh ti shqiperine e bashkuar??? Meqe nuk i do shtetet kombetare?

Momo

Ose ti nuk e di si funksionon nje referendum, ose po i manipulon faktet sipas qejfit tend. Referendumi nuk eshte hartim, ku secili mund te shkruaje c’ti doje qejfi. Referendumi paraqet nje pyetje (apo edhe disa) per te cilen kerkohet pergjigje “ne favor” ose “kunder”.

A mund te me thuash cila ishte pyetja e referendumit te vitit 1991?

Edvini

S’kishte lindur atëherë i shkreti e nuk e di :slight_smile:

karlmarks

Kisha patur nje ide me pozitive per te intervistuarin e vidios me lart, por pas parjes dhe degjimit te vidios mund te them: “peme pa kokrra”! Nuk kap asnje aspek te historise se formimit te popujve! Nuk kap asnje aspekt te historise se formimit te popullit shqiptar! Nuk kap asnje aspekt te historise se Kosoves! Perserit po ate argument alla Albin Kurdi, qe con uje ne mullirin serb (ate nacionalist po e po), duke thene se kjo eshte mjaft e rendesishme per shqiptaret, ndaj eshte dhe duhet te jete e jona!!! (Bie fjala aty kur flet per Trepcen etj.) Flet per pune, djerse, gjak te popullit kosovar per te gjithe shqiptaret, a thua se Shqiperia sot ekziston nga fakti i kesaj pune, djerse dhe gjaku te shqiptarve te kosoves!!! Flet per bashkim te Kosoves me Shqiperine, si shtete sovrane keto, pa ditur budallai se Kosova akoma nuk eshte shtet i pavarur dhe sovran! Kosova eshte e njohur nga shume shtete te botes, por UNO (OKB-ja) akoma nuk e ka njohur. as pranuar, si shtet te pavarur dhe sovran. Arberi na tregon perralla nga e kaluara, duke na argumentuar se ky bashkim do ta bej zerin e shqiptarve me te forte! Une kam frike se tek shqiptaret akoma me shume do forcohet e kunderta, ky ze do te behet me anarshist dhe i pakontrollueshem, pra me i parendesishem ne bote, per t’mos thene edhe me burbulesk (agresiv si karkaleci), te cilin bota do e injoroje dhe shtype akoma me kollaj nga sot. Ky Arberi na parashtron plane “strategjike”, per takime te Tiranes me Zagrebin, Sofien, Montenegron, Sarajeven, por nuk na thote cila argumente do te paraqese para Europes ky grupim per t’iu kundervene Beogradit!!! Nga e gjithe biseda kotmesekoti e Arberit duket sikur politikanet e Kosoves nuk interesohen fare per panvarsine e Kosoves, dhe kete ka ngelur t’ua kujtoje Arber Zaimi!!! Oh Zot, si nuk doli nga Kosova nje shqiptar me tru! Gjen muzikante, poete, njerez te mire nga Kosova, por akoma jo nje me tru!

machitewa

Ne debatin publik ne ate kohe kur po diskutohej referendumi, asnje kerkese (zero) per perfshirjen e opsionit per bashkim.
Asnje.
Mirë une qe nuk e dij si funksionon nje referendum.

Meqe jemi: prej vitit 1945 ne kosove nuk ka pase asnje levizje per bashkim kombetar.
Gjate viteve 60-70 disa patriote te vertete shqiptar neper kosove e me ide properendimore, ishin per bashkim, por u shfarosen nga regjimi i titos e enverit. Gjithsesi mbizoteronin levizjet marksiste leniniste te frymezuara nga revolucioni rus dhe enveri, por ishin per republike ne kuader te jugosllavise.
Pas vitit 92 Ukshin Hoti pasi largohet nga ldk formon partine e tij unikomb-in, e para parti ne trojet etnike (duke perfshire edhe shqiperine) pas vitit 1945 qe ka synim bashkimin. S’ka marre asnjeher vota unikombi, here eshte shuar here riaktivizuar, pastaj vjen vetvendosje etj.

del-ta

ore ti i matoshit ,di të lexosh apo jo? them që këto argumenta i përdorin mbeturinat sllave në kosovë dhe (po e shtoj tani) sorrosistët në tiranë. unë jam për shqipërinë e madhe,apo etnike(megjithëse nuk më pëlqen fjala greke). jam që fillimisht kosova ti bashkohet shqipërise dhe gradualisht të punohet me radhe. më tutje maqedonia ,pasi shqiptaret të jenë bëre shumicë,dhe nëse do të kemi aftesine edhe presheven,çamërinë,e malësine. të krijohet shqipëria e 1912-s,të cilen për arsye që nuk është vendi këtu ti diskutojmë ,nuk e arritëm dot.
ky duhet të jete prioriteti ynë kombëtar. integrimi mund të vazhdoje paralelisht,sepse kemi akoma nevoje për të formuar shtet cilësor. unë personalisht nuk mendoj se do të antaresohemi ndonjëhere për dy arsye. e para se be-ja po shnderrohet në ish jugosllavi ,pra drejt shpërberjes, dhe e dyta mënyra sesi ne kërkojmë gati u lutur të antarësohemi,u jep evropianëve përshtypjen e një lypsari që kërkon antaresimin që ti bjerë qylit. pra shqiperia e 12-s duhet të jete strategjia jone afatgjatë,ndersa be-ja taktikë e përkohshme.

Momo

Kete thuaj: qe mundesia per bashkim nuk ishte perfshire ne referendum! Se me siper ke thene qe 0% votoi per bashkimin (e kjo eshte e gabuar!)

Pra, popullit kosovar nuk iu kerkua nese do ishte dakord te bashkohej me Shqiperine. Nese do i ishte kerkuar, me shume gjasa (se jam aq e zgjuar sa te mos flas me siguri absolute) do kishte votuar ne favor te bashkimit.

Arsyet e mos-perfshirjes jane te shumta. E thene shkurt fare, do ishte e tepert te kerkohej nje gje e tille. Do ishte te kerkoje qiqra ne hell. E parealizueshme sepse nuk do e lejonte njeri. Shqiperia ishte akoma e padale tamam nga komunizmi, Kosova serish ishte e panjohur si shtet i pavarur. E mos harro qe Shqiperia ka qene i vetmi shtet qe ka njohur pavaresine e Kosoves pikerisht pas atij referendumit te 1991-it.

Po gjeja me e rendesishme ne kete debat per kombesine eshte se ti, e te gjithe kosovaret, jeni me kombesi shqiptare. Komb kosovar nuk ka. Gjithashtu, keni nenshtetesi kosovare, per fat te keq jo plotesisht te ligjeruar dhe une ia uroj me gjithe zemer Kosoves qe te njihet nga te gjithe si shtet i pavarur. Se u bashkuam apo jo, pak rendesi ka.

machitewa

Tash ti po perjashton mundesine qe nje referendum mund te deshtoje. Nese je per bashkim, thjesht voton kunder pavaresise, edhe vazhdon perpjekjen.

Referendumin e 26 deri 30 shtator 1991, në të cilin për Kosovën shtet sovran dhe të pavarur u deklaruan 99,87 për qind e qytetarëve pjesëmarrës masivisht në votim. Në Referendum dolën 914.802 veta – 87,01 për qind e 1.051.357 qytetarëve me të drejtë vote.

Partia qe kishte ne program bashkimin ishte aty prej vitit 1992 deri me sot, nuk mori kurre me teper se 1%.
Kur vetevendosje mori prane vetes edhe projugosllave e bij te tyre, arriti 10%.

Momo

Po i ben lemsh gjerat. Njeriu voton per ate qe i paraqitet, e sidomos per vendime te tilla kaq te rendesishme nuk mund te behen bllofe se nuk eshte poker. Pavaresia (lexo: nga Jugosllavia!) ishte gjithsesi nje hap qe duhet te ndermerrej patjeter perpara cdo nisme per bashkim. Ka ca mekanizma ne te drejten nderkombetare qe pervecse ligjore jane mbi te gjitha politike (dhe ekonomike).

Ndryshime te tilla madhore ne kufijte politike te nje apo disa shteteve jane shume te veshtira per t’u realizuar. Eshte me e lehte te pranohet shperberja e shkeputja (nga nje shtet i madh ne disa shtete te vogla) sesa bashkimi (disa shtete te vogla ne nje te madh). Arsyeja eshte e vetkuptueshme: prishje e ekuilibrave nga krijimi i nje shteti me te fuqishem. Perpara se te kundershtosh duke na thene qe shteti shqiptar eshte gabel (sipas teje) po te them qe fuqia e nje shteti matet nga disa faktore.

Une personalisht nuk mendoj qe Shqiperia ka per t’u bashkuar ndonjehere me Kosoven. Por ama te mos harrojme kush jemi e nga vijme.

InkuizitoriMoth

jo vetem Zeqos, por me keni çare trapin edhe mua qe personalisht mendoj se ne te ardhmen do te kete nje konflikt te armatosur midis kombit kosovar dhe kombit shqiptar moj çati ku na mblodhe! per çeshtjen nderkombetare:

Kush i çau me teper trapin njeri jatrit!?

zeqo

Tersi, qe kur shkoj ne stadium e me pas ne Belgrade i futi shqipet ne sherr u bo nje muaj,Tori. Desh me u bo lider ballkani. Nmn kurre nuk shkeli aty, palloshi ne tre vjet kater here shkoj. edhe i thon comunistat udbash pastaj NMN-se. pffff.

zeqo
zeqo
zeqo

Te doli bllof komenti,Tori, ma hoqen, çudi s’ma fshine edhe kete tjetrin!:unamused:

zeqo

Ja prit edhe pak zeqo.

anon63896856

“ne fakt thelbi i debatit eshte politika… cila eshte poltika e Beogradit per Kosoven ? -nuk e njohim Kosoven ! dhe per kete ata kane shpikur tezen: qe per problemet me shqiptaret e Kosoves do dialogojme me Tiranen… pra anashkalohet dhe injorohet totalisht Kosova, qe eshte shtet i pavarur, duke e konsideruar keshtu Kosoven si pjese e tyre dhe shqiptaret e Kosoves si minoritet ne Serbi.”

Dikush nga shtypi shqiptar te lexoka e te kopjoka … :stuck_out_tongue: : http://shqiptarja.com/news.php?id_legami=221608

BeluliXVI

nuk eshte hera e pare qe bejne plagjat komenteve te mia…:smile:

Lizander

Mjafton me kaq. Mos u lodh me se e ke shkruar vete argumentin tone me te mire. Pra ti mer idiot, qenke i rrethuar nga shqiptare, por vete na qenke kosovar. Pra ne Presheve njerzit perpiqen per te drejtat e tyre si shqiptare, kurse ti na qenke prape kosovar. O debil, a e di ti qe Lugina ka qene pjese e “Kosoves”?
Po me qe paske qene kaq trim sa ke luftu me serbet per clirimin e Kosoves, pse nuk ke guxim te na thuash si e ke emrin? Po me siguri qe genjen paturpesisht dhe sic thote Edvini meriton nje plumb ballit se po shkel mbi gjakun a atyre qe u vrane per shqiptari.

Sa per te qenurit ushtar i Kosoves, mos ki merak se nuk te vje rradha. Nuk te lejon kushtetuta e Ahtisarit ta kesh ushtrine.

Lizander

Nese fakti qe dua shqiptaret te bashkuar, me ben tradhtar ne syte e tu, nuk e kam aspak problem te jem i tille per ty.
Ama nuk kam njohur askend qe te kete marre pjese ne luften e Kosoves dhe te mos e doje bashkimin kombetar. Ti po pretendon se ke luftuar per pavaresine e Kosoves dhe se je kunder bashkimit. Beje pra publik emrin tend qe edhe ne ta dime se sa te verteta jane keto qe po thua. Ose te pakten na trego me ke e per ke paske luftu.

Sa per idiotllikun tend nuk kam c’te bej, se ta thashe per nder. Se ne fakt ti je maskara dhe injorant bashke. Se te thuash qe je me etni shqiptar por me komb kosovar kjo eshte idiotesi. Po ashtu te pretendosh qe nuk paska pasur kurre dy shtete me nje kombesi eshte te mos njohesh as historine afatshkurter europiane. Mos ndoshta nga 45-90 u krijuan kombi federalo-gjerman dhe ai demokratiko-gjerman?

Sa per ate plumbin ballit, dije qe nuk eshte kercenim, por premtim. Po une te pakten kam b… te ta them me emer e mbiemer. Kurse ti kerkon te percash shqiptaret duke u fsheh pas nje nickname. Dhe ky eshte maskarallik.
Tradhtar nuk kam si te te quaj sepse per mua ti i sherben vetem te interesave te asaj qe mund te jesh ne fakt, nje agjent serb i infiltruar, qe shqipen nuk e ka mesuar fare ne Kosove.

machitewa

Meqe bari ku po pij kafene tani, quhet skenderbeu, une si agjent serb te qeras ne emer timin me nje pije aty ne tirane, bar “zdravko”.

Emrin e mbiemrin mund ta kishe edhe “liza kallashja”, so what? Kjo eshte sakrifica jote me e madhe ne jete per kombin, te shkruash me emer ne faqe interneti.
Btw, sa tastiera i ke hargju deri sot per ceshtjen kombetare? Thjesht jam kurioz.

Lizander

Sakrificat ne emer te kombit i pretendove ti. Une po dua thjesht te na bindesh qe ke luftu vertete sic pretendon. Fakti qe une shkruaj me emer e mbiemer tregon vetem se marr pergjegjesite personalisht per ato qe shkruaj. Kurse ti jo vetem qe perfiton nga anonimiteti por e keqperdor edhe per te uzurpuar meritat e te tjerve. Biles me keq akoma shkruan sikur perfaqeson ata qe luftuan e sakrifikuan, por ne fakt propagandon pikerisht te kunderten e asaj per te cilen ata sakrifikuan.

machitewa

Te thuash jam kosovar, nuk dmth jam serb.
Te jesh kosovar, dmth te jesh kosovar. Pike.
Per ty nuk do te thote asgje kjo, eshte normale, je rritur me hallin e radhes se qumeshtit, kur kosovaret po i rrinin karshi shkaut.

Nese vertet je patriot, dhe nese ti me te vertete e urren serbin ashtu sic thua, ti kosovarit duhesh me ia puthe koqet. Ama te dyjat. Kosovari me trup te vetin e te familjes se vet, t’i ka ndale tankset serbe mos te bejne durresin port serb, kur ty te kishte gjunjezuar nje gabel i mahalles, zani caushi.
Ndersa ti sot me quan serb. :slight_smile:.

https://youtu.be/5Ximkdp5WCE

Lizander

Ore mua mund te me akuzosh per glorifikim te luftes te shqiptarve te Dardanise, Ilirides, Malesise ne mbrojtje te Shqiperise. Une te quaj ty serb sepse ti i sherben interesave te tyre. Une nuk e kam pranuar termin kosovar qe kur ai term ka filluar te perdoret pikerisht ketu brenda kufijve nga halete qe une i kam me shumice ketu. Biles e kam refuzuar si term edhe kur perdorej thjesht pa te keq si “kollajllik” se pertonin me thone shqiptaret e Kosoves. E refuzoja sepse pikerisht nuk mendoj se ka ndonje shqiptar i Shqiperise te drejten te quhet shqiptar me shume se sa shqiptaret jashte saj. Perkundrazi per ata jashte kufijve une them se e meritojne me Sh te madhe se kane luftu me shume e jane persekutu per kete fakt. As mos prit pra qe te quaj gje tjeter pervecse klysh serb cdokend qe ben ndasi midis shqiptareve.
Dhe me qe ti s’ke nga ta dish, po te them qe cdo shqiptar i trevave jashte Shqiperie e konsideronte fyerje po t’i thoje kosovar, maqedons, malazez.
Sa per kongen shif flamurin dhe e kupton qe perdorimi i termit “kosovar” nuk tregon kombesi por thjesht krahinizem. Sa konge kane leberit per veten do kishin bo 7 kombe deri tani. Ilir Shaqiri kur kendonte neper Europe (une e kam taku ne Paris) ne mbeshtetje te UCK-se (per kete mori edhe statusin e veteranit) nuk thoshte kurre se ishte kosovar, por shqiptar.

machitewa

Une e kuptoj drejt turrin tend per t’u treguar shqiptar i madh. E kuptoj edhe bindjen tende kur patriotizmin e kupton te vishesh kuq e zi e te çirresh o sa mirë me qentë shqiptar ;).
Ma shkurt, patriotizem nivel xhestin biberi, pra, di edhe te behesh nervoz, te fyesh, perplasesh mikrofonin pertoke etj.

machitewa

UCK, dmth ushtri clirimtare e Kosoves.
E Kosoves.
A ka me thjeshte se kaq?

Lizander

A e kupton sa kontradiktor je me veten? Deri tani po me kerkoje ti puthja koqet “kosovareve” se ndalune tanket serbe te vijne ne Tirane. Papritmas na nxjerr se UCK paska luftu vetem per vete.
O KOQE po si te quhej UCT (ushtria clirimtare e Tirones). Edhe ajo e Lugines quhej UCPMB po car do te thote kjo se ata kane tre kombe, preshevas, medvegjas dhe bujanovcare?
Me qe emrin tat e ke sekret. Me thuaj disa emra njerzish qe moren pjese aktivisht ne UCK dhe qe nuk e konsiderojne veten shqiptare, por kosovare. Une kam njoft shume veterane te UCK-se qe me te drejte kerkonin shtetesine shqiptare dhe kam lobuar (pa sukses fatkeqesisht) qe te gjithe veteranet e luftes ne Kosove, Lugine apo Iliride, te marrin shtetesine shqiptare. Biles shume prej tyre me kane thene se kane turp te mbajne nje pasaporte me flamurin me pasword.

Se si e kuptojme patriotizmin ne, do ishte nje kenaqesi te na jepje mundesine te ta shpjegonim nga afer. Vetem na thuaj ku mund te te gjejme.

Donald_theClown

Durim t’modh ke ne ti ! :grin:

machitewa

Nuk e ndalem per tiranen, mbrojtem token tone te perjetshme, Kosoven. Fatkeqesisht per ju, ne kemi qelluar ne mes, t’ju veshtiresojme vellazerine me serbo-cetnike, bregovicet e zdravko colicet. Btw ti duhet t’i kesh balluket si te zdravkos, apo ndonje aty afer!?

E do nje kuriozitet?
Me shume kishte ushtare vullnetare britanik e gjerman sesa nga shqiperia, ne uck.

Te te pyes: c’po beje ti si patriot i madh gjate luftes se kosoves? Ku ishe? Po gjate luftes se presheves? Te ilirides?

Donald_theClown

A te them ene une i llaf qe ka icik lidhje me debatin ? Nuk du me mor ane se jam pak larg ksaj pune, por ne 91-92 isha ne Austri per gati dy vjet. Gjithe kosovaret qe takoje po i muhabet kishin : Me erdh shkjau me me kap dhe une ika nga penxherja katit te dyte dhe arrita ne Austri mbasi e kam hup Pasoshin etj, etj. Po te gjithe isoj. Doli i here nji muhabet ne TV ( se nuk merrshim dhe vesh mire gjermanisht ) sikur do i jepnin azil atyne nga Jugosllavia, vec kur dolen pasoshat . Kishim nji Ismail, e maj men si sot kur i deklarote te gjithve me pasosh ne dore : Po, po na jugosllav jena, bre … Kot per muhabet. Turqeta, Mono …

Lizander

Po ti ta kishe thone qe ne fillim qe e njifshe kete tocin mo nolt mer!

machitewa

Ta besoj. Te tille jemi te gjithe ne ne kosove. Mashtrusa.

Tregoja lizandrit kete kur ai genjen se ata qe ka takuar ky ishin teper patriote :smile:

AL88

Servia eshte emri qe perdornin bizantinet, qe ne ato kohe nuk flisnin e shkruanin greqisht por romanoi, per territorin ku banonin fqinjet. Serv - nuk besoj se ka nevoje te perkthehet.

Pjetermustakuqi

Gjok Beci,nje poet jo i panjohur nga anet e mija,ne kohen e luftes,shkrunte tekste per kanget patriotike te atij momenti. Kater kosovare,djem axhash ne Gjermani,ne nje club shqiptaresh nigjojne ni nga kto kanget dhe aty per aty vendosin me lan Gjermanine e me shku me luftu ne Kosove. Nisen te nesrmen direkt dhe mbrrijne ne Morine,ne pikat e grumbullimit te UCKs naten. Aty perballen me realitetin qe s’ishte dhe aq heroik, po kishte dhe shume pslliqe, qe atyne s’ju kishte shku menja. Therret njani tre te tjeret dhe shkojne e ulen menjeane. - Nigjoni or vllazen, - u thote - kushdo prej nesh qe shpeton gjalle prej ksaj lufte,amanet e ka; t’ja qije robt Gjok Becit. :joy:

InkuizitoriMoth

ha ha

Pjeter, po kjo pune ka ndodh gjithnje e me teper ne luftrat moderne qe kane zbuluar shkelqyeshem thelbin absurd te luftes. E fundit lufte ku akoma deri diku kishte dukshem heroizem kavaleresk ka qene Lufta e Pare Botrore, edhe kjo tallur rondshem nga Hasheku. Me pas ka pasur nje degradim te pershpejtuar. Kjo situate qe tregove eshte pershkruar e njejte nga Heminguej ne “Pse bien keto kembana” ne radhet e vullnetareve revolucionare ne Lufte te Spanjes, krahas ca situatave shume me te njyta dhe kriminale ku ishte me i rrezikshem miku se armiku.

Shif e shkruj edhe per luften absurde qe zhvillohet ne Peshk midis çlirimtareve te Kosoves, nuk merret vesh asgje, te gjithe herojte çlirimtare jane gati t’i hapin kafken njeri jatrit duke akuzuar sho shoqin spijun te serbit. Bo me lexu ndonje i jashtem qe nuk njef kontestin, rrezik mendon se epiteti “spijun i serbit” eshte ndonje vlere e larte dhe e vyer kombetare.

Edvini

Të thashë edhe në fillim, kur të bëhet ribashkimi, disa shqiptarë do të rrokin armët kundra bashkimit. E atyre nuk do t’u përtohet plumbi. Pa hatërmbetje. Thjesht po mbrojmë kombin e nuk na intereson kë kemi përballë.

zeqo

Do e beni dhe ju si komunistat me ballistat!?

machitewa

Po mbroni kombin a?!
Mrekulli.

A e din ku i bjen Presheva? Ulqini? Shkupi?
Dmth ato troje i ke ne duar te sigurta shoku edvin. Po t’i ruajne vucici gjukanovici e gruevski.
Ti dhe del-ta shih e mbushni armet per te luftuar ata qe hoqen serbine nga kosova :slight_smile:

Edvini

Jo, thjesht do të paqëtojmë ata që vijnë me armë në dorë kundra kombit të bashkuar.

Edvini

Ne luftojmë ata që duan të zhbëjnë kombin. Qofshin këta me gjak serb a shqiptar. Ne kemi zgjedhur llogoren tonë. Ju a e keni zgjedhur tuajën?

machitewa

Mos jeni ju qe para tre ditesh shpallet camerine shtet te pavarur dhe sovran?

Edvini

NE njohim vetëm një komb, kombin arbëror-shqiptar. Ti meqë do të jesh komb tjetër, je pushtues në tokat tona, dhe kundra vullnetit të kombit tonë në ato toka.

Tirona-4ever

Pjeter, meqe e hudhe gurin i pari, se mu po m’vite icik zor. Kur erdhen Kosovaret knej amerike, pata munci me nimu ca. Me tregote njoni, Uckja hudhte nje pushke e ia mathte e serbi vite e digjte katunin. Turp me e thone po gojet e liga tregojn dhe per partizont e Verit kshu storjesh.

machitewa

“Ju nga fillimi keni pasur në plan bashkimin me Shqipërinë, ju nuk jeni kosovare por shqiptare, këtu bëhet fjalë për pakicë kombëtare në vend të huaj që ka shpallur njëanshëm pavarësinë”, tha Daçiq

machitewa

http://www.insajderi.com/sali-berisha-ata-qe-e-duan-kombin-kosovar-kane-gjak-jugosllav/

Në një intervistë për RTV Dukagjinin, Sali Berisha është pyetur rreth konceptit të ashtuquajtur “komb kosovar”, derisa ka thënë se krijimi i kombit kosovar ka qenë një “marrëzi e Titos”, ish-liderit komunist të Republikës Federative të Jugosllavisë.

“Është një marrëzi e Jugosllavisë së Titos. Këta që pretendojnë për kombin kosovar, këta janë kryekëput gjak titist jugosllav”, ka thënë ai, njofton Insajderi.

Tirondon

“Shtetin dhe institucionet” ne funksion te kujt jane ?!*Ti do pergjigjesh -Qytetari.Po qytetari ku banon ti do pergjigjesh ne nje territor te caktuar. Pyetja ime territori kujt kombi I perket ose duhet ti perkasi ne rastin konkret ?Shteti dhe kombi jane dy nocione te ndryshme por por jo dy perfaqsime te ndryshme kur eshte fjala per zotrim territori.nepermjet shtetit keshtu e kuptoj une,

Tirondon

Teorikisht kjo qendron praktikisht e parealuzueshme pasi prona kaputalet dhe pasurite e kombit shqiptar nuk jane te unifikuar as te perqrndruar ne nje sitem pasi me shekuj keto jane degjeneruar dhe shperdoruar nga sitemet e kaluara. Vetem komunizmi arriti te unifikoj nje sitem I cili per hir te vertetes shpetoi kombin shqiptar nga coptimi I teritorit pra ruajti ne baze te sitemit pronen kombetare teritoriale panvarsisht ideologjise sunduese ai ruajti kombin shqiptar tani une nuk shoh ndonje siguri te madhe pasi mbrojtja dhe pasurite kombetare nuk jane ne duart e shqiptareve me fol drejt e me nejt skic nje shtet nje komb nuk ka per Tu arrit pa deshiren e fuqive te medha qe kontrollojne shtete te vogla si yni kur shqiptaret te bashkojne pasurite ne nje sitem te caktuar dhe te mbrojne pasurite kombetar te tyre athere do te arrihet bashkimi I madh! Dhe kur te mendoj shqiptari per shqiptarin athere mund te arrihet bashkimi por kjo eshte utopike.