Shkencë

Skanimi i trurit tregoi që disa ushtrime matematikore mund të shkaktojnë të njëjtën ndjenjë bukurie apo kënaqësie si kryeveprat artistike apo muzika e kompozitorëve të mëdhenj

Përse një objekt me përmasa të njëjta na duket më i madh kur është i bardhë në një sfond të zi dhe e kundërta, më i vogël kur është i zi në një sfond të bardhë?

A është altruizmi thjesht një interes personal i fshehtë? Dhe a mundet një ekuacion matematikor t’i japë përgjigje kësaj pyetjeje?

Përse James Bondi është kaq jetëgjatë?

Për një kohë të gjatë, veshtirësitë që gjente teoria darviniane e evolucionit gradual të llojeve i ka ndjerë edhe Prof. Nelson Çabej dhe, duke u marrë me to, ka zhvilluar teorinë e vet të evolucionit.

Përpjekjet për të pajtuar relativitetin e përgjithshëm dhe mekanikën kuantike ofrojnë një pamje rrënjësisht të re të botës, ku humbasin idetë e hapësirës dhe të kohës.

Charles Hall thotë se për herë të parë u takua me jashtëtokësorët më 1964.

Përmes diskutimeve interaktive mes akademikëve dhe studentëve të fushave të ndryshme mbi tituj akademikë të botuar së fundmi në Shqipëri, projekti “51 libra, 51 ide” vjen si një nxitës i debatit për demokratizim, mirëqeverisjen dhe proceset e integrimit

Provoni ankth dhe parehati ne ashensor? Tashme nje kerkim shkencor na shpjegon pse ky mjet transporti, qe perdoret cdo dite nga milione njerez, shkakton ne shume prej tyre ate ndjenje sikleti, merzie apo shqetesimi.

Ne vitin 1948, farmacisti gjerman Peter Witt hulumtoi efektet e drogave tek merimangat. Ai studjoi ndryshimet ne strukturen, madhesine dhe formen e rrjetes se tyre.

Dobia e konsiderueshme praktike e Mekanikës kuantike mbetet akoma sot pa shpjegim. Njëlloj si atëherë kur Bohr-i dhe Einstein-i diskutonin për të.

... sportistin a skuadrën e preferuar, këngëtarin/këngëtaren a çfarë google-ojnë 15 vjeçarët e sotem.  Ose google-on si 15 vjeçari Jack Andraka.  Qëllimi?  Një mënyrë më e shpejtë e më efikase për të diagnostikuar kancerin e pankreasit.

Relativiteti i Përgjithshëm (1) është një kryevepër elegance dhe thjeshtësie. Parashikon ngjarje të pabesueshme e megjithatë të vërteta: lakime të hapësirë-kohës, vrima të zeza, Big Bang-e, zgjerime të universit.

Si mund të deduktojmë ekzistencën e diçkaje që nuk është e vëzhgueshme? Universi, Multiversi, materia e errët, antimateria.

Faqet