Bukuria do të shpëtojë botën

101 postime 7174 shikime 4 mars 2017 në 12:08 e paradites
InkuizitoriMoth

Që prej Pranvera e Pragës (1968) është tepër e njohur dhe tepër e diskutuar shprehja “socializëm me fytyrë njerzore”, por është më pak e njohur përveshja e saj si çorap “kapitalizëm me fytyrë njerzore”, të cilin janë munduar ta praktikojnë dy pasunarë vizionarë italianë: Adriano Olivetti, prodhues i të famshmes homonime makinë shkrimi, dhe një ndjekës i tij: Brunello Cucinelli, prodhues veshje di marca prej lesh kashmiri. I pari kishte për ambicje “ndërmarrje e përqëndruar në komunitet”, ndërsa i dyti “ndërmarrjen e përqëndruar në njeri”; në fakt e njëjta gjë, siç është e njëjta gjë çfarë janë munduar të realizojnë. Nëse i pari është i rëndësishëm si pararendës (*), i dyti është i rëndësishëm se e nxjerr sheshit rrënjën e veprës së tyre kur nuk ndruhet të thotë se është vazhdimsi e frymës së dy shënjtorve të lindur dhe aktivë në krahinën tij (Umbria): shën Françesku dhe shën Benedeti. Vetë Brunello Cucinelli lutet çerek ore çdo natë pranë zjarrit të oxhakut, dhe merr vendime për ditën e nesërme.

Shën Françesku është i pari shënjtor që dashuroi natyrën, kafshët, bimët, tokën (të dy afaristët në fjalë fiksohen në “ide e teritorit”, ndërmarrja të pasurojë dhe të zbukurojë teritorin ku ndodhet), ndërsa shën Benedeti i pari që dashuroi punën; ideja koncentrohet në shprehjen e famshme të tij Ora et labora (Lutu dhe puno). Ndërmarja si institucion zanafillon me Rregulla benedetine, e cila organizoi dhe disiplinoi jetën endacake të murgjërve duke i ngujuar në manastire, që për kohën funksjononin si të vetmet ndërmarrje artizane ku ushtroheshin të gjitha zanatet artizane e bëheshin të gjitha shpikjet teknologjike. Evropa industriale moderne është vepër benedetine, për këtë arsye shën Benedeti konsiderohet shënjtori mbrojtës i Evropës Bashkuar.

Pa u zgjatur më tepër, tema mund të shtjellohet dhe sqarohet me tej me komente për të interesuarit. Hë për hë klikoni dy video, njëra më zyrtare dhe më formale, me vlerë për anglishtfolsit shqipëtarë që nuk ja thekin italishtes:

dhe tjetra më intime dhe me më teper informacion në gjuhën e tij amtare:

dhe një video tjetër ku Roberto Benin mban fjalë para Parlamentit Evropian për efektin beneditin ora et labora:

Trajnimi intelektual i Cucinelli-t ka qene kafeneja italiane e katundit, ku në mbrëmje mblidhen të gjithë bashku: te pasur, të varfër, të punësuar, te papune, të diplomuar, fermerë, punëtorë, katundare. Studjoi ne universitet per gjeometer, por nuk dha asnje provim, perveç gjeometrise deskriptive (njesoj si Steve Jobs student universitar arriti te beje vetem nje kurs kaligrafie disa mujor).

Fillimi historik i ndermarrjes pa asnje lek ne xhep; prodhimi i pare: pesë pulovër kashmiri, mbas 7-8 vjetesh ndermarrja prodhonte rreth 200 mije lloje te ndryshme veshjes prej kashmiri. Kompania sot ka rreth 1500 punonjës dhe operon në mbi 50 vende duke tregtuar kudo me sukses. Në vitin 2014, shitjet u rritën me 10.4%, dhe tani kompania ka një vlerë tregu prej rreth një miliardë euro. Ndermarrja e tij eshte e kuotuar ne bursen e Milanos, pra Cucinelli ka hyre ne klubin e miliardereve te zgjedhur, i gjashti ne Itali si pasunar.

Cuccinelli perdor 20% të fitimeve te ndermarrjes për shoqaten e tij jo-fitimprurëse ne mbrojtje te dinjitetit njerëzor, nderkohe paguan punëtorët e tij me paga 20% më të larta se standardet e industrisë analoge. Ne vitin 2012, pati nje mbifitim, te cilin i shperndau duke i dhuruar ne fund te vitit çdo punonjesi shumen 6 mije euro (tredicesima). Orari i punes: nga ora 9 deri në 17:30 fiks, absolutisht e ndaluar puna jasht orarit, me qellim per te ruajtur dhe racionalizuar energjine krijuese puntore. Nuk ka dallim rroge dhe vendi pune midis puntoreve te thjeshte dhe stafit te kualifikuar drejtues, punohet bashke ne komunitet dhe barazi.

Ndermarrjen e ka vendosur në një kështjellë të shekullit XIV te restauruar prej tij, dhe ekipi i ndermarrjes punon në mes kupolave dhe mureve me afreske. Kuptohet, per te ndikuar estetikisht mbi punonjesit.

Ne katundin e gruas se tij ka ndertuar nje kompleks arkitektonik qe përfshin një teatër, një amfiteatër, një lloj punishte-shtepi-shkolle te projektuar sipas modelit te bashkesive puntore mesjetare të artit dhe artizanatit (Leonardo ne te ri mesoi ne punishten-atelie te Verrocchio-s), ku mësohen teknikat e “punimit manual”, zhvillohen kurse ne anglisht, per arkitekturë, filozofi dhe kulturë e lartë humaniste; ka ne projekt ndertimin e tre parqeve natyrore ne zona industriale te shkretuara dhe shemtuara nga ndertime pa kriter (token tashme e ka blere). Të rinjtë që ndjekin shkollen-punishte (bazuar ne mesimet estetike te Morris dhe Ruskin) janë të lirë te zgjedhin të punojne për biznesin e tij ose për ndermarrje të tjera italiane. Kunder interesit te tij, nuk prodhon jasht vendlindjes tij te dashur, Italise.

Motoja e ndermarrjes tij eshte: njeriu është kapitali me i çmuar i ndermarrjes dhe fitimi nuk shihet si një qellim ne vetvete, por si një mjet për ta fuqizuar ndermarrjen dhe mundesuar punonjesit te jetojnë plotësisht në përputhje me natyrën, duke ndjekur “virtytin dhe diturine”. Cucinelli eshte i pasjonuar mbas leximit, nese nje liber i pelqen, blen 100 kopje, ben nje mbledhje me puntoret per te diskutuar bashke per librin ne fjale, pastaj i shperndan kopjet falas.

Ambicja e tij eshte te shese mall te vertete e te shtrejte qe nuk vdes kurre, psh një triko prej leshi kashmiri eshte shume e shtrenjte (rreth 1000 euro), prandaj nuk hidhet kurre ne plehra si triko najloni ose pambuku, shume shume i dhurohet nje tjetri. Malli duhet te kete bukurine e përjetësisë. Kjo eshte nje menyre per te luftuar histerine konsumiste moderne “perdor e hidh!”, pra prodhon mall niveli te larte, me koncept etik dhe estetik.

Motivi perse krijoi ndermarrjen e “perqendruar ne njeri” eshte biografik, ja ç’thote (kaq vlen per te kuptur gjithçka si shef kuadri):

Pjesa e parë të jetës sime janë vitet me të cilet ndjehem me i lidhur emocionalisht; atehere ne punonim tokën pa makineri, duke përdorur kafshë. Kështu kam akoma para syve dhe veshëve sensin e natyrës që ka permbushur tere fëmijërine time. Flas për vitet gjashtëdhjetë, kur Italia u modernizua dhe im ate, si shumë të tjerë në atë kohë, ëndërronte të braktiste katundin për të punuar në fabrikë. Mbaj mend se kjo përvojë me ka lene mbresa negative, sepse kur punonim token ishim gjithnje te qeshur, dhe arrinim të ngrinim syte nga qielli për të bere një pushim e për të folur rreth motit; dëgjonim kumbimin e këmbanave që njoftonin afrimin e një stuhie, dhe kjo ishte thjesht shumë romantike. Nuk është se nuk me pëlqente fakti që im ate u detyrua të ndryshonte ritmet e jetes dhe punes kur u punësua në fabrikë, por nuk duroja dot poshtërimin qe i behej ne pune. Nëse ju keni një punonjës në fabrikën tuaj dhe një ditë i afroheni dhe i thoni: “Ju nuk e kuptoni asgjë!”, në praktike eshte si ta keni vrare, sepse minoni autostimen e tij duke e lene pa dinjitet. Në qoftë se unë te respektoj, nderimi im ngjall tek ju ndjenjën e përgjegjësise, dhe në qoftë se ju ndjeheni përgjegjës, kjo stimulon shpirtin tuaj krijues, dhe atmosfera e bashkepunimit do të jetë shume më e mirë. Sytë e trishtuar të tim eti, kur vinte në shtëpi në mbrëmje mbas pune, kanë qenë një burim frymëzimi për mua, aq shumë sa që në moshën 15 vjeç vendosa të behem mbrojtës i dinjitetit njerëzor. Mund ta kisha arritur këtë objektiv edhe si fermer; nuk behej fjale per tu bërë pa tjeter biznesmen, por thjesht për të bërë të pamundurën në mbrojtje te dinjitetit njerëzor perreth meje.

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

(*) Adriano Olivetti është pararendës edhe i Steve Jobs (nga ana tjetër Cucinelli është i pashkolluar, njësoj si Jobs, vjen nga “kulturë e kafenesë”):

Per kë do të thellohet në temë (materiali është ne anglisht në fillim, dhe me pas edhe ne italisht):

http://investor.brunellocucinelli.com/yep-content/media/The_Rake_-_Issue_38.pdf

ACDC

Eh ceket,hingarezet apo polaket… sa para jane nga ne persa i perket identitetit kombetar.Ata e dinin qe nuk i Perkins in Lindjes dhe luftuan ashper kunder sundimit rus.
ndersa ne… pas Gjergjit te Madh kemi pritur me duartrokitje pushtimin italian,gjerman,jugosllav,Sovjetik apo kinez…
Cfare jemi Lindje apo Perendim?
As vete nuk e dime…

InkuizitoriMoth

acdc, po pushtimin amerikan, pse nuk e ve ne hesap?

Pjetermustakuqi

I lutna admineve te mos pranojne video ne gjuhe te jashtme,se ta zeme,mund te sjelle edhe Pjeri video ne hollandisht dhe Beluli qe mund ta merte vesh,s’eshte me ktu.

InkuizitoriMoth

o i zemruar, o mirditor 24 karat, edhe ti ankohesh qe je filoitalian filokatolik?

Te tre personat ne video, politikisht jane felore te majte katolike, si ty.

Pjetermustakuqi

Une flas parimisht,pse e kthen ne personale?

InkuizitoriMoth

nuk kom me ty, e kom personale me Belulin, qe Kinostudjo Shqipria e Re nuk ka ba nji film per Cuccinellin.

Pjetermustakuqi

Beluli megjithmen u afirmu si ndjekes i apasionum i filmave shqiptare,po ti s’ke pse e redukton prezencen e tij ktu,vetem ne shkembime batuta filmash. Ai ishte(eshte) i mencur per te repliku me kedo, sidoqe te ishte argumenti,po refuzonte te hynte ne gerr-merret virtuale, qe nuk jane te pakta mes tënë.

InkuizitoriMoth

jo me ç’ne, çfar gerr verresh thu ti. Ja psh ne kete teme nuk ka asnje gerr verr, ka vetem komente per te ardhmen e ekonomise, ndermarrjes dhe prodhimit industrial, lidhur me bukurine e teritorit.

InkuizitoriMoth

gerr gerr gerr

I monasteri benedettini sono da 1500 anni un esempio illuminante di che cosa significhi vivere e lavorare in un contesto dove tutti abbiano chiari finalità e obiettivi, ruoli e mansioni e sappiano fare della comunità il proprio punto di forza. Un’organizzazione perfetta che ha attraversato i secoli e che molte cose può dire al mondo manageriale, grazie alla corretta gestione di valori condivisi, a una leadership diffusa e alla capacità di far lavorare insieme persone motivate e consapevoli delle proprie responsabilità. La Regola di San Benedetto è stata per secoli il faro di questi monasteri e ha saputo irradiare buon senso unito a un’estrema concretezza. Oggi rappresenta un richiamo forte alle radici comuni del vivere organizzato, alle sue regole di appartenenza può contribuire a ridare slancio alla vita aziendale e al governo delle imprese. Premessa di Roberto Comolli. Prefazione di Giuliano Vigini.

Xixa-g

Kapitalizëm social me çibuk!

InkuizitoriMoth

InkuizitoriMoth

apo do ket ngambrapakapitalizemngaparasocial?

Xixa-g

kjo e fundit është një pipë - jo çibuk.:joy:
(bile as pipë s’është sipas diçiturës)

dasara
InkuizitoriMoth

Xixa-g

Rrnofsh or Inkuizitor! Për hatrin tënd fitova një stemë “emoji i parë”.
M’a merr mendja diçka si “Zogu i Parë”

Si zakonisht, kur vjen rasti për këtë të mallkuarën kulturë:

një “nazist” debaton me një “komunist” në ishullin e shkretë PPU

InkuizitoriMoth

tani ke per te fitu shume, fitorje mas fitorje, koment mbas komenti.

InkuizitoriMoth

InkuizitoriMoth

InkuizitoriMoth

InkuizitoriMoth

InkuizitoriMoth

InkuizitoriMoth

xixe, qe ku e ke nje pergjigje me organ gjenital mashkullor, ndryshe nga spanjolli qe me propozove, e jipte me vagine:

Brunello Cucinelli ad una convention MPS il 20 febbraio 2016 si lascia andare e spiega alla platea che cosa ha detto ad una banca durante l’illustrazione di un progetto. Rivolgendo alla traduttrice: "Traduci pari pari. E’ facile scopare con il cazzo duro, prova a scopare con il cazzo moscio".

Pjer

I nderuar Inkuizitor, ketu une nuk marr vesh se perse po behet fjale, ndigjoj italisht por s’po marr vesh gjo. Keta italianet flasin shume (nuk ka asgje te keqe) por i meshojne shume gjithshkaje qe eshte italiane, gje qe me le te dyshoj se jane pak megallomaner/mendjemedhenj, per te mos thene arroganter.
Mund ta kem gabim, me korrigjo. Ketu tek keto vidiot, do ishte mire te shpjegoje/perktheje diçka ne shqip.

InkuizitoriMoth

kjo nuk eshte nje lope!

InkuizitoriMoth

InkuizitoriMoth

I nderuar Pjer, na i çape buke edhe ti:

Trajnimi i Cucinelli ka qene kafeneja italiane e katundit, …

(kete koment e trasportova siper ne shkrim, keshtu shkrimi behet me i plote, dhe hiqet zhavorr i kote nga komentet duke kursyer hapsiren)

InkuizitoriMoth

Se harrova me thene me kryesoren:

Ne vitin eskatologjik 2020, Cucinelli ka ne plan te beje nje istalacjon artistik gjenial: do te therrase ne ndermarrjen e tij disa shkrimtare spanjolle ngambrapamoderne, dhe ne pranine e tyre do te hedhe nga skelat e keshtjelles se shek. XIV (ndermarrjes) te tere punonjesit e tij si domate te prishura ne asfalt, dhe mbi gjakun e tyre do te shkelin takat e kepuceve te grave sentimentale top-model veshur me triko kashmiri.

Pjer

Flm, per informacionin Inkuizitoro, per trikot me lesh Kashmiri kam ndigjuar dhe pare edhe nje dokumentar, veç kjo kulture e ketij biznesmeni, nuk ekziston tek biznesmenet e tjere italiane.

InkuizitoriMoth

origjinaliteti i shpikjes tij, dhe i suksesit si risi teknologjike: eshte i pari ne bote qe ngjyrosi leshin kashmiri.

Pjer, nuk na the asnje mendim ekonomik per temen, ne s’te mbajme kot per ekonomist t’moth, si profet i te ardhmes te arte (te florijte).

Pjer

Si ekonomist po ta them, qe e ardhmja nuk eshte e arte/florinjte, por e hekurt/zymte :smile:

InkuizitoriMoth

atehere si katuar interneti po te them: na rrufsh trapin megjith profecite e tuja!

Fol or burre ndonje mendim teknik ekonomik per temen, ç’merresh me profecira eskatologjike!?

dasara

Ka mbaru per gjeometer dhe ka lene inxhinjerin ne vit te trete …

Titull i bukur Idioti i Dostoevskijt…
Muhabet shume i gjate ky …gjera te bukura ka pasur dhe ne paganisem para lindjes se krishterimit …
Gjithe fajin e kane ata perandoret ilir :stuck_out_tongue: bota do ishte me e bukur e liberale pa fete …

InkuizitoriMoth

po po dasara, daha ma e bukur do te ishte edhe pa paganizem fare, gjendje e lire majmuni ne natyre, ha banane e hiç mos e vrit menjen me fera dhe paganizma (qe ishte nje lloj feje, biles fe tamom).

dasara

Djalke nuku kam kohe te rri ne forum …edhe kerkon te marrim pjese ne teme dhe i banalizon temat me bananet …
ku te vete njerzimi pa bananen si do shtohen …he xhan mos harro kete faktor te rendesishem…
plus qe bukuria eshte dashuri …dashuri per çdo gje te bukur …

Paganizmi është një emërtim përmbledhës për sistemin e praktikave burimore tradicionale, dokesore e folklorike të një populli, kryesisht përpara se këto të asimiloheshin ose ndryshoheshin nga feja. Duke qenë se si i tillë emërtimi merr kuptim të ndryshëm në vartësi të gjeografisë dhe kombit përkatës, më poshtë trajtohet kuptimi i paganizmit shqiptar.

Paganizmi është hyjnizimi i vetive të natyrës dhe të njeriut. Zotat në paganizëm përfaqësonin përkatësisht lumenj, qiell, tokë, dete, pyje, ara etj. si dhe urrejtjen, dashurinë, dijen, gjakftohtësinë, frikën, trimërinë, shkathtësinë, plogështinë, aftësinë, pamundësinë, urtinë, etj.

Në dallim nga fetë meslindore (nëse merret kjo si kristalizim i monoteizmit meslindor që përcaktohet si besim i verbër në absurd a pakuptueshmëri), paganizmi nuk shtron çështje besimi, por hyjnizon (pra, shpreh në formë zotash) natyrën dhe veçori të tjera të realitetit, për lehtësi interpretimi. Ai përbën mishërim të vetive e ndjesive, antropomorfizëm në shprehjen, shpjegimin dhe interpretimin organik të natyrës dhe dukurive.

Paganizmi shihet dhe praktikohet për funksionin kryesor që ky ka, rregullimin e jetës personale e shoqërore sipas një rendi natyror, me anë të ritualeve dhe studimit të natyrës dhe, në dallim nga fetë meslindore, nuk ka në vetvete për bazë besimin në “zot” (ndonëse ky mund të shërbejë si mjet për disa nga praktikuesit), sesa pikërisht shprehjen e dukurive në formë zotash, ndaj dhe për shkak të kësaj strukture të veçantë nuk përfshihet nën teizëm.

Paganizmi gabimisht i quajtur “politeizem” nuk ka te beje me adhurimin e shume zotave. Vete natyra eshte zoti, dhe cilesite kryesore e te veçanta te natyres si dhe idealizimi i vetive njerezore idealizohet ne “zota” qe thjesht kane vlere simbolike per respekt te forcave te natyres.
Ajo qe nje mendje e ngurte dhe e dogmatizuar shikon si politeizem ne fakt eshte thjesht liri besimi dhe interpretimi i natyres. Kjo thjesht tregon nje emancipim te jashtezakonshem ne paganizem, sepse paganizmi nuk mbyll syte para realitetit, nuk eshte i verber. çdo njeri eshte unik, ashtu si çdo gje ne natyre, dhe çdo njeri shikon boten dhe e interpreton ate ne menyre unike.
Zotat jane idealizime te parimeve baze, ligjeve dhe fenomeneve natyrore, pse jo dhe ndjenjave njerezore.

Nese shohim me kujdes doreshkrimet pagane, mesimet e trashegimtareve te kesaj tradite te larmishme, do te shohim se nuk ka dogma apo ideologji te ngurta.

Bota do evolonte …mos ki merak ti …

Pjer
InkuizitoriMoth

paganizem ti, dhe kushdo tjeter, mund te quash ç’te duash ne epoken e lirise pagane ngambrapa, mund te quash paganizem edhe doket e paramecit dhe amebes. Por paganizem origjinalisht quhet mitologjia greke (me origjine pellazge nga fisi ilir i dasareve), e cila ishte fe gjithashtu (i njejti problem perseri se çfar nuk quhet fe ne epoken ngambrapa, edhe komunizmin e kan quajtur fe, fe ateiste, edhe ligjet e bordellos se sotme quhet fe demokratike futja pordhes ngambrapa).

Besimi i grekeve te lashte, trasheguar nga romanet, ishte fe me te gjitha letrat sipas rregullit, kishte parime, ndalesa, sakrifica ne altare, martire, objekte kulti, toka te shenjta, te gjitha çfar kishte edhe krishterimi dhe çdo fe tjeter klasike. Kur krishterimi e nxorri jasht loje paganizmin, e paraqiti si satanizem, te krishteret i gjujten me shkelma boleve paganeve, njesoj si sot demokratet i gjujne me shkelma boleve komunisteve (ne fakt i gjujne me shkelma boleve te veta, sepse nuk ka mbetur asnje komunist per be).

InkuizitoriMoth

feja pagane e fisit ilir te dasareteve:

Pjer

Inkuizitoro, thash se u sherove o burre, nuk e kuptove qe ishte shaka, duke perifrazuar shprehjet e tua; arte, te florinjte. Si duket nuk qenke sheruar plotesisht.

InkuizitoriMoth

Nuk e mendoja kurre qe ne kete teme, me interesantja dhe e vyera qe kam shkruar ne Peshk, te mos kishte asnje diskutim te hajrit. Qofte edhe nje pyetje per se mbari, nje mungese totale interesi. E shof qe jam lodh kot, por kam frike se edhe jasht Peshkut nuk kupto gjo njeri nga kjo teme.

Pjer

O i modh, nuk e kupton, se ka tema qe shume ketu nuk i kuptojne apo nuk kane interes. Gjerat jane relative ne kete bote, ajo qe ty te duket interesante, tjetrit i duket aspak interesante, dhe anasjelltas, ajo qe tjetrit i duket interesante, ty te duket jo interesante. Nuk ka asigjo te keqe ketu. Nuk eshte per ta dramatizuar, çlirohu.

Xixa-g

Inkuizitor,

Jam i mendjes se indiférenca e publikut është një atribut i natyrshëm i çdo vepre apo prodhimi artistik serioz ndërkohë që shfaqja më sublime e kësaj sjelljeje - natyrisht dëshpëruese në sytë e autorit të ngratë, është mungesa e çdo komenti mbi të.
Në këtë rast, vepra apo prodhimi ka arritur atë pikë sipërore të pakthyeshme, ku masa e spektatorëve apo lexuesve, si injorante e thellë që është, hesht pasi s’merr vesh asgjë… ndërkohë që ajo pakica e papërfillshme e njohësve të kualifikuar hesht pasi s’di ç’të thotë më shumë nga ç’është thënë.

Zgjidhja më e lumtur për të gjithë popllin spektator është ajo shurrtorja e pështirë postmoderne e Deschamps: me banalitetin e saj ajo tërheq menjëherë syrin e injorantit, ziliqar që s’mundi t’i shkonte në mendje kjo ide, dhe ngacmon nervat e eruditit, duke e ftuar të pshurrojë në të…

machitewa

Kjo “bukuria do te shpetoje boten”, si shpresë shkon shume me “Zoti te dhashte” te Migjenit.

InkuizitoriMoth

falemneres!

InkuizitoriMoth

Kete shprehje e ka thene Dostojevskij, kuptimi i saj nuk ka te beje fare me te tera ç’ka thene Migjeni. Ne fakt ka te beje me nje debat qe kemi bere bashke per perfeksionin, te cilin debat e fitove ti, meqe solle shembuj me aeroplane bombardues perfekte B-52.

Ja psh çfare thote Aleksander Solzenicin lidhur me kete muhabet:

It is vain to affirm that which the heart does not confirm. In contrast, a work of art bears within itself its own confirmation: concepts which are manufactured out of whole cloth or overstrained will not stand up to being tested in images, will somehow fall apart and turn out to be sickly and pallid and convincing to no one. Works steeped in truth and presenting it to us vividly alive will take hold of us, will attract us to themselves with great power- and no one, ever, even in a later age, will presume to negate them. And so perhaps that old trinity of Truth and Good and Beauty is not just the formal outworn formula it used to seem to us during our heady, materialistic youth. If the crests of these three trees join together, as the investigators and explorers used to affirm, and if the too obvious, too straight branches of Truth and Good are crushed or amputated and cannot reach the light—yet perhaps the whimsical, unpredictable, unexpected branches of Beauty will make their way through and soar up to that very place and in this way perform the work of all three.

And in that case it was not a slip of the tongue for Dostoyevsky to say that “Beauty will save the world,” but a prophecy. After all, he was given the gift of seeing much, he was extraordinarily illumined.

Xixa-g

Të falemneres për Falemneres.
Por s’morra vesh, ishte për heshtjen apo për shurrtoren?

InkuizitoriMoth

per heshtjen.

machitewa

Problem.
Derisa e bukura kerkon sy si te Dostojevskit me shoke (qe zor se jane as 0.5%), e shemtuara ne bote rri si ne shpi te vet (keta 5000 vjetet e fundit).

InkuizitoriMoth

S’ka asnje problem po te dish se si punon Providenca.

Ja pra eshte pikerisht 0.5 perqindeshi motorri njerzor qe shtyn boten perpara ne kuptim providencjal. Sa ishin Jezui, Muhameti, Buda, Sokrati? 0.000000001 % ishin! Sa ishin shenjtoret? 0.5 % e popullates ishin! Gjithashtu martiret e kombit ishin 0.5%. Kjo po thuhet ne teme, shen Françesku dhe shen Benedeti ishin 0.5 %, te tjeret hajne pilaf me kabuni dhe i bijne qylit mbi kurriz te vuajtjeve te tjereve qe sakrifikojne nate e dite, biles edhe jeten. Per Olivetin dyshohet se e kane helmuar (vdiq papritmas duke udhetuar me tren) pasunaret e bankave qe i rrezikonte fuqine e bazuar ne shfrytzim e poshterim njerzor. Bankat i sabotuan investimin e nderrmarres se tij ne zonen e elektronikes dhe kompjuterit, po te kish ndodh ndryshe, fenomeni Silicon Valley do te kishte bere vaki ne Milano.

Adriano Olivetti dhe Cucinelli jane 0.5 %, te tjeret hane tajlateli ala matrinjana. E sigurte qe Olivetti dhe Cucinelli jane me te rendesishmit italjane te epokes moderne (edhe pertej Italise), te pakrahasueshem me asnje tjeter, por kjo do te kuptohet kur te marre fund shemtia dhe te fitoje Bukuria. Tani duken vetem vizionare te fryre ne tajare tip Dino Çiço, siç jane dukur gjithnje lajmetaret e te ardhmes te florijte. Sigurisht qe kete e bejne ne menyre jo krejt koshjente, dhe me ngerçe, sepse jane kristjane qe tentojne te shkojne pertej krishterimit, gje qe tentonte te bente edhe Dostojevsk skizofreni. Edhe Dasara kuptoi diçka rroma pertoma ne kete muhabet kur flet per paganizmin, dmth kthehet mbrapa ne kohe, ngambrapa ne kohe, ngambrapakrishterimit, problemi eshte te shkohet pertej krishterimit, si premton Ardhja e Dyte. Krishterimi nuk ka asgje te bukur, sepse nuk ka si te kete bukuri ne nje shemti kriminale si Kryqzimi. Jezui ne tere llafet e tij, nuk e permend asnjehere fjalen bukuri, Testamenti i Ri hesht per kete fjale. Nuk e them une, e ka vene re Ernest Renan per here te pare.

Prandaj une i hypa nje dite tajares dhe bera nje pelegrinazh ne fabriken-keshtjelle dhe qytezen qe ka restauruar Cucinelli, eshte pak a shume si te perjetosh te ardhmen. Harxhova ca pare, po ja vlejti si aventure.

dasara

Sa ja ben qejfin vetes je shume modest lol
shyqyr qe te kemi ty te kuptushem …e çfare kishte aty me kuptu …e kuptova shume mire prandaj te shkrujta per titullin e temes qe kete muhabet e kan levru dhe te tjeret …dhe e lidha me paganizmin se nuk jam dakort qe Benigni e fillon me bythe historine …duke e theksuar NJE ITALIAN … shen Benedeti…na paska shpetu lol
ti po te jesh i zgjut duhet ta kapshe qe te kuptova …por ti je mendjemadh …nuk do me komuniku si njeri po do me shit men qe di me shume se te tjeret …mu, nuk me ka len menja me u kap si ti rroba per toma dmth …unekur kam kohe me dal , dal per gallate e paqe… jo me u gric me dynjon …kshu çuni …ti duhesh te jesh shenja e atij qe punon leshin …qe ka nje shpirt te bukur dhe punetor (ai …jo ti… ) qe dhe pse se ka mbaru universitetin per mu nuk ka rendesi…per mu ka rendesi qe e do te bukuren ,eshte puntor dhe human…shenja e vergjereshes flet shume dhe punon shume …ti me teper ke, qe gricesh shume lol

zeqo

Tori, mbaje tashi, ta futi desara, lol.

machitewa

(Para se te hyj ne zonen “me ta dhi temen”), e pata llafin, meqe jemi te perqindjet, fakti qe njerezit e florinjte, me sy per te bukuren, mbeten gjithnje me pak se 0.5% i bie qe thjesht kane bere nje vrime ne uje (dmth ta kishin quar te pakten ne 12%).

Personalisht s’me rezulton se bota ka pasur nevoje per shpetim :). Per me teper, hasell hasell gazepi botes i ka ardhe pikerisht nga keta shpetimtaret, me jezus-kryqezata muhamed-xhihada e marks-komunizma.

InkuizitoriMoth

po o dasara ti ke kuptu ate qe aty s’ka asigjo me kuptu, qe Cucinelli eshte puntor leshi i rendimenteve te larta te kombinatit Stalin qe punon me leshin e boleve komuniste te rruara nga antikomuniste e oreve te fundit, 20 vjet mbasi ra komunizmi.

Un nuk mbaj pergjegjsi per italjanizmat e Benint, i cili e di shum mire, e shum me mire se bytha jote pa lesh si ta kesh, se shen Benedeti nuk eshte italjan, è un modo di dire. Fjalen e tij para Parlamentit Evropjan e solla vetem per te tregu se perse shen Benedetin e kane emruar protektor te Evropes Bashkuar, qe zhvillimi ekonomik, politik dhe estetik nuk vjen nga paganet, por nga shenjtoret.

InkuizitoriMoth

Nuk me duket kaq e veshtire per te kuptuar qe çfare ke te bukur, etike, estetike, logjike dhe me vlere rreth e qark teje eshte frut i mundimeve te 0.5 te popullsise. Ne bote ka progres, edhe progres estetik. Si nuk je ne gjendje te kuptosh dallimin estetik midis Benc-Mercedesit te axhes prej Gjermanie, nga karroce e tij rraka-zhdraka kur trasportonte patate per ne pazar te Prizrenit duke zbraz trasten e bajgave te kalit?

Pastaj une ne shkrimin e fresket Wabi-sabi dhe snobi-leku, te cilen ti e ke pelqyer, jam munduar te tregoj se mund te jete estetike edhe jo-estetikja, trashanikja, banalja (jo vetem ne Lindje, ne Perendim art brut dhe arte povera, pretendojne njesoj).

Pra qe estetikja eshte e jashtme, si Benci axhes ne Gjermani, por mund te jete edhe e brendeshme, tu i mbajt ere bythes kalit. Si çdo gje tjeter eshte çeshtje qendrimi, “per syte e paster, gjithshka eshte e pastert” (kontestizuar ne muhabetin tone: “per syte e bukur, çdo gje eshte e bukur”), ka thone njoni qe ishte 0,000000000000000000000001 % e popullsise. Per te kuptuar kete, duhet te kesh qendrim fetar, te perunjur, nuk kuptohet kjo gje ne bordello pseudodemokratike.

Neqoftese bota nuk ka nevoje per shpetim, atehere mbajeni ne tullum pallimin qe ju ka bere shkjau ne shekuj, dhe me kto men, dhe siç duken bathet e te ardhmes se hekurt profetizuar nga sumçja ekonomist i blogut, pallimi i ardhshem do te jete perfundimtar, s’ka per te ngel me njeri nga fisi i Dasareteve ne ato vise.

Tu ma dhi mu, ja dhi edhe vetes tende!

machitewa

Ok, se kontradikta do te shpetoje boten. :slight_smile:

Sjell si argument shpetimi te botes zhvillimin teknologjik (mercedes benzin me arme te shkaterrimit ne mase ngambrapa).

Edhe zanafilla e konfliktit me sllavin etj, fillon me ata shpetimtaret e botes pra (jezuskryq, muhamedxhihad, marksleninrusi, teorikë mendjendritur të shtetkombeve etj)

InkuizitoriMoth

sipas teje kush ka vlere, sepse ne listen tende i ke fut te gjithe variantet? Apo je budist?

Nuk di te kete kategori tjeter jasht kesaj liste, perveç axhes dhe mixhes tu krujt hunen e duke bo saçme mbi patatet ne tezge ne pazar te Prizrenit.

machitewa

Po pa kategori pra. Pa lista. Duke filluar nga koncepti i bukurise, qe eshte burim origjinal i fyerjes, poshterimit, diskriminimit, konfliktit etj.

Aquamarine

Bukuria eshte e vetmja rruge per shpetimin e botes. Deri atehere shpirtrat dinjitoze do te luten e do te urojne qe te gjithe me ne fund ta kuptojne se ka vetem nje rruge. Nese mungon kulti i dashurise universale, i projektuar tek njeriu si respekt dhe dinjitet, atehere asgje e bukur dhe jetegjate nuk arrihet te krijohet.

InkuizitoriMoth

po pate mundesi na e sqaro kete ide gjeniale qe nuk e kam degjuar kurre, e as ma merrte menja kurre se mund te ekzistoje nje e tille.
bej sqarim tamom, ose lene fare, se nuk kam nevoje per enigma te tjera.

machitewa

Jo, nuk di. Si duket ia kam fut kot. T’kerkoj ndjese.

dasara

U bo bytha jote me laku bythen time …
O ti koka e modhe e forumit, qe kalo dege me dege, tu u hap bythesh kot …vetem per inot te tjerve kundershto me poshte ,ato qe shkru me siper … te kam shkrujt dhe me siper ti nuk do me kuptu do me kundershtu …kupto ato qe do syma jote …
Shyqyr qe paska hap nje teme ti qe nuk e paska degju asnje njeri me pare ne peshk dhe jasht peshku lol
Non è certo un terreno vergine quello che si sta affrontando…
Mua nuk ka pse te me habise Cucinelli siç e ka habit tajaren tate qe e ke mundu aq shume me shku me e pa …se bota eshte e mbushur me bukurira kreative te njerzve te mençur ,te mire …(pa i hequr asnje merite dhe atij …) …qe nga krijimi e deri tani …dhe kete teme e kane be telef fillozofia,artet,letersia,sociologjia etj etj .Temen mund ta diskutosh ne menyra te ndryshme por nuk mund ta fillosh me san benedetin se je shume shume vone ne kohe …dhe mos manipulo …e kishe sjelle ti me pare fjalen e tij pastaj shkrujta une qe keto gjojna jane me te lashta …Kshu tina filloje me Platonin ,Homerin ,Aristotelin e vazhdo me tufen mbrapa …Edhe bazat e bashkimit ekonomik ,politik fillojne qe me Aleksandrin e Madh e vazhdojne me romaket …po ku di gjo ti ,ti di ato qe don me thene ti …
Edhe me Dardanet mos u kruj …kur dardanet kishin kulturen e tyre gjermonet varesh ne peme …

bradland

Doli nje me ne fund qe ja boka tikut rrup-sup .

InkuizitoriMoth

o debile gru qe as dy fraza tamon nuk di me shkru, o dodone pellazgjike ne krize menopauze qe nuk ke me nevoje per pampers, jom un qe kam fol i pari per paramecin dhe ameben te cilet e kane filluar te paret bashkimin ekonomik politik, shume me pare se fisi ilir i dasareteve.

InkuizitoriMoth

nuk e mbaj veten si me i forti rrupi supi, e di qe ka qelbsina dhe maskarej sa te dush dhe me fuqi qelbsinlliku dhe maskaralliku sa te dush, nuk ja del dot, e kan maskarallikun gjenetik, te trasheguar si pronat nga lashtesia e shekujve.

dasara

Zeqo Tori eshte ftof m’tajare lol

dasara

Bradland …i kam vjedh stilin e te shkrujtmes …nuk i bohet rrupi supi ketij se eshte shume rende …nuk behet me lol

dasara

pirdh pirdh se lirohesh lol
mund shkrush me veten tani …

Pjetermustakuqi

Ha mo Tiku qukapiku, qe me sqepin tan zemrak,cukit zemrimin tan idhnak, ma idht se zemrimi jem prej mirditori. :smiley:

InkuizitoriMoth

shiko se eshte e sata her qe ma ke bo borxh pa te dhene asnje shkak.

un i idhet mund te jem sa te dush, edhe me teper se nje mirditor, por nuk e kom per zanot te gjujtmen mas ferre ne prite sipas kanunit burrnor malsor.

gjithashtu nuk e kom per zanot pjesmarrjen ne lukuni, hesapet e kom tek per tek.

InkuizitoriMoth

Nje sqarim ne lidhje me titullin si shprehje e Dostojevskit, nuk eshte shpikja ime, eshte diviza kryesore e heroit te shkrimit:

Pjetermustakuqi

Po, po, ta kam ba me borxh,vazhdo ti. Ke cila lukuni bakam pjes un i here?! Une jam ujk i vetmum qe endem neper pyll. Ferren ngamrapa me kanu lene,mos u merr me te,s’ja ke haberin ksaj ane,por te therret urrejtja ne ket log - si te tjere - kunder malokerise,po ti e din qe une s’e rruj karin.

InkuizitoriMoth

Ferra ngambrapa si veti eshte infeksjon universal, e kane edhe fusharaket, malsia e ka ne kanun, sepse malsia konservon, dikur e kan pasur edhe fusharaket ne kanun, tani jane qytetruar, dmth e kane demokratizuar ferren ngambrapa, te vrasin ne menyre ligjore.

Kshu un nuk kam asgja me malsoret, perkundrazi. Dhe marr vesh nga mali me teper se banoret e tij, sidomos ata qe se rrujne karin, sepse s’kane perse, jane qose.

Qe ti ban pjese ne nje lukuni politike nuk perben sekret, pra zemrimi jot eshte me i qelburi, sepse nga natyra politika akoma eshte gjaja me e qelbur, pranej un i rri larg.

Me konkretisht, un kam nje grindje me nje person, dasaren, e ditur qe eshte e qelbur politikisht djathtas. Shiko komentet me siper se si te qelbur politikisht djathtas perfitojne nga rasti t’i hedhin benzine zjarrit (hesape te vjetra, plus qe 3 personazhet e levduar te temes jane pozicjonuar majtas). Normalisht dasara ju ben ledhe, lukunia u be. Tregues qe politika eshte e qelbur fare eshte se ti, megjithse qelbesh majtas, futesh ne pilaf kot duke u bere pjese e lukunise qelbur djathtas.

Pjetermustakuqi

Une majta qendrim ndaj nje komenti tan te vrazhde,krejt te paedukate ndaj nje femre, qe gjithsesi,hyn ne ringun e debatit me dorezat e fjalorit mashkullore pa e rrujt fare, dhe kete e bana me te kujtu se idhnimi spaska as krahine dhe nuk e ngrene folene vetem ne pullazin e shpise me nivel katuni si puna ime.
Pjesa qe munohesh me shpjegu punen e ngamrapa ferrres me malsor,thjesht vetedija jote don me bind vehten tane, se pavetedija qepare s’kishte te drejte.

InkuizitoriMoth

un po le me kaq, ke pjesa e kanunirt qe gruja nuk preket per respekt (por per te pallu, pallohet me kanun, e pa kanun).
Maje men per heren tjeter kte muhabet qe e ke perserit disa here, dhe un ta kam thene se nuk e di pse kruhesh kot. Vertet nuk e di, e ta kam thene se nuk te marr vesh, tani sikur i bi ne te.

Pjetermustakuqi

Je shume sonsible,Tiku,mer vesht. Je gati me vra veten per nje koment ne nje dite te trishtume marsi.:slight_smile:

InkuizitoriMoth

na rrufsh trapin dhe ti, se ta kam zgjat shume, koqe maloku me banim ne fushe.

Pjetermustakuqi

Ke marr fun. Me vjen keq.:persevere:

Dranja

Shyqyr që do vijë bukurija të shpëtojë botën dhe kushedi shpëton dhe temën në të njejtën kohë…

InkuizitoriMoth

po esht mush blogu gjithe maskarej provokatore ziliqare koqemaskarenj qe nuk dine me lidh dy fjale tamom.

Hajt ne ne t’satom ne ty dranje per 8 marsin e Leku dukagjinit, se nuk varet fati i botes dhe bukurise nga nje teme ku komentojne koqepordhat e zgjedhur te shoqerise.

machitewa

InkuizitoriMoth,
Tek ajo “koncepti i bukurise ne origjine eshte fyes, diskriminues, konfliktuoz etj”, e kisha llafin “ne jemi me te bukur se ju”, “banori i polisit me i bukur se barbari”, “ariani eshte me i bukur se cifuti”, “labi me i bukur se kokcepshi veriut” etj.

InkuizitoriMoth

Kjo pra ka ndodh gjithnje ne histori, ka ndodh dhe po ndodh edhe tani ne blog edhe ne kete teme:

njesoj si “koncepti i bukurise ne origjine eshte fyes, diskriminues, konfliktuoz etj”, edhe koncepti i inteligjences (edhe i miresise, dhe çfardo koncept tjeter pozitiv) ne origjine eshte fyes, diskriminues, konfliktuoz!!!

Eshte zilia motivi i historise se qelbur njerzore, shtysa e Revolucjonit.

Besoj se tani e kupton tani perse te shkerdhyerit gjenetike brez mbas brezi, handikapatet, koqemaskarejte etj, jane kunder ORIGJINES se koncepteve zgjuarsi, mirsi, bukuri? Sepse ju’a ka fajin kjo ORIGJINE per shkerdhimin, handikapatizmin, maskarallikun e tyre gjenetik brez pas brezi. Kjo eshte logjika e shkerdhhandikapatmaskarait.

Prandaj historikisht kush ka kerkuar te riktheje njerzit ne ORIGJINE, ne vlerat origjinale, eshte pare sikur te ishte Djalli vete, eshte vrare, helmuar, kryqzuar, pergojuar, peshtyre, braktisur, perbuzur, tallur!!!

Qenia e Zotit si origjine e inteligjences, mirsise, bukurise, eshte e padurueshme per njerzit, edhe si koncept.

Dmth nuk behet fjale per besime qe Zoti ekziston ose nuk ekziston si dikur, ose per diskutime agnostike te modes se sotme ngambrapa: ndoshta ekziston e ndoshta nuk ekziston, por qe Zoti nuk duhet te ekzistoje as si ide, ndryshe ne rezultojme legene, qenia e Tij eshte fyerje per ne!!!

machitewa

Mund te jetohej shume mirë e ne paqe pa ekzistencen e ketyre tre koncepteve. Si koncepte pra.
Ekzistenca e tyre si cilesi te ishte thjesht e natyrshme, e jo si dicka per t’u celebruar apo per t’u vene ne pah me definicionet sipas tekave te sistemeve e popujve (e bukura e tyre eshte e shemtuar etj).

Permende dhe Zotin, perfshire edhe idene e se bukures, idene e se mires… nuk e kane pasur kurre kapacitetin per t’u perçuar “ashtu siç jane” tek pranuesi. Kane lejuar mundesi te medha per t’u manipuluar. Si te tilla, jo te pastra, s’jane as perfekte, as shpetuese etj.
Mund te funksionohej shume mirë pa to. Gjithnje si koncepte.

InkuizitoriMoth

Shiko se megjithse flasim per te njejten gje formalisht, jemi duke fol gjera te ndryshme, bile te kunderta.

Konkretisht kur un flas per koncepte, nuk flas ne kuptimin qe i jep ti dhe epoka ngambrapa, si gjera abstrakte, si sajesa jo konkrete, kur se un flas per te kunderten, per koncepte ne kuptimin platonik te fjales, dmth qe konceptet jane reale, ekzistojne realisht, biles jane me reale se realiteti “thjesht i natyrshem” qe thu ti.

Qe ku e ke “konceptin” :stuck_out_tongue: e Platonit per realen, se kush eshte vertet reale:

https://en.wikipedia.org/wiki/Allegory_of_the_Cave

“koncepti” i qenies Zotit eshte me i thelle dhe me emocjonal se kaq, por kaq mjafton per intelektualet e mdhej mer jau qe e kan mush tumllas trurin me koncepte abstrakte, dhe zemren e kane bosh, ose te mbushur me vrer nga lengu i loqeve (ose lengu i asaj qetres).

machitewa

Zanafilla e dekadences se njeriut i faturohet Platonit. Pikerisht per ate qe po them une, sforcimin dhe futjen artificiale te koncepteve dhe Ideve (ideja e se bukures, se drejtes etj), duke thyer vullnetin e lire pergjithmone te njeriu.

InkuizitoriMoth

Po m’duket vetja si pun budalli qe po vazhdoj ket muhabet, kemi ngel si dy kukudhe ne nje teme tashme te harruar, po hajt mo me mire se me diskutu per palloshin dhe malokun si tani po bejne te tjeret intelektuale te shquar te Peshkut.

Kte po thu ti dhe pederastet ngambrapamoderne, kurse une dhe Platoni (me preçedence Sokratin dhe Pitagoren, dhe ca te tjere prekursore te pa njohur te kontinentit te zhdukur te Atlantides) po themi te kunderten, qe konceptet jane me reale se bota reale, dhe Platoni nuk shpiku dhe nuk sforcoi dhe nuk futi artificjalisht koncepte dhe ide, por zbuloi ide dhe koncepte qe ekzistonin me pare se te dilte Platoni nga pidhi i nenes se vet.

machitewa

Civilizimi perendimor (qe ti i referohesh ngambrapa e pederast dekadent etj) eshte komplet i ndertuar mbi doktrinen e krishtere qe eshte komplet e bazuar ne platonizem (tredhja e njeriut, apo vullnetit te tij te lire).
Platoni ka shpikur koncepte e ide te paqena, (nese do realitete paralele), duke mohuar tokesoren reale.

InkuizitoriMoth

un nuk i referohem civilizimit perendimor ne teresi si civilizim ngambrapa, un i referohem nje periudhe te caktuar, alias periudhes postmoderniste, te ciles i referohen normalisht shumica. Ajo qe bej une e veçante eshte se perkthej “post” me fjalen “ngambrapa”. Interpretimi eshte i lire, neqoftese nuk te ka tredhur Platoni vullnetin e lire, dhe te ka mbetur vetem funksionimi ngambrapa.

http://arkivi.peshkupauje.com/2016/06/retromania

shif se gjeta nje gjo t’bukur per perkthimin e fjales “ngambrapa”:

IT heretik - 8 Qershor 2016 - 00:56 permalink

Kete teme e kam hapur me qellimin e vetem qe termin shqiptar pa edukate “ngambrapa” ta perkthej ne latinisht me edukate “retro”.

http://arkivi.peshkupauje.com/2016/06/retromania#comment-1085285

machitewa

U mor vesh ajo ngambrapa, dihej. Kur ta do i referohesh ngambrapa meqe i bien b*thes, jane pederaste etj, kur nuk ta do e perdor per postmoderne.
Nejse,
Cilen periudhe te historise se njerezimit (ndonje civilizimi te caktuar) e konsideron ti te denje, dmth sipas kutit apo shijes tende?

InkuizitoriMoth

Mund te duket e çuditeshme, por periudha me e denje e njerzimit eshte pikerisht e sotmja, per arsyen e pergjithshme (abstrakte) qe e tanishmja eshte me e rendesishme se e kaluara dhe e ardhmja, dhe per nje arsye tjeter qe fatkeqsisht nuk mund ta shpjegoj dot pa te shpjeguar nje lloj kodi kulturor qe kerkon do kohe, dhe Peshku nuk eshte vendi per kete lloj muhabeti.
Eshte edhe nje varg i i nje poeti si ilustrim, por ma vone se tani kam nje pune.

InkuizitoriMoth

Wo aber Gefahr ist, waechst das Rettende auch.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aty ku ka rrezik, hedh shtat edhe çfare te shpeton.

Dranja

Ky principi i homeopatisë (pra që ajo që të sëmur mund të të shpëtojë nëse e gjen dhe e përdor me dozë pafundësisht të vogël) është i vështirë për tu kuptuar në një botë rritur me antibiotik. To be continued.

InkuizitoriMoth

ti gabove teme dhe e hodhe pa dashje aksidentalisht kondomin ktu, apo linku qe solle ka kuptim te thelle qe un nuk arrij ta kuptoj e te bej lidhje me temen?

dafne

m’fal, kam hyre ne teritor te zaptuar , e dij .
p.s.
Jo aksidentalishte jo por qellimishte. U mundova te kontriboj sado pak ne zgjidhjen e nyjes se Godo-se .

Xixa-g

duhet marrë në vend të atyre tre pikave që, normalisht, duhej të vijonin titullin e shkrimit tënd Inkuizitor:

“Bukuria do të shpëtojë botën… kur kondomi do të shpërndahet gratis”.

InkuizitoriMoth

ha ha :laughing:

InkuizitoriMoth

Nyja eshte e Gordes, thuhet nyje gordiane, nuk eshte e Godose se Beketit.

Godoja nuk ka nyje, thjeshte sepse ngambrapamodernet tu bo i dor muhabet mbi kazane plehrash e kan nda mendjen qe Godoja nuk vjen.

Pastaj linku jot eshte ne kontradikte me patriotizmin e hershem shqiptar qe shpresonte per Kosove shqiptare nepermjet pallimit te lire. Aktiviteti i palloshit shqiptar pa kondom (sigurisht edhe i asaj qetres) do te shtonte hiperbolikisht popullaten shqiptare ne Kosove, ndersa serbet qe perdornin kondom, meqe te civilizuar, do te zhdukeshin fare.

dafne

E sakt , te faliminderit qe me perkujtove .
( sa per sqarim , sa here qe gaboj kur thrras informacionet e hershme nga truri ndihem rehat sespe me jep te kuptoj qe Rham memorie eshte mbushur , ka veshtersi ne gjetje informacioni te skeduar )
Qe te jem e sinqerte Inkuzicion, sa here lexoj Peshkun ku shof qe tjeret kaq sakt shkruajne per njohuri te hershme qe kane lexuar , une pyes vehten cila nga keto dy te sypozime do te jete e sakte …
O kane tjeret kohe e perpara se te shkruajne referatin ripertrine informacionet permes Google ,ose memoria e tyre ka hapsire te mjaftushme dhe informacioni i marre gjindet lehte… ?
Cila duhet te jete e sakt ?

Ps.
Nese kerkojme qe bukurise ti bejme vend qe te shpetoje boten duhet te luftojme shemtine , apo ?
Nuk e di se pse Inkuzicion sa here une shkruaj per shemtine si dukuri nder Ne ,ju reagoni ?
pps.
E shef , te epitetoj si institucion kur te drejtohem jo si individ, mos me zgjenje …!