Mjedisi

Ariu i Murrmë

Shkencëtarët shqiptarë japin kontributin e tyre në studimin pan-kontinental

Një hidrocentral i ndërtuar në lumin e Lengaricës prej kompanisë austriake Enso Hydro dhe me financim të IFC-së, kërcënon me shkatërrim kanionin e njohur, në kundërshtim me ligjin shqiptar dhe rregullat mjedisore të Bankës Botërore.

Po ju sjell nje album fotografish te shkrepura sot ne Sheshin Nene Tereza. Sheshi ka marrre nje pamje tjeter. I eshte hequr pislleku i madh dhe kane dale ne pah vlerat artistike te ketij kompleksi te bukur me arkitekture italiane. Por si gjithmone ne do ta prishim dasmen per nje dore kripe. Kush nuk e mban mend sheshin "tek kolonat", kur dikur dilnim dhe luanim hokej me patina? Ish-tenda e Kolonave e kishte prishur, duke nderruar plllakat e mermerit (granitit) me blloqe betoni. Iken kolonat dhe mbeten blloqet e betonit dhe pllakat e prera.

Në një hartë të kompanisë ndërkombëtare “Navionics”, e cila prej 30 vitesh operon në publikimin e hartave të lundrimit për të gjithë vendet e botës, Gjiri i Vlorës konsiderohet si një zonë me rrezikshmëri të lartë lundrimi për shkak të zonave të minuara.

Mbi 220 vullnetarë, anëtarë të Korpusit Shqiptar të Vullnetarëve morën pjesë në këtë aksion, të cilëve iu bashkuan dhjetra nëpunës të Ministrisë së Turizmit, Ministrisë së Mjedisit dhe nëpunës të administratës së Komunës Ishëm e cila administron këtë zonë turistike. Ministri i Mjedisit Lefter Koka, pjesëmarrës në këtë aksion, falenderoi aktivistët e korpusit të vullnetarëve dhe theksoi përgjegjësitë e pushtetit vendor për këtë çështje

Shqipëria, vendi i dytë në Europë për rezervat ujore, nuk arrin të plotësojë nevojat me ujë të pijshëm. Sipas ekspertëve strukturimi mbi baza rajonale i menaxhimit është zgjidhje e problemit

 

Foto pas festimit të Ditës së Verës në Tiranë dhe Elbasan.

Gazeta Idea - Shqiptarë, të festosh s'do të thotë vetëm të hash, por të mbash dhe pastër

Nga fillimi deri në fund

Kush blen njё shishe ujё, paguan mё shumё pёr plastikёn se sa pёr ujin. Por cila ёshtё kostoja pёr mjedisin? Çmimi pёr prodhimin, mbushjen, etiketimin, magazinimin dhe asgjёsimin e shisheve tё ujit ёshtё mjaft i lartё. DW e ka ndjekur rrugёtimin e njё shisheje plastike nga fillimi deri nё fund.

Naftё pёr ujё

Nevoja per energji dhe fitim kane sulmuar bukurite natyrore qe jane lumejte e Shqiperise. Me dhjetra diga per HC e ardhshme po shkaterrojne perfundimisht lumejte e Shqiperise duke demtuar rende floren edhe faunen e ketyre mrekullive natyrore nga te fundit te prekura ne Europe.

Nje artikull interesant ne revisten Spiegel pershkruan me imtesi cfare po ndodh konkretisht me lumejte e Shqiperise te cilet jane ne meshiren e kompanive te dyshimta te huaja edhe vendase. Njerez qe jane marre me riciklime mbetjesh urbane do te vendosin per fatin e ketyre perlave te natyres.

Mbrojtja e klimës duhet të bëhet pjesë e politikës ditore dhe e ekonomisë si në vendet e industrializuara dhe ato në zhvillim

Faqet